NaslovnaNovostiRadar TRML-4D, ključna komponenta sistema IRIS-T, na udaru ruskog drona kamikaze

Radar TRML-4D, ključna komponenta sistema IRIS-T, na udaru ruskog drona kamikaze [VIDEO]

Nemački multifunkcionalni rada u službi ukrajinske vojske, TRML-4D, ključna komponenta IRIS-T SLM raketnog sistema zemlja-vazduh, vidi se kako je pogođen municijom serije Lancet na novootkrivenom video snimku.

Snimak očiglednog napada ruske ZALA Lancet lutajuće municije na ukrajinskom radaru pojavio se jutros na društvenim mrežama.

Tačan datum i lokacija očiglednog udara u ovom trenutku nisu poznati. Radar verovatno nije uništen, ali je očigledno oštećen.

Stanje samog radara je nepoznato, jer loš kvalitet video snimka onemogućava da se vidi da li je bio teško oštećen udarom dronom kamikaze.

TRML-4D je mobilni AESA radar za nadzor C-opsega koji je razvio nemački specijalista za senzore Hensoldt. Koristi najnoviju tehnologiju radara Active Electronically Scanned Array (AESA) sa višestrukim digitalno oblikovanim zracima.

Kako je navela kompanija, radar je sposoban za rano otkrivanje različitih vrsta vazdušnih ciljeva kao što su avioni, helikopteri i krstareće rakete. Osigurava brzo otkrivanje i praćenje oko 1.500 ciljeva u radijusu do 250 km.

TRML-4D

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku ili proizvodnju i lansiranje ovih bespilotnih letelica.

Na primer, prosečan ruski dron poput Geran-2 košta između 5.000 i 20.000 dolara, dok samo projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je barem 20 puta više od cene drona kamikaze. 

Kada govorimo o ovom konkretnom primeru, Lancet lutajuća municija je dosta jeftinija od spomenutog drona Geran-2, dok je oštećeni radar prema ukrajinskim izvorima 16.6 miliona dolara komad.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

Ukrajinski IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

iris t
Svi IRIS-T sistemi

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila. Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

iris t dometi
iris t dometi

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu Kh-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

Ukrajinci imaju i „egipatski“ sistem IRIS-T?

Još početkom godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini. Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

Egipat je 2017. odlučio da značajno unapredi svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane. Kairo je rešio da se naoruža i to je učinio kupovinom sistema iz Rusije, Nemačke, SAD i Francuske.

Prvo su dobili ruske sisteme PVO S-300VM/Antej-2500, a ubrzo zatim, Kairo je odlučio da kupi ruske balističke rakete zemlja-vazduh TOR-2ME.

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajina naovdno rasporedila egipatski PVO sistem IRIS-T

Godinu dana kasnije, SAD su prodale PVO sistem Chaparral Egiptu. Od Francuske, Afrikanci su odlučili da kupe Thales Ground Master 400 [GM400] AESA radare.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave