NaslovnaNovostiRuski raketni udar ciljao 'proizvodni pogon dronova' ukrajinskih snaga u Odesi, aerodrom...

Ruski raketni udar ciljao ‘proizvodni pogon dronova’ ukrajinskih snaga u Odesi, aerodrom u Mirgorodu [VIDEO]

Raketni udari su 17. maja pogodili objekat koji su kijevske snage koristile za sklapanje i skladištenje dronova samoubica u regionu Odeske, javili su ruski mediji.

Video snimak udara na objektu, koji se nalazi u blizini naselja Dačne severozapadno od grada Odese, objavljen je na društvenim mrežama.

Kijevske snage saopštile su da je ruska vojska na Odesu lansirala kopnene taktičke balističke rakete Iskander-M i tri krstareće rakete H-59/69. O žrtvama su preneli i ukrajinski mediji. Rusko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo štrajk.

Kijevske snage su 16. i 17. maja pokušale da napadnu poluostrvo Krim koristeći najmanje 21 samoubilačku bespilotnu letelicu. Međutim, sve dronove su presreli i uništili patrolni čamci i helikopteri Crnomorske flote ruske mornarice.

Raketni udar na objekat bespilotnih letelica u Dahneu verovatno je izveden na osnovu informacija prikupljenih kao rezultat nedavnog neuspelog napada na Krim.

Napad je bio deo talasa ukrajinskih udara bespilotnih letelica i raketa koji su tokom nedelje gađali poluostrvo i nekoliko drugih ruskih regiona.

Raketni udar na Dahne je verovatno bio samo početak ruskog odgovora na nedavne ukrajinske napade. Više udara raketama i bespilotnim letelicama verovatno će u narednim danima gađati vitalne ciljeve, poput vojnih i energetskih objekata u Ukrajini.

Oružane snage Rusije napale aerodrom i industrijsku zonu u Mirgorodu

Ruske trupe napale su i aerodrom ali i industrijsku zonu u gradu Mirgorodu u Poltavskoj oblasti, prenosi RIA Novosti pozivajući se na koordinatora Nikolajevskog, Sergeja Lebedeva. Udari su se desili u noći 18. maja i bili su usmereni na vojne ciljeve, tvrde.

Prema rečima Lebedeva, jedna od eksplozija dogodila se bliže gradu, u blizini železničke stanice u Industrijskom okrugu. Eksplozija je bila veoma jaka, čula se čak i na suprotnom kraju grada.

Još dve eksplozije dogodile su se u rejonu aerodroma, gde je primećena jaka detonacija. Ulazak u to područje sada je ograničen samo na lokalno stanovništvo ili zaposlene koji tamo rade, a kontrole su pooštrene na kontrolnim punktovima.

oruzane snage rusije napale aerodrom i industrijsku zonu u mirgorodu
oruzane snage rusije napale aerodrom i industrijsku zonu u mirgorodu

Osim toga, Lebedev je izvestio o eksplozijama u gradu Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti. Prema podacima podzemlja, ruske trupe su uspele da pogode skladišta hemijske fabrike u kojima su bili uskladišteni eksplozivi, uključujući čvrsto raketno gorivo.

Svi dronovi oboreni, tvrde Ukrajinci

U noći 18. maja, ruske bespilotne letelice kamikaze porodice Geran posetile su pet regiona pod kontrolom Kijeva. Mediji i ostali informacioni resursi, kao i sami stanovnici Ukrajine izvestili su o pojavljivanju kamikaza dronova Oružanih snaga Rusije nad teritorijama i objektima u oblastima Harkov, Poltava, Vinica, Nikolaev i Dnjepropetrovsk.

Prema optimističnom izveštaju komandanta Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka, ruske trupe su lansirale ukupno 13 jedinica bespilotnih letelica „tipa Šahed-131/136“ (Geran), koje su letele iz Krasnodarske teritorije i Kurska.

Štaviše, prema tvrdnjama Oleščuka „svi dronovi su oboreni kao rezultat protivvazdušne borbe protivvazdušnih raketnih jedinica i mobilnih vatrenih grupa“ ukrajinskih snaga PVO.

Međutim, ukrajinski monitoring resursi su se pokazali manje optimistični i signalizirali su javnosti o šteti na energetskoj infrastrukturi u Poltavskoj oblasti. Štaviše, pres-služba NEC Ukrenergo je razjasnila stvar.

“Ruske bespilotne letelice su noću napale dva objekta energetske infrastrukture u istočnom i centralnom regionu. Bez žrtava. Potrošači nisu isključeni sa struje. Radovi na hitnoj sanaciji su u toku”, navodi se u jutarnjem saopštenju NEC Ukrenergo.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave