NaslovnaNovostiUkrajinci pokazali podzemnu bazu za HIMARS

Ukrajinci pokazali podzemnu bazu za HIMARS

Ministarstvo odbrane Ukrajine otkrilo je podzemnu bazu koja se koristi za zaštitu lansera HIMARS koje je isporučilo SAD.

Ukrajinska vojska je dala neke detalje, ali ne i tačnu lokaciju podzemnih baza za svoj raketni sistem.

Ukrajinska vojska je u video poruci holivudske režije pokazala podzemnu bazu, ali i tvrde da Rusija nije uspela da uništi nijedan HIMARS koji je isporučio SAD u Ukrajini. Podsetimo, na samom početku ove godine Rusija je saopštila da je uništila bar jedan HIMARS sistem.

„Stalno vas lažu da HIMARS-a praktično nema. Pogledajte u kojim uslovima ih držimo. To su vojni objekti izgrađeni u Sovjetskom Savezu. Ne plaše se čak ni nuklearnih udara. Od početka rata, nijedan sistem HIMARS nije uništen“, dodaje se u poruci.

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS
HIMARS

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
HIMARS

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jova) je ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Nedavno se Holandija odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

U isčekivanju masovnih ukrajinskih napada na jugu, predpostavlja se da če ofanzivi prethoditi raketni napadi HIMARS-a.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave