NaslovnaNovostiUkrajina se hvali obaranjem rakete Kindžal; Rusi: „Ne možete pogoditi metu koja...

Ukrajina se hvali obaranjem rakete Kindžal; Rusi: „Ne možete pogoditi metu koja leti brže“

Nekoliko dana nakon što je ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo da su Oružane snage Ukrajine oborile rusku hipersoničnu raketu Kindžal koristeći odbrambeni sistem PAC-3 Patriot, snimak olupine navodnog Kinžala i njegovih fragmenata šire se društvenim mrežama.

Na videu se može videti gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kako se ponosno hvali ostacima ili delovima rakete za koju kaže da je Kindžal, a koju su operateri PVO te zemlje navodno oborili 6. maja.

„Preko sistema Patriot sada smo bili u mogućnosti da pokažemo šta je sve moguće sa savremenim odbrambenim sistemima. Ova PVO čini naše živote bezbednijim“, reče Kličko.

Snimci navodnih krhotina Kindžala pojavili su se na društvenim mrežama ubrzo nakon što je Pentagon potvrdio da su ukrajinske snage oborile projektil. Brigadni general Pat Rajder, sekretar za štampu Pentagona, potvrdio je 10. maja da je projektil oboren pomoću baterije PAC-3 Patriot koja je nedavno isporučena kijevskim snagama.

Dok su Kličko, ostali Ukrajinci i Amerikanci bili veoma ponosni što su oborili projektil, ruski vojni stručnjaci su odbacili te tvrdnje i naveli da ostaci koje su Ukrajinci pokazali ne pripadaju hipersoničnom projektilu Kindžal.

U tvitu, vojni posmatrač i ruski komentator, Big Serge, rekao je: „Ukrajina je predstavila „dokaz“ da su oborili Kindžal, nadajući se da će ljudi možda pasti na osnovnom testu za prepoznavanje oblika. Serž je objavio fotografiju oborene olupine zajedno sa pravim Kindžalom integrisanim u MiG-31K kako bi napravio poređenje.

Nekoliko vojnih posmatrača i korisnika interneta od tada je istaklo da olupine projektila koje je Ukrajina predstavila kao dokaz ne liče na hipersoničnu raketu Kindžal. Serž je u sledećem tvitu rekao: „Kinžal je takođe pun metar u prečniku. Mnogo veća od olupine za koja se tvrdi.”

Proruski nalozi na društvenim mrežama ismejali su vizuelne “dokaze” koje su objavili ukrajinski zvaničnici a potvrdili Amerikanci. Neki vojni stručnjaci su istakli da je olupina prošla pošto je Kinzhal bila betonska bomba BETAB-500ŠP.

Na drugom video snimku za koji se veruje da je ukrajinski dokaz o oborenju Kinžala, niz delova se može videti na zemlji. Korisnik Tvitera je istakao da je najveći poklon bio to što su ovi delovi bili ofarbani u maslinasto zeleno, kao tipična raketa sa zemlje. Međutim, Kinžal je raketa koja se lansira iz vazduha.

mig 31 nosi kindzal
mig 31 nosi kindzal, dužina MiG-a je 13 metara a Kindžala 8 metara dok u prečniku 1 metar

Štaviše, ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov rekao je lokalnim ruskim medijima da je nemoguće oboriti rusku hipersoničnu raketu „Kinžal“ sa američkim odbrambenim raketnim sistemom „Patriot“.

„Ne možete pogoditi metu koja leti brže. To je ako ga oborite na direktnom kursu. Ako oborite na direktnom kursu, projektil presretač bi trebalo da leti 1,5 puta brže od „Kindžala“.

Izvor ruskog Ministarstva odbrane u razgovoru za RIA Novosti izjavio da PVO sistem američke proizvodnje „Patriot“ nije mogao da obori raketu „Kinžal“, jer nije u stanju da presreće mete takvom brzinom.

Otkako je Kindžal pušten u upotrebu, projektovan je kao nepobedivi sistem naoružanja koji se kreće do deset puta većom brzinom od zvuka i može da zaobiđe sve moderne sisteme protivraketne odbrane.

Štaviše, sada postoji zabrinutost da bi ruske trupe imale za cilj da unište raketni odbrambeni sistem PAC-3 Patriot, koji je “zaslužan za obaranje ruske hipersonične rakete”. Čak i pre nego što su Amerikanci i Holanđani predali Patriot baterije Kijevu, Moskva je upozorila da će ovi sistemi postati legitimne mete za ruske napade.

Analitičari veruju da je Kinžal izveden iz balističke rakete kratkog dometa 9K720 Iskander-M. Ukupan dizajn projektila je zajednički sa Iskanderom, a deo za navođenje je modifikovan za Kindžal. Navodno može da pogodi i statične mete i mobilne kao što su nosači aviona.

Oba oružja postižu hipersonične brzine kroz „kvazibalističku“, nepredvidivu putanju leta bez napuštanja atmosfere.

Primarna razlika između Kindžala i njegovog navodnog prethodnika je u tome što se Kinzhal lansira vazdušnim putem, a ne sa zemlje, što ga čini manje predvidljivim, težim za presretanje i potencijalno opipljivijim od zemaljskog sistema Iskander. Pre samo dva meseca pisali smo kratku analizu na temu može li PVO sistem Patriot da sruši rusku raketu Iskander?

9 KOMENTARA

 1. Evo da vam pojasnim u pitanju je betab bomba od 500kg. Protiv bunkerska bomba koja se baci iz aviona i na njoj se otvori padobran dok ne dodje na visini od oko 200m onda se pali buster i bomba se zarije duboko u zemlju i eksplodira poslije 21 sekundu.treba crtat da je kindzal ne odorivo sredstvo? Kindzal ima mnogo vecu masu i mnogo je duzi i siri.

 2. Oborili su oni pizdu svoje matere
  Zapravo ,oni su oborili Ukrajinu koja defacto više ne postoji
  To je rezultat politike mrzitelja Rusije

 3. Pa da im Rusija pošalje jedno stotinak Kinžala…da to bolje snime…od skupljenih krhotina, ako ostane koja i prikažu dejstvo Patriota posle pogotka Kinžala.

  • Poslala bi Rusija stotinjak kinzala da ih ima,ali jbg. Nema,zato saljestarudije t 55 da se lmaju Ukrainci na cemu obucavat.

 4. A šta ako se neki predmet nađe baš na putanji projektila, kao što na primer ptica uleti u mlazni motor aviona pa to dovede do otkazivanja istog i pada letelice? Mislim,verovatnoća je otprilike kao sedmica na lotu al se ipak ponekad dešava!

 5. Da li je ovaj narod toliko glup, da moze da poveruje, da su srusili kindzal, hipersonicnu raketu koja leti 10 puta brze od zvuka, neverovatno kakve se sve gluposti mogu naci na portalima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave