NaslovnaNovostiPravi ili mamac? Rusi tvrde da su dronom uništili nemački PVO sistem...

Pravi ili mamac? Rusi tvrde da su dronom uništili nemački PVO sistem IRIS-T ukrajinske vojske u Hersonu

Ruski zvaničnici i vojni blogeri nedavno su tvrdili da su njihove trupe uspele da unište nemački sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T u oblasti Herson, što je na društvenim mrežama pozdravljeno kao veliki uspeh ruskih snaga.

Regionalni zvaničnik za vanredne situacije stacioniran u Hersonskoj oblasti saopštio je da su ruske snage uništile dva ukrajinska čamca i raketni sistem IRIS-T, kao i eliminisale 10 ukrajinskih vojnika u Hersonskoj oblasti 1. avgusta, javila je ruska novinska agencija TASS.

Zvaničnik je navodno precizirao u saopštenju da je „u protekla 24 sata vatreno oružje pogodilo i eliminisalo čamac i pet militanata ukrajinskih oružanih snaga u blizini ostrva Proserecki, još jedan čamac i još pet ukrajinskih militanata u blizini ostrva Damanski ali i PVO sistem IRIS-T u blizini naselja Mirnoje“.

Istog dana, na sajtu sada pod nazivom „X“ nekadašnjim Tviterom, objavljen je video koji pokazuje uništavanje baterije sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T u napadu ruske lutajuće municije Lancet-3. Čim se video pojavio na internetu, postao je viralan, što je izazvalo intenzivnu debatu o ruskim tvrdnjama, koje su pojedini korisnici interneta označili kao „sumnjive“.

Pošto je video izazvao interesovanje, nekoliko OSINT-a i vojnih blogera koji prate rat izvestili su da je sistem prikazan na snimku bio ustvari mamac, a ne pravi IRIS-T sistem. Kao što se može videti na video snimku ispod, drugi dron iz pozadine zumira metu, a lutajuća municija se zabija u IRIS-T i raznosi ga.

‘Weapons Tracker Group’, zapadni blogeri koji pomno dokumentuju sisteme naoružanja u ratu te ističu uglavnom ukrajinska dostignuća, naglasili su da je sistem na koji je pogođen bio mamac i kažu:

„Iako izgleda donekle realistično, zbog pomalo netačnih proporcija, razlika u antenama i nedostatka sekundarnih elemenata prilikom lansiranja cevi su uništene i pocepane, možemo sa velikom pouzdanošću da tvrdimo da je u pitanju mamac.”

Pored ovih, nekoliko drugih korisnika interneta je primetilo da se sistem koji se vidi na snimku ponašao čudno pri udaru, što ukazuje da to nije bio pravi lanser raketa Zemlja-vazduh.

Nekoliko sati nakon što je video objavljen, još jedan set slika se povećao na mreži. Neki blogerski nalozi navode da slike visoke rezolucije koje su dobili ukazuju na to da to nije mamac.

Libanski tviteraš pod nazivom „War Monitor“ tvrdi: „Novi kadrovi visokokvalitetne izviđačke bespilotne letelice pokazuju veliko udubljenje u istom sistemu gde je Lancet udario, što nas navodi da verujemo da to nije mamac.

Neki proruski blogeri otišli ​​su toliko daleko da su rekli da je dron udario u kontejnere za lansiranje SAM-a, ali je kontejner bio prazan, što je omogućilo da vozilo preživi i da se premesti. Blogeri su takođe dodali da su pratili sistem do njegove nove pozicije.

Vojni posmatrači sa kojima smo se konsultovali navode da je ranije prijavljeno da je lokacija IRIS-T Herson, što bi moglo biti osnova tvrdnji. Međutim, na snimku zaista se čini kako se drveni komadi razbacuju svuda pri udaru, što ukazuje na verovatnoću da je sistem visokokvalitetan drveni mamac.

Sa druge strane, ukoliko zaista jeste u pitanju visokokvalitetan mamac zapadne proizvodnje, možemo zaključiti da iako samo mamac, opet je skuplji od sistema oružja koje ga je pogodilo.

Više nego primetno je da ruske trupe posebno imaju za cilj da gađaju zapadne sisteme protivvazdušne odbrane koje su rasporedile kijevske snage.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku ili proizvodnju i lansiranje ovih bespilotnih letelica.

Na primer, prosečan ruski dron poput Geran-2 košta između 5.000 i 20.000 dolara, dok samo projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je barem 20 puta više od cene drona kamikaze. 

Kada govorimo o ovom konkretnom primeru, Lancet lutajuća municija je dosta jeftinija od spomenutog drona Geran-2.

lancet zala, kalashnikov
lancet zala, kalashnikov

Čak i ako dronovi budu oboreni ili prevareni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

IRIS-T, sa druge strane, poznat je po svojim dobrim performansama čak i protiv ruskih vazduhoplovnih ciljeva.

Pre nepunih dva meseca, Nemački multifunkcionalni rada u službi ukrajinske vojske, TRML-4D, ključna komponenta IRIS-T SLM raketnog sistema zemlja-vazduh, takođe je pogođen municijom serije Lancet.

Ukrajinski IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

iris t
Svi IRIS-T sistemi

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila. Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

iris t dometi
iris t dometi

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu Kh-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

Ukrajinci imaju i „egipatski“ sistem IRIS-T?

Još početkom godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini. Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

Egipat je 2017. odlučio da značajno unapredi svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane. Kairo je rešio da se naoruža i to je učinio kupovinom sistema iz Rusije, Nemačke, SAD i Francuske.

Prvo su dobili ruske sisteme PVO S-300VM/Antej-2500, a ubrzo zatim, Kairo je odlučio da kupi ruske balističke rakete zemlja-vazduh TOR-2ME. 

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajina naovdno rasporedila egipatski PVO sistem IRIS-T

Godinu dana kasnije, SAD su prodale PVO sistem Chaparral Egiptu. Od Francuske, Afrikanci su odlučili da kupe Thales Ground Master 400 [GM400] AESA radare.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave