NaslovnaNovostiHarkov pretrpeo tri talasa ruskih raketnih udara samo tokom proteklog dana

Harkov pretrpeo tri talasa ruskih raketnih udara samo tokom proteklog dana

Ruska vojska je sa taktike isključivo noćnih udara prešla na danonoćne napade širokim spektrom naoružanja, uključujući dronove i rakete.

Većina ciljeva nedavnih udara nalazila se u regionima blizu linija fronta, gde su uništena skladišta municije i goriva, vojni i industrijski objekti, kao i brojna područja gomilanja ukrajinskog vojnog osoblja.

Harkovska oblast i njen glavni grad Harkov, koji su gotovo svakodnevno gađani, našli su se pod najmanje tri talasa ruskih udara 30. januara. Sirene su se oglasile u Harkovu sinoć, popodne i uveče.

U popodnevnim satima lokalne vlasti su potvrdile nove ruske udare, tvrdeći da su oštećeni neki objekti u blizini sela Korotič. Navodno postoji aerodrom, na čijoj teritoriji se koristi ukrajinski šatorski kamp. Ukrajinski gubici treba da budu razjašnjeni.

Takođe juče popodne prijavljeno je više udara u Sumskoj oblasti.

Uveče je potvrđeno još ruskih udara. Prema tvrdnjama lokalnih vlasti, grad je pogođen ruskim taktičkim projektilima Iskander-M, koje ukrajinska PVO ne može presresti. Prema preliminarnim izveštajima, nema povređenih; ali ciljevi večernjeg napada tek treba da budu otkriveni.

U međuvremenu, britanski tablod The Sun objavio je fotografiju velikog požara u rafineriji nafte u Zmijevu, gde tvrde da je reč o ruskom avionu Su-34. Dan ranije ukrajinska vojska je tvrdila da je presrela rusku letelicu u oblasti Luganska.

Njihove tvrdnje demantovali su različiti izvori i do sada ih nije potkrepio nijedan dokaz. Da li je u pitanju pokušaj publikacije The Sun-a da održi balans u ukrajinskom medijskom ratu ili ne, pokazaće vreme.

U međuvremenu, ruski napadi se nastavljaju. Više udara je prijavljeno i u Kremenčugu i Poltavi.

U noći 31. januara izvršeni su napadi na punktove za smeštaj vojnog osoblja u Volčansku, Snigirevki i Krivoj Rogu.

Ni noć 31. januara nije bila mirna za Ukrajinu. Oružane snage Rusije ponovo su izvršile seriju napada na ciljeve koji se nalaze u različitim regionima. Konkretno, napadnuti su tačke razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine i komunikacioni objekti neprijateljskih trupa u okupiranom Hersonu.

Lokalni stanovnici su noću pisali na mreži poruke da je „u gradu glasno“.

Ruski dronovi kamikaze su radili na ciljevima u pograničnoj oblasti Harkova. Posebno su pogođeni punktovi za smeštaj pripadnika teritorijalne odbrane u Volčansku. Prema nekim izveštajima, pogođeni su i objekti u kojima se nalazila vojna oprema Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske trupe su u sredu uveče gađale mete u Snigirevki (Nikolajevska oblast, iako prema rezultatima referenduma 2022. godine, većina stanovnika bila je navodno za priključenje Hersonskoj oblasti i pripajanju Rusiji).

Mete su pogođene i u Dnjepropetrovskoj oblasti. Postoje informacije o eksplozijama u industrijskim objektima i centrima za smeštaj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u Krivom Rogu.

Zanimljiva je činjenica da su najnoviji udari posebno usmereni na nokautiranje ukrajinskog osoblja.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave