NaslovnaNovostiPojavio se snimak uništenja nemačkog sistema srednjeg dometa IRIS-T ruskom raketom

Pojavio se snimak uništenja nemačkog sistema srednjeg dometa IRIS-T ruskom raketom

Ruski vojni izvori su podelili video snimak uništenja nemačkog sistema srednjeg dometa IRIS-T ruskom raketom. PVO je navodno uništen u blizini sela Lesnoje u oblasti Harkov.

Oružane snage Ukrajine su na već dobro poznatom vojnom lokalitetu razmestile nemački protivvazdušni kompleks, koji je još od sovjetskih vremena opremljen za PVO. Pre početka ruske specijalne vojne operacije, tamo je bio raspoređen PVO sistem S-300, ali su ga ruske snage uništile 2022. godine.

Snimak prikazuje da se nemački sistem IRIS-T pokazao neefikasnim za presretanje korišćenih ruskih raketa. Njegovo uništavanje u oblasti Harkova umnogome će olakšati ruske vazdušne udare širom Ukrajine.

Kako se čini, ponekad su ukrajinske tvrdnje o postignutim dostignućima na frontu dovoljne zapadnim medijima čak u vidu izjave, dok ruske nisu ni pored fotografije, ovaj pogodak snimaju čak dva drona iz nekoliko uglova.

Pre dva meseca, 22. novembra, pojavile su informacije o raketnom udaru na ciljeve ukrajinskih PVO sistema u Odeskoj oblasti, kada je prema ruskim tvrdnjama uništen još jedan IRIS-T.

Ukrajinska strana tvrdi da su Oružane snage Rusije koristile rakete H-31P, a ruski izvori povezuju činjenice i dolaze do zaključka da je spomenuta raketa uništila sistem IRIS-T.

U pitanju je antiradarska modifikacija rakete vazduh-zemlja. Shodno tome, postoji verovatnoća da je u prikazanom pogotku koršćena upravo H-31P raketa.

Smrtonosna raketa H-31P

Sposobnost ruske antiradarske H-31P da uništi bilo koji ukrajinski PVO radar koji se uključi je glavna komponenta taktike ruske dominacije u vazduhu. Su-35S/Su-30SM je obično opremljen sa dve RVV-BD, dve RVV-SD i jednom H-31 antiradarskom raketom.

H-31P je dizajnirana da uništi radare sistema zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa, radare za kontrolu vazdušnih operacija i radare za rano upozoravanje. Osposobljena je da pogodi aktivne (zračeće) radare protivnika.

Projektil koristi pasivni tragač za rad u nekoliko režima navođenja, uključujući automatsku pretragu i eksternu kontrolu. Širokopojasni tragač pokriva čitav opseg trenutnih i predviđenih radnih frekvencija za potencijalne neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

su 30mk i kh 31p
su 30mk i H-31p

Ako je obeležen protivničkim radarom, H-31P izvodi manevar povlačenja od 10 g kako bi izbegao pretnju.

Ruski piloti nazivaju H-31PD „Supersonična smrt“, tvrdeći da je projektil praktično neranjiv za neprijateljsku protivvazdušnu odbranu zbog svoje velike brzine i sposobnosti protiv-napada.

Rusija je tvrdila da je uspešnost sa H-31PD od 98% u nekoliko desetina lansiranja u Ukrajini.

Ukrajinski IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom prošle godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

iris t slm
iris t slm

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

2 KOMENTARA

  1. Они уништили Ирис а ови њима потопили брод, ко је у већој штети?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave