NaslovnaNovostiDa li je raketni sistem Patriot sada laka meta ruskih napada?

Da li je raketni sistem Patriot sada laka meta ruskih napada?

U decembru prošle godine, dok je Vašington još završavao planove za prebacivanje odbrambenih raketnih sistema PAC-3 Patriot u Ukrajinu, Kremlj je izdao oštro upozorenje rekavši da će napredni zapadni sistemi postati legitimne mete ruske vojske.

Tada je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio NATO da ne prebacuje sistem, nagoveštavajući da će se to posmatrati kao eskalacija sukoba.

ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
Ukrajinska vojska savladala upotrebu sistema Patriot u Nemackoj

Međutim, Sjedinjene Države i Holandija su prošlog meseca isporučile Ukrajini raketne odbrambene baterije, koje su od tada navodno raspoređene u ili blizu glavnog grada Kijeva.

Vojni eksperti su upozorili da su sistemi Patriot i sami ranjivi. „Upravljanje radarskim sistemom Patriot odaje njegovu lokaciju, što ga čini otvorenom metom za ruske napade. To znači da Patriot nije jedinstveno rešenje za odbranu ukrajinske vojne imovine ili njenog naroda“, piše Džef Lamir, za the National Interest.

Međutim, ovim tvrdnjama se suprotstavio vojni ekspert Mihail Hodarenko u članku objavljenom u jednom mediju na ruskom jeziku. Ekspert je priznao da je prilično jednostavno utvrditi lokaciju početne pozicije Patriota i prirodu radarskog signala.

Međutim, Hodarenko tvrdi da je tipična borbena upotreba PVO raketnih sistema i kompleksa sledeća: sistemi protivvazdušne odbrane dobijaju informacije o vazdušnom cilju iz izvora spoljnog ciljanja. Zatim, samo nekoliko sekundi pre lansiranja protivvazdušnih vođenih projektila, emituju se multifunkcionalni radari (osvetljenje i navođenje) i hvatanje cilja za praćenje.

klicko pored betonske bombe
klicko pored betonske bombe

Objašnjavajući kako Patriot možda nije „laka meta“ za ruske napade, Hodarenko objašnjava: „Odmah nakon izvođenja vatrenog dejstva, protivvazdušna raketna jedinica menja svoju početnu poziciju. Sistem protivvazdušne odbrane Patriot je veoma mobilan i potrebno je samo nekoliko minuta da se oružje dovede iz borbe u položaj za kretanje. Zatim se pomera na novu početnu poziciju.

Zbog toga nije tako lako pronaći bateriju Patriot na ogromnoj teritoriji Ukrajine, a borci Oružanih snaga Ukrajine nisu toliko neozbiljni da dozvole napad na tako skupo PVO oružje.

Ukrajinske trupe su koristile sličnu taktiku da zaštite HIMARS od ruskih udara. U video snimku koji je nedavno objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, ukrajinski vojnik po imenu „Kapetan HIMARS“ pokazuje kako se HIMARS čuvaju u nuklearnim bunkerima iz sovjetske ere kako bi ih zaštitili od ruskih udara.

Kapetan HIMARS takođe demantuje ruske tvrdnje da je nekoliko HIMARS-a uništeno u sukobu koji je u toku. On odlučno kaže gledaocima da nijedan HIMARS koji je isporučen Ukrajini nije uništen.

Rekavši to, iako postoji sveprisutna pretnja da Patriote budu pogođeni ruskim bespilotnim letelicama ili raketnim udarom, stručnjaci veruju da to možda i nije tako jednostavno za ruske trupe da ih tačno lociraju i unište.

Sada operativni u ukrajinskoj vojsci, Patrioti su jedna od najskupljih vojnih sistema isporučenih Ukrajini. Iako su neki vojni stručnjaci doveli u pitanje njegovu ukupnu efikasnost na bojnom polju, Ukrajina je navodno rasporedila sistem za zaštitu od nadolazećih balističkih projektila za koje nije imala odbranu dok nisu stigli Patrioti.

Pošto su ukrajinsko Ministarstvo odbrane i Pentagon potvrdili da je baterija Patriot “zaista oborila nepobedive hipersonične projektile Kindžal”, vrednost proizvođača sistema je višestruko porastao na berzi.

Značaj ovog “poteza” kada su u pitanju propaganda i moral pred već predugo najavljivanu kontraofanzivu Ukrajinaca, ne moramo ni da spominjemo. Takođe, nepotrebno je reći da je i njegova ranjivost protiv ruskog osvetničkog napada porasla značajno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave