NaslovnaNovostiRuski raketni udar uništio radar TRML-4D nemačkog PVO sistema IRIS-T nedaleko od...

Ruski raketni udar uništio radar TRML-4D nemačkog PVO sistema IRIS-T nedaleko od Odese

Ruska vojska uništila je radar nemačke proizvodnje TRML-4D ukrajinskih snaga tokom udara na Odesku oblast 17. maja.

Napredni radar je navodno bio raspoređen u blizini naselja Nova Dolina, zapadno od grada Odese. Ruski novinski izvori 19. maja objavili su video snimak preciznog udara koji je potpuno uništio radar.

Na dan napada, kijevske snage su saopštile da je ruska vojska na Odesu lansirala kopnene taktičke balističke rakete Iskander-M i tri krstareće rakete H-59/69.

Najmanje jedna od raketa pogodila je objekat koji se koristi za sklapanje i skladištenje dronova samoubica u blizini naselja Dačne severozapadno od grada Odese.

Podsetimo, pre samo 15-ak dana Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimke uništenja raketnim udarom još jedne pozicione oblasti PVO Oružanih snaga Ukrajine sa sistemom PVO IRIS-T, ali tada u oblasti Harkov.

TRML-4D je aktivni elektronski skenirani radar za nadzor i akviziciju ciljeva sa maksimalnim dometom od 250 kilometara i mogućnošću praćenja do 1.500 ciljeva istovremeno. Radar takođe može razlikovati različite tipove vazdušnih ciljeva, fokusirajući se na krstareće rakete velike brzine, ali i niske leteće, kao i borbene avione i helikoptere.

Radar je prvi put ušao u službu kijevskih snaga 2022. godine kao deo sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa IRIS-T SLM nemačke proizvodnje. Od tada je ruska vojska uništila nekoliko radara ovog tipa.

Da bi nadoknadila nedavne gubitke, nemačka odbrambena kompanija Hensoldt je ranije ovog meseca objavila da će Ukrajini isporučiti još šest radara TRML-4D do kraja godine.

Nemačka je Ukrajini obećala novi raketni sistem IRIS-T pre samo mesec dana. Nemački vicekancelar Robert Habek, koji je takođe ministar ekonomije, najavio je planove za dopunu ukrajinske protivvazdušne odbrane 19. aprila 2024. godine. Zajedno sa direktorom kompanije Diehl Defense Helmutom Rauhom boravio u zvaničnoj poseti Kijevu.

iris t
iris t

“Tri naša (IRIS-T) sistema su već u Ukrajini, a još će biti isporučeno ove godine. Sledeći će biti poslat za samo nekoliko nedelja”, rekao je Rauch pritom zaobravivši da je minimum jedan već stradao i to par dana pre njegove izjave.

Pretpostavlja se da je ruska vojska uništila ili oštetila već određeni broj onih koji su do sada stigli. Primera radi, u novembru mesecu 2023. godine stizali su izveštaji o porazu PVO sistema IRIS-T od ruske rakete H-31P u Odeskoj oblasti.

Ne zna se tačno, niti će se ikada saznati, koliko je Iris-T ostalo operativno u ukrajinskim oružanim snagama, međutim, mi smo pored spomenutih, pisali i o uništenju nekoliko komponenanta ovog sistema: ovdeovdeovde i ovde.

PVO sistem IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom prošle godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

iris t slm
iris t slm

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave