NaslovnaNovostiPatriot je osnova odbrane Kijeva, ali koji je sistem najefikasniji? Ukrajinci imaju...

Patriot je osnova odbrane Kijeva, ali koji je sistem najefikasniji? Ukrajinci imaju odgovor: IRIS-T

Čak i najefikasniji zapadni protivvazdušni sistem će biti na mukama, priznaju ukrajinski zvaničnici, pošto je ruska vojska prikupila 800 visoko preciznih projektila, tvrde ukrajinski izvori.

Dobra vest za Ukrajinu je da su pojedini zapadni protivvazdušni sistemi stigli u Ukrajinu u solidnom broju i da pokušavaju da brane velike gradove i kritične infrastrukturne tačke.

Još bolja vest za SAD je da ukrajinski izvori tvrde da ovi sistemi zapravo rade u okviru parametara prijavljenih na papiru čak i u stvarnim uslovima borbe.

Loša vest za Kijev, koju predstavljamo u drugom delu materijala, jeste da će Ukrajina morati da se suoči sa talasima složenih ruskih raketnih i bespilotnih napada.

Koji protivvazdušni sistemi su najefikasniji?

Okosnica su sistemi Patriot, sposobni da pogađaju ciljeve udaljene nekoliko desetina kilometara. Ukrajinska propaganda tvrdi da Patriot može da se suprotstavi čak i raketama Kindžal, dakle najbržim projektilima na svetu, a tvrde da su nam ukrajinske snage to i pokazale u praksi u maju ove godine. Podsetimo, pre samo tri dana, Aerodrom Borispil pogođen hipersponičnim Kindžalom, gde su se nalazile baterije Patriot PAC-3MSE.

Međutim, ukrajinski izvori tvrde kako im se ipak čini da je nemački sistem IRIS-T najefikasniji od sve dobijene zapadne opreme, kako je otkrio Jurij Ignat, portparol komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Ako se sistem nalazi na pravom mestu i na vreme, onda čak i jedan sistem može da reši problem, tvrdi Ignat, koji iz očiglednih razloga ne otkriva gde se tačno sistemi nalaze.

iris t dometi
iris t dometi

„Najbolji do sada je sistem IRIS-T. Radar je odličan, naši PVO oficiri su mi rekli da vidi čak i vrapca – može da vidi sa sto kilometara udaljenosti. IRIS-T radi sa skoro 100% rezultata. NASAMS, u principu, nije ništa gori“, objašnjava ukrajinski portparol.

Isto tako, francusko-italijanski sistem SAMP-T – sličan Patriotu – nedavno je ušao u borbenu službu, potvrdio je portparol Vazduhoplovstva Jurij Ignat. Očekujemo isto (kao i od Patriota) od francusko-italijanskog sistema, koji je već u službi našeg vazduhoplovstva“, najavljuje optimistično portparol.

Inače, Ukrajina je počela da iznajmljuje sisteme protivvazdušne odbrane od međunarodnih partnera kako bi ojačala svoju odbranu, rekao je isti ukrajisnki portparol Ignat.

„Već pribegavamo ovoj praksi. Neke zemlje su nam ih pozajmile. Jasno je da se svaka zemlja prvenstveno bavi svojim prioritetima i sopstvenom odbranom. Niko nam neće dati svoje PVO sisteme besplatno. Zašto je potrebno toliko vremena da se isporuče sistemi protivvazdušne odbrane i zašto se oni isporučuju na tako stepenasti način? Zato što u svetu ne postoji tolika količina PVO sistema koja se može odjednom uzeti i dati nam“, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Rusija je akumulirala oko 800 visoko preciznih projektila, tvrdi Kijev

Loša vest za Ukrajinu je da su Rusi tokom leta uskladištili rakete i da će ih koristiti u narednim mesecima.

kh 101
H-101

Tako je portparol Ignat izjavio za ukrajinsko glasilo NV da je Rusija, iako više nema prošlogodišnjih zaliha, verovatno akumulirala 800 visokopreciznih projektila u poslednjih osam meseci.

„Pre dva i po meseca, GUR (ukrajinska vojna obaveštajna služba) nas je obavestio o 600 projektila i da je kapacitet proizvodnje Rusije oko 100 projektila mesečno. Posle dva meseca nesprovođenja masovnih napada, čini se da imaju oko 800 projektila“.

Zvaničnik kaže da je ruska vojska poslednjih meseci koristila krstareće rakete Kalibar i balističke rakete Iskander-K, ali je zadržala zalihe modernih krstarećih raketa H-101 i H-555.

U avgustu 2023. godine, ruske akcije i prognoze proizvodnje, koje je procenio ukrajinski GUR, tvrdile su:

  • 270 Iskandera (mesečna proizvodnja: 30 Iskander-M i 12 Iskander-K);
  • 150 H-22/H-32 (mesečna proizvodnja: 10 unapređenih raketa H-32);
  • 140 Kalibar (mesečna proizvodnja: 20 kom);
  • 100 raketa H-101, H-555 i H-55 (mesečna proizvodnja: 40 H-101)
  • 75 Kindžal (mesečna proizvodnja: 6 jedinica).

Rusija priprema zalihe municije za zimu

Ukrajinski zvaničnici su upozorili da će Moskva verovatno pojačati napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu u jesen i zimu, kao što je to učinila krajem 2022. i početkom 2023. godine.

Međutim, ukrajinska vojna obaveštajna služba GUR/HUR saopštila je da, iako će ruske snage verovatno povećati učestalost svojih napada, one neće dostići razmere prethodne jeseni i zime, kada je Rusija ponekad lansirala čak 70-100 projektila u jednom napadu.

kindzal kh 47m2
Trenutak lansiranja rakete Kindžal H-47M2 sa MiG-31K

„Moskva je verovatno shvatila da ovakvim napadima nije postignut željeni strateški cilj, već su samo iscrpljene zalihe“, tvrdi Skibicki.

Kijev je pozvao svoje zapadne partnere da ograniče sposobnost Rusije da kupuje strane komponente potrebne za proizvodnju raketa, uvereni da im isti zaista i nedostaju.

5 KOMENTARA

  1. Ukri moraju da se pomire sa činjenicom da moraju da žive u miru sa rusima ili pored njih. Zapad ih je iskoristio kao budale. Da su rusi zaista ušli u rat Kijev i mnogi drugi gradovi danas ne bi postojali! Ne mrzim ni jedne ni druge samo mi je mnogo zao da se braća ubijaju u korist Anglosaksonaca koji ni jednima ni drugima ne žele dobrobit u životu!!!

  2. Gru sve zna,
    Dovoljno je to znati i rusi su već u strahu,neće vas ni gađati
    Pa zar nisu potrošili zalihe pegli,šporeta frižidera koje koriste zbog nedostatka komponenti za Kinžal
    Ovi ukrajincu su baš,baš manit narod
    Kinžal i pegla
    Tako ti je kad imaš komičara za predsednika

  3. Da Patriot obori Kindžal je i teoretski nemoguće, već se radi o najobičnijoj ratnoj propagandi i lošem EPP za to oruđe PVO. Kad su ostali nabrojani sistemi Pvo u pitanju, očigledno je da se, takođe, radi o EPP za potencijalne kupce. Postoje snimci kako Lanceti “buše” Iris T, koji navodno “vidi i vrapca”. Vrapca možda vidi, ali Lancete očigledno ne.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave