NaslovnaNovostiDa li je ruska vojska uništila i najnoviji nemački protivvazdušni sistem Skynex?

Da li je ruska vojska uništila i najnoviji nemački protivvazdušni sistem Skynex?

Na društvenim mrežama povela se debata, koja idalje traje, da li je na frontu u Ukrajini uništen i najnoviji nemački PVO sistem kratkog dometa Skynex.

Tokom sukoba u Ukrajini, na neobjavljenoj lokaciji, ruske trupe su uništile nešto što podseća na savremeni protivvazdušni sistem „Skynex“, koji je proizvela nemačka kompanija Rajnmetal, a dizajniran za borbu protiv bespilotnih letelica i niskoletećih objekata.

Polemika među internet stručnjacima idalje traje, dok zvaničnih informacija nema. Skynex na objavljenim promotivnim fotografijama Rajnmetala uglavnom nose HX kamioni, dok na priloženoj fotografiji vidimo kamion MAN KAT1. Činjenica je da se sistem Skynex može prikačiti na bilo koje slično vučno vozilo.

Ukrajinski premijer Denis Anatoljevič Šmihalj je tokom poste Rheinmetall Italia S.p.A, 26. aprila 2023. godine, izjavio da su ovi sistemi već operativni na prostorima Ukrajine. Ovo ukazuje na ažurnost nemačkih sponzora.

Naime, Kijev je 9. decembra 2022. godine dobio dva sistema Rheinmetall-Oerlikon Syntex koje je finansirala nemačka vlada (ugovorna cena je iznosila 182 miliona evra). No, sistemi su u Ukrajinu trebali da stignu tek početkom 2024. godine! Znači, Nemci su dakle ubrzali isporuku PVO sistema.

Prema nekim izvorima, predpostavlja se da je ukrajinska vojska do sada dobila ukupno između 4 i 8 ovih sistema od zapadnih saveznika, Nemačke.

skynex
skynex

Glavna funkcija Skynex-a je da detektuje, prati i identifikuje vazdušne pretnje pomoću radara u dometu od 20-30 km, iako to može da varira u zavisnosti od konfiguracije radara i veličine cilja.

Skynex je predstavio Rheinmetall krajem jeseni 2021. godine, a trenutno je Ukrajina jedini operater ovog kompleksa. Sama Nemačka ne koristi Skinek u svojim oružanim snagama.

Poraz ovakvog savremenog protivvazdušnog sistema je zapažen događaj, s obzirom na njegovu novinu i jedinstvenost, kao i ograničenu rasprostranjenost.

rheinmetall skynex 02
rheinmetall skynex

Sistem Syntex poseduje Rheinmetall-Oerlikon 35×228 mm revolverske topove Mk-3. Oruđa su daljinski kontrolisani, autonomni sistemi PVO. Za pripremu topa za akciju potrebna su dva vojnika.

Rheinmetall-Oerlikon Mk-3 prima i obrađuje podatke o ciljevima sa X-TAR 3D osmatračko-akvizicijskih radara (X Tactical Acquisition Radar 3D). Oerlikon Mk3 ima visoku stopu paljbe od 1000 metaka u minuti.

Posebnost kompleksa je mogućnost daljinskog upravljanja i upotrebe projektila sa programabilnom detonacijom AHEAD. Kompleks se može instalirati ili na bazi kamiona ili u stacionarnoj verziji.

Integrisani senzori i računar za kontrolu vatre CN-1 daju sistemu autonomni nadzor i sposobnost gađanja ciljeva. Kod sistema Syntex, svaku bateriju čini po 4 topa, X-TAR 3D radar i kontrolna jedinica CN-1. Po 6 modula je integrisano na šasiji kamiona 6×6 Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) HX. 

skynex
skynex

Efektivni domet Mk-3 je od 3500 do 5000 m. po daljini i do 4000 m. po visini, kadenca je 1000 metaka/min. a koristi Oerlikon Contraves AG AHEAD (Advanced Hit Efficiency And Destruction) municiju, poznatu i kao ABM / KETF (Kinetic Energy Time Fuze) – municija kinetičke energije sa vremenskim upaljačem. 

U suštini, metak sadrži smrtonosni teret subprojektila stabilizovanih rotacijom i oslobođenih na putanji mete u unapred definisanom trenutku. Nakon aktiviranja upaljača, stvara se gusti roj smrtonosnih subprojektila.

6 KOMENTARA

  1. Dali je to Sve vredno ljudskog zivota . I Zasto . Zar morate da radite Sve sto Amerika hoce . I na kraju ce vas pstaviti Pa se snalazite sami.

  2. Sami Nemci su rekli da ovo orudje nikako ne treba koristiti samostalno. Tri orudja na razdaljini od oko 500 metara plus umreženo sa ostalom PVO gotovo je neuništivo. Opet uz dobro obučenu posadu.

  3. Dok mi komentarišemo, polemišemo, vagamo i upoređujemo, Rusi i Ukrajinci na račun likovanja NATO-a, ginu! Odlaze u grobove nečiji očevi i supruzi, a majke ostaju zavijene u crno! Nije daleko dan kada će prvo Rusi reći: “Sad je bilo dosta!”, i ceo svet će biti zavijen u crno! Njime će se širiti samo smrad leševa, u uništenim gradovima i selima! Preživeli će rovariti ispod zemlje, i iz kanalizacije kao pacovi, tražeći ozračene crve, da se pate još nekolko dana!

  4. Da nema neko zaštitno polje sila oko sebe(štitove),pa da se ne može uništiti?Podložno je uništenju,oštećenju i zarobljavanju,kao i svako drugo oružje(orudje na frontu).

  5. Полемика о томе да ли је или није уништен овај систем ми делује сасвим непотребна. Ако и није уништен до сада, биће ускоро. Све је само питање времена.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave