NaslovnaNovostiRusi uništili pozicionu oblast ukrajinskih trupa zajedno sa lanserom PVO sistema IRIS-T...

Rusi uništili pozicionu oblast ukrajinskih trupa zajedno sa lanserom PVO sistema IRIS-T u oblasti Harkova

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimke uništenja raketnim udarom pozicione oblasti PVO Oružanih snaga Ukrajine sa sistemom PVO IRIS-T u oblasti Harkov.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije obavile su posao u oblasti pozicione PVO Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov. Prema ruskim izvorima, obaveštajci su, pošto su dobili podatke o položaju protivvazdušnog raketnog sistema IRIS-T u oblasti sela Ostroverhovka Zmijevskog okruga, preneli pilotima.

Izvršavajući borbenu misiju, piloti su izveli raketni udar visoke preciznosti na lanser PVO nemačke proizvodnje, koji je Berlin predao trupama Oružanim snagama Ukrajine.

Zanimljivo je napomenuti da je sve što se dešavalo mirno „posmatrao“ dron Oružanih snaga Rusije, koji je snimao to područje, u neposrednoj blizini položaja ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Na snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije može se videti kako dve rakete nanose precizan udarac, što rezultira velikim eksplozijama, a potom i detonacijom municije protivvazdušne baterije Oružanih snaga Ukrajine.

Tako je nekoliko stotina miliona dolara u vidu sistema protivvazdušne odbrane NATO-a bukvalno otišlo u dim. Kao rezultat ovog udara, a prema tvrdnjama ruskog izvora, eliminisano je i osoblje PVO jedinice, koje je bilo obučeno za opsluživanje IRIS-T sistema.

Podsetimo, Nemačka je Ukrajini obećala novi raketni sistem IRIS-T pre samo dve nedelje. Nemački vicekancelar Robert Habek, koji je takođe ministar ekonomije, najavio je planove za dopunu ukrajinske protivvazdušne odbrane 19. aprila 2024. godine. Zajedno sa direktorom kompanije Diehl Defense Helmutom Rauhom boravio u zvaničnoj poseti Kijevu.

“Tri naša (IRIS-T) sistema su već u Ukrajini, a još će biti isporučeno ove godine. Sledeći će biti poslat za samo nekoliko nedelja”, rekao je Rauch pritom zaobravivši da je minimum jedan već stradao i to par dana pre njegove izjave.

Međutim, pretpostavlja se da je ruska vojska uništila ili oštetila već određeni broj onih koji su do sada stigli. Primera radi, u novembru mesecu 2023. godine stizali su izveštaji o porazu PVO sistema IRIS-T od ruske rakete H-31P u Odeskoj oblasti.

Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala suzbijanje operacija protivvazdušne odbrane (SEAD) u zoni svojih specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

iris t
iris t

Kao rezultat ovih ruskih SEAD operacija, kijevske snage su izgubile desetine sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i one zapadne proizvodnje. Dok sa druge strane, ukrajinski izvori su protekle zime tvrdili kako im se ipak čini da je nemački sistem IRIS-T najefikasniji od sve dobijene zapadne opreme.

IRIS-T ukratko

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom prošle godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

iris t slm
iris t slm

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave