NaslovnaNovostiAerodrom Borispil pogođen hipersponičnim Kindžalom; Neke od raketa H-47M2 savladale bateriju Patriot...

Aerodrom Borispil pogođen hipersponičnim Kindžalom; Neke od raketa H-47M2 savladale bateriju Patriot PAC-3MSE?

Na području aerodroma Borispil, gde su raspoređeni protivvazdušni raketni sistemi Patriot PAC-3MSE, izvršeni su udari hiperzvučnim aerobalističkim raketama H-47M2 Kindžal. Prema preliminarnim informacijama, neke od raketa Kinžal uspele su da uspešno savladaju protivraketnu barijeru PAC-3MSE, tvrde ruski izvori.

Efikasnost proboja postignuta je masovnom upotrebom raketa, izvođenjem manevara sa preopterećenjima do 30G i promenom uglova zarona na lansere M903.

Uprkos sposobnosti presretača MIM-104F PAC-3MSE da otkriju i presretnu manevarske bojeve glave Kindžal, zahvaljujući gasnodinamičkim kontrolnim „pojasevima“ i aktivnoj radarskoj glavi za navođenje, kompleksni manevri i korekcija putanje Kindžala omogućili su da se izbegne ponovljeno presretanje, navode isti izvori.

„Udar hipersoničnih aerobalističkih raketa H-47M2 Kindžal se nastavlja na području aerodroma Borispil, gde je raspoređen najmanje jedan protivvazdušni raketni divizion Patriot PAC-3MSE. Prema preliminarnim podacima, neke od raketa H-47M2 su bile sposobne da probiju protivraketnu barijeru PAC-3MSE zahvaljujući masivnosti, izvodeći protivavionske manevre sa preopterećenjima do 30G i različitim uglovima zarona rakete na lansere M903“, prenosi Telegram kanal „Rusko oružje“

Pokazalo se da je sistemu PAC-3MSE posebno teško da otkrije rakete koje se nalaze u zadnjoj hemisferi multifunkcionalnog radara AN/MPK-65, što je posledica nedostatka elektromehaničkog sistema za skeniranje svih uglova.

U ovom trenutku se razjašnjavaju detalji napada, a kao i svaki put do sada, ukrajinska strana tvrdi da je oborla sve rakete.

Dva PVO raketna sistema Patriot pogođena u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane je u maju mesecu ove godine već dva puta pogodilo raketni sistem Patriot u Kijevu. Pentagon je nakon pogotka prvog sistema već 18. maja izvestio da je sistem navodno popravljen.

satelitski snimak 18 maja
satelitski snimak iz 18 maja

Odmah nakon događaja su se pojavili prvi satelitski snimci sa mesta prvog napada na ukrajinske PVO sisteme Patriot. 

Rusi su odmah zatim ismejali uništene američke odbrambene sisteme u Ukrajini. Da će se raketni sistem Patriot pokazati kao laka meta ruskih napada, već smo pisali i pre ruskih potvrđenih pogodaka.

Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

PVO raketni sistem Patriot na mukama sa kliznim bombama?

Sistem protivvazdušne odbrane Patriot je najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji su Kijevu obezbedile zapadne zemlje, a namenjen je da pomogne Ukrajini u odbrani od nemilosrdnih napada raketama i bespilotnih letelica koji su ciljali energetsku infrastrukturu zemlje.

Odlikuje se radarskim sistemima koji se mogu pohvaliti otprilike tri puta većim dometom drugih sistema protivvazdušne odbrane isporučenih sa Zapada kao što su NASAMS i IRIS-T.

Jedna baterija Patriot može da zaštite područje do 100 kilometara i da gađa avione, krstareće i balističke rakete.

patriot
patriot

Svaka baterija Patriot uključuje lansirni sistem montiran na kamion opremljen sa osam lansera koji mogu da drže do četiri presretača raketa, zemaljski radar, kontrolnu stanicu i generator.

Međutim, nedavni izveštaj Biznis Insajdera, koji se poziva na Aleksija Melnika iz Kijevskog istraživačkog Razumkov centra, sugeriše da PVO sistem Patriot pokazuje ograničenu efikasnost u suprotstavljanju bombama bačenim iz vazduha.

U izveštaju se navodi da je presretanje visokoeksplozivnih vazdušnih bombi, koje ruske oružane snage od marta koriste u Ukrajini, predstavljalo značajan izazov za Oružane snage Ukrajine (OSU).

Ove projektile, su prvi put koristili pre 30-50 godina u SSSR-u. Rusija ih je modifikovala, sada imaju GPS module i klizne elise, čime se povećava njihova preciznost navođenja.

Za razliku od raketa dugog dometa, ove bombe provode samo kratko vreme u vazduhu, nešto više od jednog minuta, čineći njihovo presretanje dosta složenijim.

Ekspert sa sedištem u Kijevu tvrdi da vodeći zapadni protivraketni sistemi, poput raketnog odbrambenog sistema Patriot, nisu u osnovi dizajnirani da se suprotstave takvim projektilima, što ih čini manje efikasnim protiv visokoeksplozivnih vazdušnih bombi.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34

Jurij Ignat, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, takođe je ranije naglasio da „presretanje takvih granata nema smisla“. Oružane snage Ukrajine smatraju da je najracionalniji pristup rešavanju ovih bombi neutralisanje neprijateljskih aviona.

Štaviše, ove bombe takođe nude izuzetno isplativo rešenje za ruske vojne stratege. Prema izveštajima, komplet za navođenje za ove bombe košta manje od dva miliona rubalja, što je otprilike 20.000 evra. Za razliku od toga, jedna ruska krstareća raketa Kalibar ima cenu od skoro 6 miliona evra.

59 KOMENTARA

    • Pa onaj koji slavi ubojice djece,žena ,staraca i civila jedino drustvo i može tražiti po Palestini,Srbiji i Rusiji.Palestinci trebaju imati svoju državu ali je zaslužiti nece zlocinima nad civilima a ni vikanjem smrt Izraelu jer posteno rijesenje je i Izraelska i Palestinska država.

  1. Rusoljupci sa svom tom bajnom Putkovom tehnikom evo nas u 600 i nekom danu rata a to znaci niti su Ukrajinci sa cvijecem brata Putka docekali niti je ruska tehnika tako efikasna kako biste vi željeli a uskoro ce i brat Putko i njegova bratija i nalijevo prug i pravac majcica Rusija.Dok u Ukrajini vodi izgubljeni rat ode Kazahstan,Kavkaz i srednjoaziske države Kini,Sultanu ,Amerikancima i EU u zagrljaj

  2. Русија је агресор. Србија је то потврдила потписивањем и гласањем за декларације ОУН. Србија подржава суверенитет и територијалну целовитост Украјине, као и Украјина Србије. Руска Федерација је 1992. године гласала у Савету безбедности за увођење санкција Југославији.

    • Malo si izlupao, Rusija je 1992 zavisila od pola sveta, morala je prakticno da radi sto i Srbija dans, pola evrope ne bi uvela sankcije Rusiji da nisu bili prisiljeni i naterane, malo se ineresuj kad su sankcije stvarno uvedene, pa nije zabadava potonuo Wolcvagenov brod sa kolima i uništen gasovod.

    • Pa šta?
      Amerika je toliko puta bila agresor a i sada je u poziciji grabljivca sa nosačima aviona u istočnom Mediteranu.
      Ukrajinska politika 1992. god. nije bila antiRuska i protiv Rusa u Ukrajini već fašističko-američka.

    • Ukrajina je Rusiji isto što i Hrvatska Srbiji!!!Jedina razlika je u tome što Ruse niko neće naterati da Ustaše iz Ukrajine ne pobiju!!! Srbija je morala da glumi da nije u ratu i zato sada imamo Ustašku državu,da je Srbija svim silama udarila na Hrvatsku prošli bi gore od Ukrajinaca sada!!!Nadam se da Rusi neće stati sve do Varšave!!!

      • Nema većih zločinaca i genocidaša od vas,koji ste došli iz neke Iranske zabiti na balkanu a glumite arijevce…
        Zato ste i prošli kako ste prošli,sve bitke i ratove izgubili,bili hiljadama godina nečiji vazali i sluge…

  3. Pozdrav svim Rusofilima,u Rusiji zivim I radm 13 godina mogu vam reci da se Rusiji bolje zivi sada nego pre rata sa Ukrajinom .Rusomrzci ce vrlo brzo cekati u redu za rusku vizu da bi dosli u Rusiju da rade sacuvajte ovuj moj komentar pa se cujemo za 2-3 godine .

  4. Nisu u stanju zaustavit nista vise ni obicne dronove a ne kindzal,strah ih bombi koje su postale pametne i imaju do 1500 kila eksploziva Iti fab1500. A ne necega sto juri okolo nenormalnom brzinom i jos mjenja pravac i uopste ne mora da udari dje je radar po balistickoj putanji izracunao daj ameri su u strahu od kindzala i cirkona a tek avangarda a ne jadni ukrajinci

  5. Ruska imperija odumire brzinom svetlosti. Rusofili se lože na rusku propagandu koju joj serviraju Sputnik i RT. Na vašu nesreću sankcije tek kreću da iscrpljuju RF i neće ih niko skinuti dok ne napuste Ukrajinu i ne plate ratne reparacije. Okupanti i ubice moraju biti kažnjeni.

    • Момче, као житељ Русије, морам те разочарати. Руска економија је изузетно стабилна а Русија потпуно самоодржива земља. Све што је од виталног интереса има у изобиљу а то су храна и енергија.
      Поред тога има и јаку индустрију па ти саветујем да мање верујеш западним глупостима.
      Ову годину завршава са растом БДП-а од 3% под санкцијама а твој запад бележи рецесију без санкција.
      Знам да ме верујеш али то је већ твој проблем.

    • Vidi ja ne navijam nizakoga. Jednu stvar narod mora shvatiti, Putin nece tako lako dozvoliti da izgubi rat. On je od rane mladosti ucen da bude vojnik. Rusija ima nuklearni potencijal koji moze unistiti planetu a da ne ispali ni jedan projektil, van Rusije. Znaci ne treba se sa njima kaciti. Svaki sukob u zadnjih 40 godina ima samo jedan potpis a to je Amerika. Poglrdaj sada orgijanje Jevreja prema deci Oalestine!

    • Прике ти си очигледно заборавио много битну ствар…
      Ово је постао сукоб исцрпљивања. Колко год да ове украјинце помаже Америка са својим (90%) европским колонијама Украјина и украјинци ће платити највећу цену. Не само да им је држава уништена него неће имати ко да је обнови. Много је људи из Украјине изгинуло и побегло, а већина побеглих и не намеравају да се врате. Руси имају много више људи и малтене бескрајан потенцијал за прављељње оружја али и руси ће платити велику цену. И код њих је подједнак број људи изгунуло и што је најгоре по русе одвојило их на дууужи период од природних партнера. Кина и азиске државе то нису…
      А кад се све сабере Европа највише губи. 90% европских држава су постале америчка колонија. И то су саме тражиле непрестано ратујући између себе.

    • Ko ti dade srbsko ime majke ti?neko te dobro zajebo!al nisi ti kriv nego roditelji jell tako?hahaha,nego bojane kakve sankcije jadan ne bio ne sankvionises onoga tko ti treba ok da?niko normalan ne ruzi onoga od koga mu dolazi pomoc!neo ovako njemacka bez jeftinog ruskog plina je najebala bez kineskih cipova i baterija za tzv zelena hibridna auta,ti si corav kod ociju i gluv a usi imas i sluh,bidi realan sta ce rusima iko na ovom svijetu,najvecisu izvoznici,nafte,plina,psenicei ostalih prehrambenih industrija,e sad najveci su proizvodjwci granata dronova i ostalih ubitacnih ordja na svjjet,jesi ti corav?ubijaju im ljude dronovima kamikazama svaki dan i ne staju nego pojacavaju,imaju 600000 vojnika u operativnoj rezervi obucenih i do 2025 ce imat preko dva miliona vojnika istih takvih sa sve vecim i boljim mogucnostima ratovanja,pa sljep vidi da imaju snage i nuklearne moci da nas sve povase za sat vremena a ti palamudis o crknutoj ukrajini i oustim snovima za koje boli kurac cak i amere jer ih izrael vise boli nego republika krajina koju su srbi oduzeli askanazima i jevrejima 1700 tih,glup si i neobrazovan.

    • Druže ti otprilike nisi čist, pa nije to Srbija pa da je slome sankcije, Rusija je od 2014 izgradila svoj unutrašinj samostalni siste da ih baš briga za ostatak sveta, al pritom oni daleko od toga da su sami, na žalost, glupa jadna i bedna Srbija je morala da osudi napad na ukrajnu u zbog Kosova, al evropljani su pokvarena go..a pa ce nam na kraju oduzeti Kosovo pa još će Srbija opet ispasti agresorska nacija. Ti pljuj po Rusiji do mile volje, al malo se informiši koliko amerika ima vojnih bazi po svetu gde nisu dobro došli i koje su okupirane.

    • Dal ti znaš šta pričaš, pre će evopa da se raspadne nego da nešto zafali Ruskom narodu, da su sankcije bile ovakve 2014 verovatno bi dobro na.ebali, sada mogu da im pljunu pod prozor i da gledaju kako se lepo baškare i žive u svojoj državi ne morajući da slušaju naređenja drugih država. Njihov sam moto je poštovanje drugih nacija i dok je tako biće samo jači.

    • Rusija je samoodrziva zemlja, 40 zemalja je uvelo sankcije koje njima više štete nego Rusiji, oni su samo prebacili težište ekonomije na Kinu Indiju Tursku pa evropljani i ameri kupuju ruske energenta po većoj ceni za oko 30% to pišu zapadni mediji, dobra im propaganda

  6. Što je biserasi?A što nije tocno.I fico kad ide u susret mercedesu ga može presresti bez obzira što je mercedes puno brži.To je fizika osnovne skole.A sto to vrijeđa osjecaje vas rusoljupcica pa što dea se radi?Jednostavno radite pogresnu i izgubljenu stvar.U 21 stoljecu od samosvijesnog naroda ne možes Ruse napraviti.

    • Pa vas naciste,u drugom ratu su ti isti “nesamismesni”dobro isprasili.Hoces da se kladumo da ce tako biti i sad?

    • Fica moze da udari mercedesa, samo ako to vozac dozvoli. Na tvoju zalost, kinzal je nedodirljiv za sve pvo sisteme sveta. Crkni od muke,sta drugo. Tvoj nago i ukrajina gubi uveliko rat, ne samo u ukrajini vec sirom sveta. Zivela sloboda, dole americki hegemonisti i okupatori sa nato zastavama.

    • Србомрзац је исто као и русомрзац. Пљујеш по русима а они били једни од главних за стварање модерне Хрватске која се темељи на NDH. Чуди ме да на заставу поред шаховнице нисте ставили слово U, Павелићеву слику и Јасеновац као ваша највећа достигнућа у 20 веку или по вашем stоljeću.

      • Pa zar im sahara nije u U?jeste brate moj i ne stide se sto znaci da im je jasenovac jadovno prebilovci i ostale jame i srbska stratista idu na ponos i ne znaju nista nego za ono dje njih boli tipa blajburg vinkovci vukovar dubrovnik itd itd dje nisu mogli slobodno klat nego su najebali,ah a da nevesinje u ovom ratu ne spominju mada je bobetko ispusijo kitu zajedno sa muslimanima 1992 preko 1000 mrtvih a nasa 42,itd nego samo polako sve ce bog naplatit

    • Kada das zadnjicu pod kiriju moras voditi racuna o onome kome si je dao inace nema izvoza mandarina i timarenja konja..Radis sto ti kazu i evropljanin si,jako zvanje.Nijednu fabriku nema ceo balkan u celini ,a pricamo o Rusima i Amerikancima koji se uz dogovor koriste o nasim nesuglasicama.

    • Jednom davno imao sam prilike da vidim sudar fice i mercedesa tako je fica raskanto mercedesa da smo umirali od smeha

  7. Koje gluposti se pišu?Kinđal kad ide u susret cilju se jednako obara kao i bilo koji drugi projektil a masovnim udarom se preoptereti PVO sistem jer nema vremena poslje ispaljivanja da se ponovo napuni.Ali to koriste obje strane jedna protiv druge i nije neka nova taktika.Posaljes roj dronova i bespilotnih letjelica da zabavis PVO a iza njih slijede pravi projektili pa bili Kinđal.Neptun,Storm shadov ili neki drugi.

    • Prijatelju preopterecenje se odnosi na silu od 30G koju projektil trpi prilikom promene trajektorije leta pri hipersonicnoj brzini, u prevodu kada je radar vidi ona je na drugom mestu van ocekivane trajektorije za presretanje.

    • Prvo nisi procitao sta je a sta nije u stanju oboriti patriot,za kindzal je bar svakom normqlnom pa i amerima jasno da je tesko oboriti nesto sto leti mahom brojem sedam i manevrise u toko leta,problem je brzina koja je veca od rwkete koja ga presrece a jos manevrise nije balisticka putanja glupsonu da te ne vrijedjam a vuces me za jezik jer je svaki od njih pogodio nego treba pricu napravit da ukrajina nije crkla a jeste do mjere da fataju zene na prvoj liniji jer ih je izginulo preko sedamsto hiljada za nepune dvije godine rata.kindzwl je uzjebo odbranu kijeva i imas snimke koji to dokazuju sam bez ikakvih drugih raketa i picki materina,nisu u stanju iranske dronove oborit a ne kindzal daj brate dodji sebi ne bleji gluposti!

    • Nije baš tako. Ima nešto i i brzini i manevrisanje rakete. Procenat oborenih raketa tj. pogodaka nije za sve rakete isti.
      A i slepa koka kljucne po neko zrno.
      Ipak, trebalo je porušiti u prvih 7 dana sve, baš sve aerodrome, železnička u putna čvorišta, autoputeve na za zapadnoj granici, administrativne zgrade i velika postrojenja, industrijska i energetska, rafinerije…
      A i sad nije kasno. Rat u rukavicama, 🤔. Da li su Amerikanci bili osećajni u Hirošimi. Da li je Openhajmer, bez bazičnih otkrića, imao svesti o posledicama. Da. A savesti? Ne. Čak i birao ciljeve….

  8. Da se razumemo, ja sam “rusofil”. Ipak, tekst nije baš nešto. Ako klizne bombe putuju oko 1 min do cilja, to znači da je avion koji ih je lansirao morao biti dosta dugo u zoni dejstva PVO. Zašto bi neko čekao da avion lansira bombu, pa onda dejstvovao po njoj, ako može da gađa avion? Malo glupa analiza. Dobro, nije malo…

  9. Koliko koštaju Rusiju rakete? Ništa.Sve komponente i sirovine koje ih prave su njihove a radnici primaju plate radili ili ne radili.

  10. Efikasnost proboja postignuta je masovnom upotrebom raketa, izvođenjem manevara sa preopterećenjima do 30G i promenom uglova zarona na lansere M903.

    Uprkos sposobnosti presretača MIM-104F PAC-3MSE da otkriju i presretnu manevarske bojeve glave Kindžal, zahvaljujući gasnodinamičkim
    Pokazalo se da je sistemu PAC-3MSE posebno teško da otkrije rakete koje se nalaze u zadnjoj hemisferi multifunkcionalnog radara AN/MPK-65, što je posledica nedostatka elektromehaničkog sistema za skeniranje svih uglova
    Tex napisan amaterski .prvo radari zapadni ne vide dronove velicine do 3m u promjeru na velikim visinama ,a sve ispod dva kilometra ne vide sto se pokazalo u izraelskom sukobu i ukrinskom i saudiska arabia jemen ,a kinzal ga uopste ne vide niti registruju na bilo kojoj visini

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave