NaslovnaNovostiSu-35 i američki JDAM na ruski način: Modifikovane bombe FAB-500 sa krilima...

Su-35 i američki JDAM na ruski način: Modifikovane bombe FAB-500 sa krilima i GPS-om

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba može postati ozbiljan izazov za Ukrajinu.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignat rekao je na teletonu emitovanom u subotu, 25. marta, da su ruske snage počele da pojačavaju upotrebu vazdušnih vođenih bombi.

Ignat je dodao da bi upotreba ove municije mogla biti izazov za Oružane snage, jer Rusija ima mnogo bombi i njihovo pretvaranje u vođeno oružje je jeftino i brzo.

„Rusima je ovo mnogo jeftinije nego da proizvode veoma skupe rakete pod sankcijama. Sovjetske bombe FAB imaju u dovoljnoj količini. Samo dodajte krila, GPS i letite“, rekao je Iuri Ignat.

Rusi mogu da modifikuju sovjetske bombe poput FAB-500 od 500 kilograma, čineći ih upravljivim. Posle lansiranja, oni mogu da lebde više od 50 km, a ruski avioni ne moraju da lete blizu granice sa Ukrajinom, rekao je portparol.

U prethodnom izlaganju, Juri Ignat je izneo detalje raketnog napada u noći 23. na 24. mart – ruski osvajači su napali Odesku i Sumijsku oblast, kao i grad Krivoj Rog. Rejon Sumi bombardovalo je oko 10 ruskih aviona Su-35, koji su bacili vođene bombe. Ignat je dodao da su rusi koristili i anti-radarsku raketu Kh-31 ali i gađali iranskim bespilotnim kamikaza-dronovima.

Ruske vođene bombe, ekvivalent američkoj municiji JDAM

Prva poznata borbena upotreba ruskih vođenih bombi, ekvivalentnih američkoj municiji JDAM, dogodila se 12. marta, kada je ova vazdušna bomba pala na severozapadni deo grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, navodi ukrajinsko izdanje Defens ekspres.

Prerano je reći da li će ruske vazdušne vođene bombe promeniti igru. Prva operativna upotreba ove municije, 12. marta, bila je neuspešna, jer cilj svakako nije bio u gradu Donjecku, već neko komandno mesto Ukrajine u oblasti Avdejevke (severozapadno od Donjecka), gde su u poslednjih nedelja sukobi su dostigli intenzitet sličan onima u Bahmutu.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su-34

Da bi lansirali ovu navođenu municiju, ruski avioni će morati da dođu na veoma veliku visinu od preko 10 km, budući da su više izloženi ukrajinskim protivvazdušnim raketama dugog dometa.

Ukrajinci će, zauzvrat, morati da svoje protivvazdušne sisteme dugog dometa približe liniji fronta, čime će povećati rizik od izlaganja ruskim protivradarskim raketama Kh-31.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave