NaslovnaNovostiRuske rakete raznele nemački PVO sistem srednjeg dometa IRIS-T SLM ukrajinskih snaga

Ruske rakete raznele nemački PVO sistem srednjeg dometa IRIS-T SLM ukrajinskih snaga

Ruska vojska uništila je nemački PVO sistem srednjeg dometa IRIS-T SLM ukrajinskih snaga u pravcu Harkova.

Sistem je navodno bio raspoređen u blizini naselja Rohan. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je 14. aprila video snimak na kome se vidi da su dve precizno navođene rakete pogodile sistem.

Udar je potpuno uništio radar za kontrolu vatre sistema TRML-4D i teško oštetio lanser raketa. Nisu dati drugi detalji osim da je napad izveden projektilom.

Nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini, Nemačka je obećala da će kijevskim snagama isporučiti 12 kompletnih sistema IRIS-T SLM i 24 lansera IRIS-T SLS.

SLM ima domet od 40 kilometara i 20 kilometara visine, dok je domet i visina SLS ograničen na 12 kilometara.

Još uvek nisu svi sistemi koje je Nemačka obećala isporučeni Ukrajini. Međutim, pretpostavlja se da je ruska vojska uništila ili oštetila već određeni broj onih koji su do sada stigli. Primera radi, u novembru mesecu 2023. godine stizali su izveštaji o porazu PVO sistema IRIS-T od ruske rakete H-31P u Odeskoj oblasti.

su 30mk i kh 31p
su 30mk i H-31p

Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala suzbijanje operacija protivvazdušne odbrane (SEAD) u zoni svojih specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

Kao rezultat ovih ruskih SEAD operacija, kijevske snage su izgubile desetine sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i one zapadne proizvodnje.

Ukrajina je nedavno molila svoje pristalice da obezbede zamenu. Udar na sistem IRIS-T SLM u Harkovu usledio je odmah nakon što je Nemačka objavila da će ukrajinskim snagama isporučiti dodatni sistem PVO velikog dometa američke proizvodnje MIM-104 Patriot.

Ukrajinski izvori su protekle zime tvrdili kako im se ipak čini da je nemački sistem IRIS-T najefikasniji od sve dobijene zapadne opreme.

Pre samo nekoliko dana, nemački vojni ekspert Julijan Ropke tvrdio je kako Ukrajina praktično na samom minimumu raketnih rezervi za sisteme PVO Patriot, IRIS-T i druge PVO sisteme koji su na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Često citirani nemački novinar i vojni ekspert Ropke je doneo odgovarajući zaključak nakon što je Rusija uspešno uništila Termoelektranu Tripilska koja se nalazi u blizini Kijeva, kao i niz drugih infrastrukturnih i vojnih objekata važnih za Ukrajinu, dakle pre ovog uništenja IRIS-T sistema.

U međuvremenu, šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, na drzak način, zahtevao je da NATO obezbedi ukrajinskim oružanim snagama sisteme protivvazdušne odbrane koji su na raspolaganju zemljama alijanse.

Nemački IRIS-T ukrajinskih oružanih snaga

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom prošle godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

iris t slm
iris t slm

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave