NaslovnaNovostiUkrajinski general: HIMARS nije u stanju da udari na ruske položaje

Ukrajinski general: HIMARS nije u stanju da udari na ruske položaje

S obzirom da Ukrajina očekuje da Rusija počne novu ofanzivu početkom sledeće godine, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je ukazao da bi Kijevu moglo biti teško da udari ruske snage svojim HIMARS MLRS.

HIMARS je privukao veliku pažnju kao jedno od najefikasnijih oružja koje su Sjedinjene Države pružile Ukrajini u tekućoj bici zbog svoje sposobnosti da nanese razorne, precizne udare na ruske položaje.

Međutim, glavnokomandujući general Valerij Zalužni rekao je da su se ruske snage sada navikle na ukrajinske sisteme HIMARS. On je dodao da su „ruske snage prešle na daljinu koju HIMARS ne može da dosegne, a nemamo ništa sa većim dometom.”

Vojni vrh Ukrajine tražio je oružje dugog dometa za gađanje ruskih snaga na većoj udaljenosti. Međutim, SAD i njeni saveznici su se uzdržavali od snabdevanja Kijeva takvim oružjem.

Početkom decembra objavljeno je da su raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) koje su SAD isporučile Ukrajini tajno modifikovani kako što su ih onemogućili da lansiraju rakete dugog dometa ka Rusiji.

Od juna, Vašington je u Kijev poslao 20 HIMARS-a zajedno sa pozamašnim zalihama satelitsko vođenih raketa dometa do 80 kilometara.

HIMARS
HIMARS

Modifikacije su urađene tako da se ne mogu koristiti za lansiranje raketa dugog dometa, nešto za šta Bajdenova administracija veruje da je od suštinskog značaja za smanjenje verovatnoće šire bitke sa Moskvom. Vašington ne želi da Ukrajina udari unutar Rusije. Prema rečima državnog sekretara Entonija Blinkena, oni nisu ni podsticali ni dozvolili Ukrajince da udare na rusko kopno.

Zalužni tvrdi da mogu da pobede neprijatelja, ali im je potrebno više resursa. On je procenio da je za suprotstavljanje predstojećoj ruskoj ofanzivi potrebno 300 tenkova, 600-700 borbenih vozila pešadije i 500 haubica.

Nova ofanziva Rusije

Zvaničnici ukrajinske vojske predviđaju da će Rusija započeti novi napad početkom sledeće godine, koji bi mogao da uključi drugi pokušaj da zauzme prestonicu Kijev. Magazin Ekonomist je 15. decembra citirao predsednika Volodimira Zelenskog, generala Valerija Zalužnog i generala Aleksandra Sirskog koji su rekli da bi nova ofanziva Moskve mogla da počne već u januaru.

Zalužni je napomenuo da se Rusi spremaju da pokrenu još jedan napad na Kijev sa oko 200.000 dodatnih vojnika. Aleksij Reznikov, ministar odbrane Ukrajine, izjavio je da ima sve više dokaza da Rusija planira veliki napad na Ukrajinu.

patriot
patriot

Ukrajina konstantno traži da njeni saveznici isporuče više PVO sistema za odbranu od ruskih raketnih napada. Takođe, veruje se da Vašington planira da pošalje u Ukrajinu raketni odbrambeni sistem Patriot.

1 KOMENTAR

  1. Pošto je opasna zona kod HIMARS-a oko 70km(da ne bi izgubili takvo skupo i dragocjeno sredstvo,lansiranja se vrše 10-20km iza linije fronta),ne treba grupisati veći broj ljudstva i tehnike unutar te zone.Takodje,efikasniji radarski nadzor uz veliku gustinu PVO i elektronsko ometanje,trebalo bi znatno umanjiti efikasnost HIMARS-a.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave