NaslovnaNovostiMoldavija na putu da postane baza američkih specijalnih snaga u predstojećoj borbi...

Moldavija na putu da postane baza američkih specijalnih snaga u predstojećoj borbi za Odesu

Region Balkana na meti NATO-SAD i Rusije zbog rata u Ukrajini

Plan B NATO-a poziva na stvaranje mostobrana na obalama Dnjestra, gde će trupe alijanse biti premeštene da “spasu Odesu”, izveštava strani ekspert Stiven Brajan.

Tako formiranje mostobrana iz Moldavije izgleda kao nova moguća strategija za Zapad, na početku plana B, međutim, postoje problemi sa ovim planom.

Moldavija je veoma nestabilna, a ako Rusi pojačaju svoje napore u toj zemlji (pošto se proevropska frakcija može suočiti sa veoma neizvesnom budućnošću) postoji čak i mogućnost građanskih sukoba. Ovo potencijalno ne bi dalo Moldaviji uporište za ulazak u EU.

Alternativno, Evropa bi mogla da pošalje trupe u Kišinjev preko Rumunije da podrži proevropski režim koji je trenutno na vlasti. Međutim, to može dovesti do krvavog unutrašnjeg sukoba“, naglašava Brajan.

Borba NATO-a i Rusije za Moldaviju

Velike nevolje bi mogle da počnu iz male Moldavije, koja bi mogla da postane odskočna daska za NATO, koji želi da nadoknadi predstojeću pobedu Rusije na ukrajinskom tlu.

Nije jasno da li će ovaj plan biti uspešan ako se sprovede, ali je Moldavija daleko od najstabilnije zemlja na svetu, jer je njeno stanovništvo duboko podeljeno na proevropski na vlasti i proruski deo.

Pridnjestrovlje, trn u oku

Američke trupe se trenutno nalaze u Moldaviji sa Rumunima, navodno da izvode vojne vežbe JCET 2024 (Joint Command Exchange Training). Vežbe su počele 1. aprila i trajaće do 19. aprila.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Moldavije, svrha vežbe je “zajednička obuka i razmena iskustava između moldavskih, rumunskih i američkih specijalnih snaga, kao i povećanje nivoa interoperabilnosti između učesnika”.

Ove godine u vežbi će učestvovati i predstavnici službe državne bezbednosti i jedinice specijalnih snaga “Panter” Moldavije.

Ovo nije prvi put da se ove vežbe izvode, ali sada dobijaju novi značaj zbog razvoja situacije u susednoj Ukrajini.

Vašington finansira ono što se naziva strateškim dijalogom između SAD i Moldavije

Fokus je na oblastima „saradnje, uključujući reforme pravosuđa, korupciju, ljudska prava, promovisanje pluralističkog medijskog okruženja i medijske politike zasnovane na pravima kako bi se obeshrabrile dezinformacije. Zvuči vam poznato?

U fokusu su i diverzifikacija energije, modernizacija i transformacija odbrane, zaštita građana, upravljanje granicama, sajber bezbednost, suzbijanje prekograničnih pretnji, borba protiv nelegalne trgovine oružjem i municijom, humani odgovor na potrebe izbeglica itd.

Sjedinjene Države su Moldaviji obezbedile skoro 320 miliona dolara ekonomske, bezbednosne i humanitarne pomoći.

Prema Stejt departmentu, „Sjedinjene Države, u saradnji sa Kongresom, takođe planiraju da obezbede dodatnih 300 miliona dolara energetske pomoći Moldaviji za rešavanje kritičnih potreba stvorenih rusko-ukrajinskim sukobom i za unapređenje stabilnosti i bezbednosti zemlje“ .

Zvanično, Moldavija bi trebalo da bude neutralna zemlja

Trenutno se raspravlja o izmenama moldavskog ustava kako bi Kišinjev (glavni grad zemlje) mogao da se pridruži vojnim savezima, a možda čak i NATO. Čini se da zajedničko obrazovanje sa drugim zemljama (SAD i Rumunija) krši važeće ustavne odredbe o neutralnosti.

Rumunija je zainteresovana za jačanje vojnih odnosa sa Moldavijom, pa se čak i razmatraju zakonske izmene koje bi omogućile Rumuniji da interveniše van svoje teritorije (Moldavija ali i Ukrajina).

Ova intervencija neće biti ograničena na vojnu akciju, već može podrazumevati i druge vrste intervencija za rešavanje hibridnih pretnji.

Prema rumunskim izvorima, u Moldaviji ima 600.000 rumunskih državljana (većina njih ima dvojno državljanstvo zbog EU pasoša).

Rumunija se pozicionira kao „zaštitnik“ moldavskih građana u slučaju rata, dok je Moldavija druga najsiromašnija zemlja u Evropi, sada posle Ukrajine.

U međuvremenu, druge zemlje takođe pokazuju povećano interesovanje za Moldaviju.

Interesantan primer je da Nemci šalju svoje snage da pojačaju granicu Moldavije sa Ukrajinom. Nemačka se pridružila programu koji finansira EU za „osiguravanje bezbednosti“ u Moldaviji.

Poređenja radi, vojska Moldavije ima 6.500 vojnika, dok se godišnje regrutuje 2.000 mladića. Takođe se navodi da rezervne snage zemlje iznose 65 hiljada ljudi.

Međutim, da bi delovale u međuvremenu, strane trupe od Moldavije do Ukrajine bi morale ili da okupiraju Pridnjestrovlje ili da pošalju vojne snage u Gagauziju, što bi verovatno izazvalo građanski rat ili rusku intervenciju ili oba.

PRIDNJESTROVLJE DANAS
PRIDNJESTROVLJE DANAS

5 KOMENTARA

  1. Moldavija je historijski deo Rumunije a jezik im je isti. Postojala je inicijativa da dodje do ujedinjenja, sto bi znacilo da automatski postaju deo EU i NATO alijanse ali se ruska manjina pobunila i odcepila. U stvarnosti postoje dve drzave Moldavija i Pridnjestrovlje. U slucaju da Moldavija uz pomoc NATOa krene u Pridnjestrovlje, ruska manjina ce da se nadje u nebranom grozdju jer im od Rusije ne moze da stigne nikakva pomoc. A iza ledja su im Ukrajinci..

  2. Pitanje je mjeseca kada će NATO snage da se stacioniraju u Moldaviji i Zapadnoj Ukrajini ! To je početak kraja agresora i ratnih zločinaca Rusa u Ukrajini ! 🤗🇺🇦🇪🇺🇺🇸💪👍

    74
    72

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave