NaslovnaNovostiOčekuju se masovni ukrajinski napad na jugu: ofanzivi će prethoditi raketni napadi...

Očekuju se masovni ukrajinski napad na jugu: ofanzivi će prethoditi raketni napadi HIMARS

Regija Zaporožje biće meta ukrajinske kontraofanzive. Barem tako tvrde zvaničnici u regionu Zaporožja, koji je Rusija pripojila septembra 2022. godine.

Vladimir Rogov, jedan od zvaničnika ruske administracije u regionu Zaporožja, rekao je ruskim medijima da ukrajinska vojska već testira reakciju ruske vojske u regionu.

„Pokretanju kontraofanzive prethodiće masovno bombardovanje vođenim projektilima i projektilima HIMARS. Onda dolaze dronovi i udaraju. Zatim dolaze oklopna i pešadijska vozila. Akcije koje se odvijaju od strane neprijatelja tačno potvrđuju njegove namere da napadne“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe pokušavaju da istraže slabe tačke ruske odbrambene linije u regionu Zaporožja.

HIMARS
HIMARS

“Ispituju našu reakciju intenzivnim i ciljanim bombardovanjem, koliko brzo funkcioniše PVO i slično“, potvrdio je Vladimir Rogov.

Ukrajina pozicionira municiju i gorivo

Prema rečima saradnika, Kijev je dobro opremljen za kontraofanzivu. Vojska je nakupila dovoljno artiljerijskih granata i kaže se da je u Zaporožje isporučena velika količina goriva i maziva, što bi trebalo da ukaže da „ova tehnika neće stajati, već će se kretati“.

Ukrajinski ministar odbrane Oleskij Reznikov rekao je poljskom listu Gazeta Viborča krajem marta da je optimista da će ukrajinske trupe pokrenuti kontraofanzivu i okončati rat. Prema njegovim rečima, planirano je još napada.

Bahmut, Avdiivka i Mariinka su u epicentru neprijateljstava

Prema podacima Generalštaba Ukrajine, tri oblasti ostaju u epicentru neprijateljstava „Neprijatelj nastavlja da fokusira svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih akcija u pravcima Limana, Bahmuta, Avdijevke i Mariinke”.

ukrajinski m113 u pravcu bahmuta
ukrajinski m113 u pravcu bahmuta

U pravcu Bahmuta, Kijev prepoznaje da “neprijatelj pokušava da preuzme punu kontrolu nad gradom i nastavlja da ga napada”.

U poslednjem danu odbijeno je više od 60 neprijateljskih napada, tvrde Ukrajinci. Rusija je u poslednja 24 sata lansirala 3 rakete i 29 vazdušnih udara, ispalila 51 raketni sistem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave