NaslovnaNovostiRusi ismejali „uništene“ američke PATRIOT odbrambene sisteme u Ukrajini

Rusi ismejali „uništene“ američke PATRIOT odbrambene sisteme u Ukrajini

Raketni odbrambeni odbrambeni sistem Patriot, proizveden u SAD, koji je postavila Ukrajina, je pretrpeo „oštećenje“ od ruskog hipersoničnog udara, javio je CNN, pozivajući se na izvore. Predstavljajući da sistem nije baš potpuno uništen.

Ukrajinske tvrdnje u vezi sa incidentom su se kretali od potpunog poricnja svega do tvrdnje da su oborili čak i više Kindžala nego što je Rusija lansirala tu noć.

kindzal
Zvanične tvrdnje ukrajinskog ministarstva odbrane. SuperCum je slovna greška od SuperCam.

Nakon par sati usaglašavanja šta činiti, američki mediji izlaze pred čitaoce sa ovim ublaženim saopštenjima i izjavama.

Govoreći anonimno i pozivajući se na preliminarne informacije, američki zvaničnik je rekao da i Vašington i Kijev trenutno razgovaraju o “optimalnom načinu popravljanja oštećenog sistema Patriot”.

Rojters je izvestio da “izgleda da nema neposrednih naznaka da će sistem morati da bude uklonjen iz Ukrajine, što ukazuje na to da će biti uloženi napori da se obnovi njegova operativna sposobnost u zemlji”.

Ponovo je “neimenovani zvaničnik” naglasio da se, navodno situacija i dalje istražuje: “Kako više informacija bude dostupno u narednim danima, Sjedinjene Države će bolje razumeti obim štete nanete sistemu”.

Ruska ambasada u SAD se brzo oglasila i objavila na Tviteru @mod_russia: Proizveden u SAD raketni sistem zemlja-vazduh Patriot pogođen je hipersoničnom kliznom raketom Kindžal u Kijevu. Sumnjičavi će sumnjati, sumnjati, sumnjati…

Ukrajina do sada poseduje dva sistema PVO Patriot u okviru svojih granica, od kojih su jedan donirali Sjedinjene Države, a drugi združeno Nemačka i Holandija.

Iako je neizvesno koji od ovih sistema je bio pogođen nedavnim udarom, svaki prekid u njihovom operativnom kapacitetu, čak i privremeni, mogao bi da ima štetne posledice po sposobnost Ukrajine da zaštiti Kijev od sve većeg broja raketnih napada koje je orkestrirala Rusija.

Upravo to se i dogodilo noćas.

MiG-31K uništio američki PVO raketni sistem Patriot

Smatran jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane, sistem Patriot se može pohvaliti sposobnošću da se efikasno suprotstavi širokom spektru pretnji, uključujući avione, krstareće rakete i balističke rakete.

Ovaj sofisticirani sistem se obično sastoji od lansera, radarske opreme i pratećih vozila za podršku, koji rade u tandemu kako bi obezbedili sveobuhvatnu odbrambenu pokrivenost.

Patriot ima snažan radar za otkrivanje nadolazećih objekata sa udaljenosti. Međutim, emisija radara potrebna za identifikaciju pretnji sa udaljenosti takođe omogućava protivniku da identifikuje Patriot bateriju i odredi njenu lokaciju.

mig 31 nosi kindzal 1
mig-31 nosi kindzal

Dok zapadni mediji pišu da je kijevski sistem PVO Patriot samo oštećen, a ne potpuno uništen, ruski mediji, tvrde da je avion MiG-31K koji je nosio H-47 Kindžal (eng. Kh-47 NATO izveštajno ime „Dagger“) uspešno uništio Američki Patriot sistem kroz vazdušnu zasedu.

Ria Novosti kažu da je brzina rakete Kindžal zatekla američke PVO sisteme, što je dovelo do neočekivane vazdušne zasede. Tvrde da borbena posada neprijatelja nije mogla da odbrani svoje protivvazdušne sisteme od napada.

U izveštaju je objašnjeno da karakteristike brzine raketa „Kinžal“ omogućavaju da za nekoliko minuta stignu do vojnih objekata na ukrajinskom tlu, što sprečava da ciljevi poput PVO sistema „Patriot“ promene položaj nakon ispaljivanja ili ubacivanja novih projektila u lansere.

Na pitanje o ruskoj tvrdnji da je napadnut sistem Patriot, ukrajinska vojska nije komentarisala. Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je da će se uzdržati od komentarisanja ruskih izvora.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, izjavio je da su tvrdnje kijevskih vlasti da je sistem PVO oborio šest ruskih raketa Kinžal netačne.

Ruska balistička raketa Kindžal može dostići brzinu deset puta veću od brzine zvuka, čak i preko toga, dok manevriše u svim delovima putanje leta, omogućavajući joj da zaobiđe sve postojeće sisteme protivvazdušne odbrane i da pogodi ciljeve duboko iza neprijateljskih linija.

Šojgu je izjavio da Rusija nije lansirala onoliko Kindžala koliko je ukrajinska vojska tvrdila da je oborila u svojim izjavama. Šef ruskog ministarstva odbrane je naveo da je ukrajinska vojska dosledno grešila u identifikaciji vrste projektila, zbog čega su promašili svoje ciljeve.

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila ovu kombinaciju za napad. 

Od početka rata, MiG-31 naoružani H-47M2 Kindžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini sobzirom da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora, međutim hipersonične rakete se u ovom sukobu retko koriste.

PrekoReuters
IzvorCNN

13 KOMENTARA

  1. Da je kinzal tako uspjesan ne bi Rusi hapsili njihovekonstruktore,dakle sasvim je sigurno da ih patrioti obaraju bez problema.

  2. Ukupno je ispaljeno 12 raketa od toga 2 kinzala koji su pogodili patriot I nekoliko dronova iskander m su dejstvovali po drugim vojnim instalacijama a ovdje svi pisu o 18 raketa ukros informacije I zapadno pedofilske informacije

  3. Од кад човек постоји на планети ратова је било и биће. Гинули су због заблуда и за слободу.. слава свим погинулим храбрим борцима на обе стране.

  4. Svaki rat se zavrsio kad tad pa ce i ovaj.Naravno neki ce biti razocarani ishodom ali vazno da se zavrsi rat.Slava hrabroj Ukrajini 💕♾️

    • Нема ту ни Х од храбрости, ту има само лудости. Само нису требали укидати све Руско и Цркву и све би било О. К.
      Али лудацима треба све ово , јер се риба најбоље пеца у Мутном.

  5. Боже помози да престане рат, да војници и народ не гине.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave