NaslovnaNovostiNemačka ne odustaje: Ukrajini šalje novi raketni sistem IRIS-T iako se prethodni...

Nemačka ne odustaje: Ukrajini šalje novi raketni sistem IRIS-T iako se prethodni uništeni nije ni ohladio

Nemačka je čini se shvatila pretnje i naređenja Zelenskog najozbiljnije od svih NATO članica. Hhita u pomoć Ukrajini i najavljuje da će poslati još jedan protivvazdušni sistem IRIS-T. Tri sistema ovog tipa su već prebačena u Ukrajinu, a jedan od njih je uništen pre samo tri dana.

Nemački vicekancelar Robert Habek, koji je takođe ministar ekonomije, najavio je planove za dopunu ukrajinske protivvazdušne odbrane. Zajedno sa direktorom kompanije Diehl Defense Helmutom Rauhom boravi u zvaničnoj poseti Kijevu 18. aprila.

“Tri naša (IRIS-T) sistema su već u Ukrajini, a još će biti isporučeno ove godine. Sledeći će biti poslat za samo nekoliko nedelja”, rekao je Rauch pritom zaobravivši da je minimum jedan već stradao i to u utorak.

Sa svoje strane, vicekancelar Kabek je izrazio uverenje da se “Putin neće ograničiti na Ukrajinu: ako tamo uspe, sigurno će nastaviti rat sa drugima”. Vicekancelar nije naveo s kime to konkretno ali je dodao:

“Zato je za našu bezbednost i mir u Evropi važno da se Ukrajina uspešno brani i da joj mi pomažemo“, objasnio je on.

Zvaničnik je naveo da će Nemačka podržavati Ukrajinu “sve dok bude potrebno”.

Nemačko glasilo Bild, na koje se poziva ukrajinsko Unian, podsetilo je da je Habekov dolazak specijalnim vozom u Kijev, što njegova druga poseta Ukrajini od početka rata. Helmut Rauh, koji se smatra „ocem“ Iris-T SLM, na čelu je namenske kompanije Diehl Defence, koja proizvodi protivvazdušne sisteme Iris-T.

ruske rakete raznele još jedan nemački pvo sistem srednjeg dometa iris t slm ukrajinskih snaga
ruske rakete raznele još jedan nemački pvo sistem srednjeg dometa iris t slm ukrajinskih snaga

Očekuje se da će se u Kijevu nemačka delegacija sastati sa predsednikom Zelenskim, šeficom Ministarstva ekonomije Julijom Sviridenko, kao i ministrom energetike Hermanom Galuščenko. U nastavku će Habek posetiti Republiku Moldaviju gde će razgovarati sa premijerom Dorinom Rećeanom. Podsetimo, o situaciji u Moldaviji smo juče pisali.

Ne zna se tačno, niti će se ikada saznati, koliko je Iris-T ostalo operativno Kijevu, međutim, mi smo pored spomenutog od pre neki dan, pisali i o uništenju nekoliko komponenanta ovog sistema: ovde, ovde, ovde i ovde.

Na samitu u Briselu (17-18. aprila), lideri EU su se složili oko izjave o nastavku „bezrezervne“ ​​pomoći Ukrajini da se odbrani od “zlih Rusa” i obećali hitnu pomoć za podršku sektoru ukrajinske energetike koji je nedavno bio na meti masovnih ruskih bombardovanje.

U saopštenju lidera EU pominje se hitna potreba da se Ukrajini, pored ostalog naoružanja i municije, obezbede sistemi protivvazdušne odbrane.

radar trml 4d, ključna komponenta sistema iris t, na udaru ruskog drona kamikaze
Lancet udara po radaru TRML-4D

Ukrajinski predsednik Zelenski, koji se obratio na samitu EU putem video konferencije 17. aprila, opisao je potrebu za protivvazdušnom odbranom kao „suštinsku“.

„Naše nebo, ukrajinsko nebo, nebo naših suseda zaslužuju istu sigurnost. Ova bombardovanja mogu da zaustave samo specifični sistemi kao što su Patriot, IRIS-T, SAMP/T, NASAMS – sistemi koji su vam na raspolaganju. Ukrajini su potrebni upravo sada“, rekao je Zelenski.

Bundesver neka sačeka, Ukrajina je prioritet

Podsetimo, Nemačka je pre samo nekoliko dana saopštila da će urgentno poslati još jedan svoj sistem Patriot u Ukrajinu.

Prvi Iris-T sistem stigao je u Ukrajinu u jesen 2022., a druga dva 2023. godine. Nemačka je 23. novembra 2023. objavila da će u Ukrajinu poslati još četiri IRIS-T SLM sistema sa isporukom od 2025. godine.

Činjenica je da će njihova isporuka početi od 2024. a ne 2025. godine kao što je bio prvobitni plan, znači da je situacija u Ukrajini zaista katastrofalna.

Da li je kompanija Diehl Defense uspela da udvostruči svoj proizvodni kapacitet za samo godinu dana, ili su drugi budući kupci sistema, prvenstveno nemačka vojska, bili ubeđeni da obezbeđivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane ima veći prioritet u kratkoročnom periodu od sopstvene zemlje, nismo uspeli da saznamo.

Nemački IRIS-T ukrajinskih oružanih snaga

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom prošle godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

iris t
iris t sistemi

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

iris t dometi
iris t dometi

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

4 KOMENTARA

  1. Nemacka ekonomija se broji u Trilionima evra a Ruska u miljardama. Za njih je to sitna para sto su dosada poklonili Ukrajini.

    • @Axios/ Навијам, наравно, као што сте и ви навијали да НАТО агресори бомбардују нас!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave