NaslovnaNovostiRusija prikazala sopstveni „HIMARS“ Tornado-S na IDEX 2023, moćniji od američkog

Rusija prikazala sopstveni „HIMARS“ Tornado-S na IDEX 2023, moćniji od američkog

Rusija je predstavila svoj višecevni raketni sistem Tornado-S na međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2023 u Abu Dabiju kako bi prodala oružje zemljama Zaliva.

Višeciljani raketni sistem Tornado-S, sličan HIMARS-u američke proizvodnje, može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

Tornado-S

U saopštenju od 20. februara, državna korporacija Rostec, koja plasira ovaj sistem naoružanja zemljama Zaliva, objasnila je mogućnosti višeciljnog raketnog sistema Tornado-S.

Jedinica kontrolnog sistema Tornado-S omogućava da svaka municija ima jedinstveni zadatak u letu, omogućavajući borbenom vozilu da salvom napadne nekoliko ciljeva. Zasnovano na inercijalnom navigacionom sistemu sa remenom, sistem može dodeliti domet leta i putanju svakom projektilu.

Efektivni domet raketa preciznog udara je veći od 100 kilometara. Štaviše, preciznost projektila Tornado-S je 15-20 puta veća od municije prethodnika Smerča.

Zbog razmeštanja u Ukrajini, sistem naoružanja je bio u centru pažnje poslednjih nekoliko meseci. Sistem naoružanja je najavljen kao efikasna protivteža američkom HIMARS MLRS.

Jurij Knutov, ruski vojni stručnjak, ranije ga je opisao kao daleko moćniji od HIMARS-a, sobzirom da ima domet gađanja od 120 kilometara i da može da usmeri svaku raketu pojedinačno.

Tornado-S kalibra 300 milimetara, poznat i kao 9K515 „Tornado-S“, predstavlja značajnu nadogradnju sistema „Smerč“. Sistem naoružanja ima ugrađene sisteme za kontrolu i komunikaciju i automatizovani sistem za navođenje i kontrolu vatre.

himars i tornado s
himars i tornado s

Još jedna ruska inovacija predstavljena na IDEX 2023 sajmu oružja je 57mm 53-UOR-281U visokoeksplozivna granata. Projektil koristi standardizovani borbeni modul za angažovanje ciljeva u vazduhu, neoklopnog hardvera i ljudstva.

razni 300 m projektili za tornado s sistem
razni 300mm projektili za tornado-s sistem

Rusija je najavila izlaganje više od 200 jedinica naoružanja i vojne opreme na međunarodnoj izložbi odbrane IDEX 2023 u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

IzvorTASS

7 KOMENTARA

  1. Sve su ovo teorije. Na delu jos nema rezultata. Oba dva sistema su za unistavanje vecih ciljeva. HIMARS se jedini put pokazao kao uspesan kada je pogodio internat u predgradju Donjecka unistivsi vise od 100 Ruskih reservista. Sa eskalacijom sukoba pocinje bezmilosna upotreba svih raspolozivih oruzja, sistema i taktike. Verovatno cemo videti i moc kinzala. A mozda i ,,Satane”.

  2. Himars ima znatno veci domet od Tornada S, samo sto Ukrajinci još uvek nisu dobili te rakete da ne bi gadjali mete duboko na ruskoj teritoriji.
    Tornado s je zato na svom dometu daleko ubojitiji. Imaju Rusi Iskandere, Kalibre i dr. sisteme za vece distance.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave