Naslovna Novosti Avio-kompanije, češće nego ikad, isporučuju VKS Rusije nove serije aviona Su-34, Su-35...

Avio-kompanije, češće nego ikad, isporučuju VKS Rusije nove serije aviona Su-34, Su-35 i Su-57

13
su 57 su 35 i su 34 formacija
su 57 su 35 i su 34 formacija
google news

Vazduhoplovne fabrike u Komsomolsku na Amuru (KnAAZ), Novosibirsku (NAPO) i Irkutsku (Jakovljev) pokazale su odličan radni intenzitet svojih proizvodnih linija tokom 2023. godine, javljaju ruski izvori.

Za skoro 11 meseci, prema procenama medija, Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su najmanje 20 višenamenskih lovaca Su-35S, 12 frontalnih bombardera Su-34 i osam lovaca pete generacije Su-57.

Su-35S

Pres centar Ujedinjene avio-korporacije saopštio je juče da je naručiocu predata nova partija lovaca Su-35S. Odlike aviona su visoke performanse leta, visinsko-brzinske i manevarske karakteristike. Nova serija borbenih aviona Su-35S je peta isporučena samo u ovoj godini.

Krajem oktobra meseca iz istog izvora saopšteno je da je isporučena nova serija višenamenskih lovaca Su-35S ruskom Ministarstvu odbrane. U pitanju je bila četvrta isporuka.

Prethodno su Vazdušno-kosmičke snage RF već dobile tri partije ovog tipa aviona 23. juna, 13. jula i 28. septembra. Precizan broj aviona koje je isporučila kompanija-proizvođač nije poznat, a oznake na njima, odnosno brojevi bočnih panela i registarski brojevi na repu aviona, retuširani su u zvanično distribuiranim foto i video materijalima.

Podestimo, Su-35S se ispostavio kao najznačajniji lovac u zoni specijalnih operacija kako u Ukrajini tako i u Siriji zajedno sa Su-30SM. Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je i najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

Su-35S, jedan od glavnih lovaca u službi ruske vojske i danas jasno potvrđuje svoje visoke performanse u realnim borbenim uslovima. Avion poseduje visoko efikasno vođeno oružje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja velikog dometa, kao i napredne elektronske protivmere i sistem odbrane, citira pres centar UAC prvog zamenika državne korporacije Rosteh Vladimira Artjakova.

Od svih, možda najveću pažnju u naoružanju Su-35 zaslužuje hipersonična raketa vazduh-vazduh (RVV-BD) R-37M. R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice. Dizajnirala ju je ruska kompanija Vympel i predstavljena je 2016. godine.

video ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama
Ruski Su-35S naoruzan hipersonicnim raketama

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste neprijateljske snage.

Višenamenski lovac Su-35S, jedan od najnaprednijih u svojoj klasi, a biće dodatno modernizovan uzimajući u obzir iskustvo stečeno tokom “specijalne vojne operacije”. Saopštenje stiže od Aleksandra Pekarša, direktora Komsomolsk-na-Amuru vazduhoplovnog kombinata koji nosi ime čuvenog Jurija Gagarina.

Nije slučajno što su ukrajinski vojnici koji opslužuju bateriju Patriot u Ukrajini izjavili kako sanjaju da njihova prva meta bude Su-35

Su-34

Pre samo dva dana iz Novosibirskog vazduhoplovnog kombinata stigla je partija novih frontalnih bombardera Su-34. Ovi avioni čine takođe bitan faktor udarne moći ruske avijacije.

Međutim, vredi napomenuti da je među objavljenim snimcima samo jedan novi avion vidljivo prebačen ruskoj vojsci. Su-34 je bio jedan od najčešće korišćenih borbenih aviona sa fiksnim krilima u operacijama Kremlja u Ukrajini.

Ovaj avion, poznat po svojoj modernizaciji i sposobnosti unutar ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, pokazao se kao ključna prednost na frontu, ali je njegovo raspoređivanje donelo i određene gubitke. Zapadni izvori tvrde uništenje i do 22 aviona Su-34 od početka eksalacije sukoba u Ukrajini.

su 34 i kindzal
su 34 nosi kindzal

Su-34 je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga.

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su sada počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru. Početkom septembra otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koja je takođe uspešno pogodila metu unutar Ukrajine.

Mogućnosti letelice omogućavaju korišćenje perspektivnog avijacionog naoružanja, uključujući i ovogodišnji glavni hit, visokoeksplozivne avio-bombe sa modulom za kontrolu i korekciju. Na pretnju ovakvih modifikovanih bombi čak ni neki od najnapredniji PVO sistemi današnjice nemaju adekvatan odgovor.

Su-57

Generalni direktor Ujedinjene avio-korporacije Jurij Sljusar rekao je da se poslednja serija borbenih aviona u ovoj godini priprema za isporuku Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Dostojan završetak godine biće ustupanje najsavremenijih lovaca Su-57 ruskom Ministarstvu odbrane.

On je odao priznanje vrednim radnicima u fabrici odgovornim za proizvodnju za njihov rad u tri smene. Svojim posvećenim naporima uspeli su da obezbede tačnu isporuku svih ovih aviona, navodi Sljusar.

Ne zaustavljajući se na tome, Sljusar je rasvetlio buduće planove. On je nagovestio da će do kraja godine u redove ruske borbene avijacije doći najnovija serija lovaca Su-57 za 2023. godinu. Tačan broj je, međutim, bio detalj koji je više voleo da zadrži u tajnosti.

Kada je reč o Su-57, nedavno smo izvestili o patentiranju „stelt verzije ruskog lovca sa dva sedišta“. Vredi napomenuti da je ovakav dizajn već najavljen u Rusiji pre nekoliko godina. Kina je slično uradila sa svojim vodećim avionom J-20.

Da lovac nastavlja da povećava svoje borbene sposobnosti potvrđuje i novi motor drugog stepena (proizvod 30). Kako su naveli u državnoj korporaciji, avion je već počeo sa letnim testovima sa novim motorom, a planirano je da se ažurirani lovac isporuči trupama prema aktuelnom ugovoru.

su 57
su 57

Do kraja 2023. rusko vazduhoplovstvo očekuje prijem ukupno osam aviona Su-57, sa početnom serijom već isporučenih. Prema dostupnim informacijama, nedavno primećeni avion verovatno pripada proizvodnoj seriji za ovu godinu.

Rusija je do sada ograničeno koristila svoj lovac Su-57, uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Ako Ukrajina dobije i odluči da rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16, ali i ostale zapadne avione za koje navodno postoji mogućnost da dođu u ukrajinske ruke.

13 KOMENTARA

  1. Najsmjesnije mi je kad napisete da su Ukrajinci prijavili 22 oborena su 34, i prenesete to.
    U uslovima rata svaka strana izmislja i preuvelicava neprijateljske gubitke, ali ukrajinci su napredni nivo po tom pitanju.
    Pazi oni su jedva dokazali obaranje 1 su 34, i to iz Ruskih snimaka, podmetali su snimke svojih su 27 koje su im Rusi oborili kao obaranje su 34.
    Vrhunac izjava o gubitcima necu da gubim vrijeme i komentarisem jer je smjesno, svi vidimo kako Ukrajina i NATO prolaze nakon objave Rata Donbasu.

  2. Pravi rat jos nije poceo sa Rusima. Gurnuo je zapad one glupe Ukrajince da ginu umesto njih. Kad budu ginuli u stvarnim zapadnim zemljama tada ce mnogo sta shvatiti. Dotle ce Englezi i Ameri da gurnu u rat sve male iskomleksirane zemlje natoa kao sto su Letonija,Litvanija ,Estonija ,Poljska sto su bez opaljenog metka izasle iz warsavskog pakta i umesto da saradjuju sa Rusima otrcale u nato da bi Rusima zabole noz u ledja.

  3. Kičmu NATO avijacije ipak čine avioni 4generacije!Problemi sa razvojem i eksploatacijom su opšte poznati,a ni F-22 Raptor uprkos veoma dugom razvoju(čak je cio avion morao da se redizajnira),opet nije ispunio sve kriterijume postavljene pred njega!Amerika i dalje radi na razvoju,proizvodnji i modernizovanju aviona F-15,16 i 18,a o Rafalu,Tajfunu i Gripenu da i ne govorim!Rusi jesu u zaostatku(ipak su izgubili čitavu deceniju razvoja),ali ubrzano Gaze naprijed.Trenutno najveći problem Ruskog aviona 5generacije su novi motori(sa trodimenzionalnim vektorisanim mlaznicama,većim potiskom,manjom potrošnjom goriva,niskom uočljivosti lopatica turbine,itd.)za koje će biti potrebne još godine razvoja.

  4. Kad ameri sjednu na ruskog djoku I postingnu brzinu 20.000km/h ,nek se onda jave!I dan danas ovise od ruskog uranijuma za nuklearke ,a da ne govorimo o drugim materijalima.Zato su htjeli unistiti Rusiju dabi se dokopali upravo resursa .
    .KINZAL,SARMAR ,BULOVA,SATANA ……..it’d.

  5. Vi iz EU bolje da se pokrijte preko ušiju i da ćutite …Ameri i Britanci mlate sa vama kako hoće…uvalili su vas u dugove preko glave samo za pomoć ukrajincima svaka članica EU kao “garanter pomoci” ukrajini mora pojedinacno da preuzme minimum 25 do 30 milijardi eura na sebe da isplaćuje a rat u ukrajini gubite to je već jasno i vrapcima na grani a vama u EU će biti jasno krajem 2024.te i još jasnije u proleće 2025.te kad prodaju izbori u USA….

  6. Rusija jeste velika zemlja sa velikim proizvodnim potencijalom naoruzanja, ali , proizvesti toliki broj novih letelica, zaista je veliki podvig i pokazatelj da se taj deo vojne proizvodnje preorjentisao na ratnu proizvodnju. Impresivno je ,posto je Rusija pod sankcijama, ali vidimo uzalud.

  7. Dok na zapadu većina država prenaoružava svoje jedinice aparatima pete generacije, o Americi da i ne govorimo, Rusija kao podvig računa kad proizvede nešto aparata četvrte genercije. Svakako da su to dobre letelice ali je to ipak tehnološki zastarelo. Ruje na duže staze ovaj rat ne mogu dobiti. Zapad i sveznici nisu pokrenuli ni 5 posto svoje ogromne mašinerije dok su Rusi angažovali jedno 70% svega konvencionalnog što imaju a situacija na frontu je još uvek egal. Naravno da su Ruje sila i da imaju puno aduta u rukavu ali protivnik ima cele špilove još.

    • Analiza ti je tako laicka ,povrsna u stvari diletantska, tako da se moze reci da je smesna. Za tviju informaciju mladicu., Ameikanci masovno modernizuju F 15, i ponovo zapocinju proizvodnju istog ,inace fantasticnog aviona 4++ generacije. ,direktnog takmaca SU 35. Nebih dalju raspravu ,posto ti to ne razumes.

    • Samo cu ti ovo reci. Zapad je bukvalno svu svoju municiju dao ukrajini i nesto svoje najsavremenije tehnike(npr leopard 2A6 i čelendžer) i ipak, čelendžer je povučen iza prvih linija po zahtevu britanaca da se ne bi jos vise osramotili, a leopardi idu u vazduh sve vise i vise svaki dan.

      Sve najbolje.

    • Zapad je otvorio novo ratiste da se izvuce iz Ukraine jer Nato gubi rat. Slavili ste i leoparde 2 kao najbolji tenk svijeta ,pa eno ih u plamenima ko da su od papira. Velike ste seronje vi zapadnjaci. Izgubili ste rat u Ukraini . Potrosicete nekiliko stotina milijardi i opet cete izgubiti rat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version