NaslovnaNovostiHolandija odlučila za PULS raketne sisteme; Tvrde da su sposobniji od HIMARS-a

Holandija odlučila za PULS raketne sisteme; Tvrde da su sposobniji od HIMARS-a

Državni sekretar za odbranu Holandije Kristof van der Mat obratio se pismom Predstavničkom domu u kojem objašnjava razloge kupovine izraelskih sistema PULS, piše EDR.

Istovremeno, za kompletiranje zemaljskih sistema PULS, Holandija će kupiti američke rakete Tomahavk (koje će ući u opremu mornarice), ali i rakete JASSM ER (AGM-158 JASSM-ER), koje se lansiraju iz Lovca F-35, a koji će uskoro ući u opremu holandskog ratnog vazduhoplovstva.

Ukupna cena tri sistema procenjena je na 4 milijarde evra.

Lekcije iz Ukrajine

U tom kontekstu, Van der Mat je naglasio da rat u Ukrajini „još jednom dokazuje da je vatrena podrška kratkog, srednjeg i dugog dometa od suštinskog značaja, a ovo se odnosi na kopno, vazduh i more.

Što se tiče kopnene komponente, Kraljevska vojska Holandije će 2023. godine biti opremljena izraelskim PULS-om (Universal and Precise Launch Sistem), po ceni od nešto preko 500 miliona evra.

Na ovaj način, Holandija će prvi put poslednjih godina imati sopstvenu raketnu artiljeriju, što će joj omogućiti efikasnu vatrenu podršku na zemlji, efikasniju od opreme koju trenutno poseduje holandska vojska (oklopne haubice koje mogu gađati na udaljenosti do 50 kilometara).

PULS protiv HIMARS-a

Holandija je izrazila interesovanje i za nabavku HIMARS sistema, ali se na kraju holandsko Ministarstvo odbrane opredelilo za PULS.

himars
himars

Holanđani pokazuju da se izraelski sistem ističe u nekoliko aspekata. U poređenju sa američkim HIMARS sistemom, može da nosi više projektila za manje novca, što omogućava kupovinu više raketa sa istim budžetom. Ovome se dodaje i činjenica da je sistem brže dostupan i da će u budućnosti PULS moći da se koristi i sa municijom evropskih proizvođača.

Raketni bacač PULS, koji su Izraelci razvili u Elbitu, ima najviše dva kontejnera, od kojih svaki može koristiti različite tipove raketa: Accular 122 mm (18 raketa) sa dometom do 35 km, Accular 160 mm (10 raketa) sa dometom do 40 km, EXTRA (4 projektila) dometa do 150 km, Predator Hawk (2 rakete) sa dometom do 300 km.

Holandija nije jedina zemlja koja je izabrala PULS. Danska takođe kupuje sistem, dok je zainteresovana i Nemačka, koja „nudi izglede za međunarodnu saradnju radi povećanja evropske autonomije“.

Nemačka kompanija Krauss Maffei Wegmann (KMW) dogovorila je prošle godine sa Elbit Systems-om da razvije verziju za Evropu, nazvanu Europuls.

Tomahawk za more

U pomorskoj sferi izabrani sistem je Tomahawk, kojim će biti opremljene fregate i podmornice.

To, nama dobro poznato oružje, sada ima domet od preko 1.000 kilometara i može biti vođeno nakon lansiranja da bi krenulo drugom rutom do cilja ili izabralo drugu metu. Tomahawk se nalazi u naoružanju američke i britanske mornarice.

JASSM-ER za Vazduhoplovstvo

Za dominaciju u vazduhu, Holandija je izabrala američke rakete dugog dometa za opremanje svojih F-35. Konkretno, odlučio se za Jassm-ER.

agm 158 jassm er
agm 158 jassm er

Ovo je projektil sa dometom od oko 1.000 kilometara. Vazdušne snage SAD i Australije ga već imaju u upotrebi, a u Evropi ga nabavljaju i Nemačka, Finska i Poljska.

PrekoEDR
IzvorReuters

3 KOMENTARA

  1. O kakvoj Holandiji pricas Gorane,pa jedno vece selo uUkrajini ne mogu da zauzmu za godinu dana, apostali su sirotinja koliko su ulozili u rat.

  2. Živo me zanima kojim argumentima holanska vlada pravda ovoliko ulaganje u naoružanje , jer ako su im Rusi opravdanje ( notorna glupost ) kad pregaze Poljsku , Nemačku da li stvarno mislite da će te ih vi zaustaviti 🤔🥺🥴 ???

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave