NaslovnaNovostiPojavili su se izveštaji o porazu PVO sistema IRIS-T od ruske rakete...

Pojavili su se izveštaji o porazu PVO sistema IRIS-T od ruske rakete H-31P u Odeskoj oblasti

Pojavile su informacije o raketnom udaru na ciljeve ukrajinskih PVO sistema u Odeskoj oblasti. Ukrajinska strana tvrdi da su Oružane snage Rusije koristile rakete H-31P, a ruski izvori povezuju činjenice i dolaze do zaključka da je spomenuta raketa uništila sistem IRIS-T.

Ovo je antiradarska modifikacija rakete vazduh-zemlja. Shodno tome, ciljevi Oružanih snaga Rusije u Odeskoj oblasti bili su prvenstveno neprijateljski sistemi protivvazdušne odbrane.

Zvanični izveštaji Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine pružaju precizne informacije da je u Odesi i na području grada Belgorod-Dnjestrovskog „bilo pogodaka u administrativnu zgradu, lučku infrastrukturu i otvorene površine“.

Mogla bi se pojaviti pitanja u vezi sa frazom „udaranje na otvorenim površinama“ da nije bilo publikacija na ukrajinskim javnim stranicama. Napominje se da se u ovoj „otvorenoj oblasti“ u regionu Odeske nalazio protivvazdušni raketni sistem IRIS-T koji je prebacila Nemačka.

Interesantno je, da su se napad na nemački PVO sistem Oružanih snaga Ukrajine i pogodak u njega dogodili gotovo istovremeno sa izjavama nemačke strane o spremnosti da u interesu kijevskog režima isporuči još jedan kompleks IRIS-T u cilju jačanja PVO.

Podsetimo, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, koji je pratio šefa Pentagona u poseti Ukrajini, obećao je da će Kijevu isporučiti još jedan PVO sistem IRIS-T.

Ukrajinski IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila. Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajinac pored sistema PVO IRIS-T

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

Smrtonosna raketa H-31P

Sposobnost ruske antiradarske H-31P da uništi bilo koji ukrajinski PVO radar koji se uključi je glavna komponenta taktike ruske dominacije u vazduhu. Su-35S/Su-30SM je obično opremljen sa dve RVV-BD, dve RVV-SD i jednom H-31 antiradarskom raketom.

H-31P je dizajnirana da uništi radare sistema zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa, radare za kontrolu vazdušnih operacija i radare za rano upozoravanje. Osposobljena je da pogodi aktivne (zračeće) radare protivnika.

Projektil koristi pasivni tragač za rad u nekoliko režima navođenja, uključujući automatsku pretragu i eksternu kontrolu. Širokopojasni tragač pokriva čitav opseg trenutnih i predviđenih radnih frekvencija za potencijalne neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

su 30mk i kh 31p
Su-30MK lansira H-31P

Ako je obeležen protivničkim radarom, H-31P izvodi manevar povlačenja od 10 g kako bi izbegao pretnju.

Ruski piloti nazivaju H-31PD „Supersonična smrt“, tvrdeći da je projektil praktično neranjiv za neprijateljsku protivvazdušnu odbranu zbog svoje velike brzine i sposobnosti protiv-napada.

Rusija je tvrdila da je uspešnost sa H-31PD od 98% u nekoliko desetina lansiranja u Ukrajini.

Taktike koje koriste ruski lovci za dominaciju u vazduhu

Najbolji ruski lovci, kao što su Su-35S i Su-30SM, lete u vazdušnim patrolama non stop u određenim sektorima kojima pokrivaju celu liniju fronta. Povremeno takvim patrolama leti i MiG-31.

Ovi lovci su naoružani raketama vazduh-vazduh ili kombinacijom ovih raketa i pojedinačnih antiradarskih raketa. Ove rakete se koristi za udar na bilo koji ukrajinski PVO radar koji počne da zrači kako bi se pratio avion ruskog vazduhoplovstva.

U misijama dominacije u vazduhu, obično:

  • MiG-31BM je opremljen sa dve RVV-BD (Vimpel R-37) rakete dugog dometa vazduh-vazduh ispod trupa i dve RVV-SD (poboljšana verzija R-77 Vimpel) rakete srednjeg dometa vazduh-vazduh ispod krila.
  • Su-35S/Su-30SM je opremljen sa dve RVV-BD, dve RVV-SD i jednom H-31 antiradarskom.
su 35 oborio su 30
Su-35 i Su-30

Lovci ruskog vazduhoplovstva upravljaju patrolama držeći se daleko od ukrajinskih protivvazdušnih sistema i obezbeđuju odbrambeno pokrivanje ruskih bombardera (Su-34), jurišnih lovaca (Su-30SM, Su-25) i jurišnih helikoptera (Mi-28, Mi-35, Ka-52) koji napadaju vojne objekte i opremu Ukrajinaca.

Spomenuti lovci takođe sprečavaju ukrajinske jurišne avione (MiG-29, Su-25 i Su-24) da napadnu ruske trupe duž linije fronta.

6 KOMENTARA

    • Не секирај се смаиле, онај ко је купио он ће наћи и сервис.
      Гледај своја посла.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave