Naslovna Novosti Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije isporučena najnovija serija lovaca Su-35S; četvrta ove godine

Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije isporučena najnovija serija lovaca Su-35S; četvrta ove godine

12
ruski lovac su 35
ruski lovac su 35
google news

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) Ruske Federacije, koja je deo državne korporacije Rostec, u saopštenju navodi da je Vazduhoplovno preduzeće I.A. Komsomolsk na Amuru Gagarin proizveo i isporučio Ministarstvu odbrane novu seriju višenamenskih borbenih aviona Su-35S.

Novi avion je prošao ceo ciklus zemaljskih i letnih ispitivanja, u različitim režimima rada, i poleteo sa aerodroma proizvodnog preduzeća, doletevši do mesta stalnog angažovanja.

Po prvi put ruska strana nije predstavila nijedan foto i video materijal o letelici prebačenoj u Vazdušno-kosmičke snage.

„Naši proizvođači aviona postigli su dobre stope proizvodnje i na vreme isporučili borbene avione Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije. Ovo neće biti poslednja isporuka vazdušnih kompleksa u ovoj godini. Su-35S je jedan od glavnih lovaca u službi ruske vojske i uživa zasluženu slavu. Ovaj tip super manevarskog aviona može da obavlja širok spektar misija i ima mogućnost da koristi čitavu paletu postojećeg i perspektivnog avijacionog naoružanja“, rekao je Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora državne korporacije Rosteh.

Nova serija borbenih aviona Su-35S koju je Ministarstvo odbrane Rusije primilo od Komsomolsk-na-Amuru je četvrta isporučena u ovoj godini.

Prethodno su Vazdušno-kosmičke snage RF već dobile tri partije ovog tipa aviona 23. juna, 13. jula i 28. septembra. Tačan broj aviona koje je isporučila kompanija-proizvođač nije poznat, a oznake na njima, odnosno brojevi bočnih panela i registarski brojevi na repu aviona, retuširani su u zvanično distribuiranim foto i video materijalima.

Međutim, možemo primetiti da su brojevi letova prve dve serije aviona Su-35S bili plave boje.

Vazduhoplovno preduzeće I.A. Komsomolsk na Amuru Gagarin je 2022. godine u Vazdušno-kosmičke snage prebacio sedam lovaca Su-35S: tri u septembru i četiri u decembru.

Avioni koji su sada isporučeni primaocu proizvedeni su po četvrtom ugovoru zaključenom između Ministarstva odbrane Rusije i UAC-a 2021. godine za 24 aviona, koji će biti isporučeni do 2024. godine.

su 35
su 35

Prva četiri aviona iz ovog ugovora prebačena su Vazdušno-kosmičkim snagama u decembru. 2022, sa plavim brojevima 04, 05, 06 i 07. Verovatno će ukupno do kraja 2023. godine biti isporučeno do 12 aviona Su-35S.

U okviru prethodna tri ugovora, zaključena 2009, 2015. i 2020. godine, Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije dobile su 104 aviona Su-35S, od 2012. do 2022. godine.

Takođe, imajući u vidu četiri aviona ovog tipa isporučena u decembru 2022. U novom ugovoru proizilazi da je početkom 2023. godine ruska vojska imala 108 aviona Su-35S.

Treba napomenuti da se avion Su-35S etablirao kao glavni ruski lovac koji se koristi u sukobu u Ukrajini, pri čemu su ukrajinski piloti u nekoliko navrata priznali da nemaju potrebna sredstva za borbu protiv njega.

Iako je najčešće korišćen u borbenim dejstvima u vazdušnom prostoru Ukrajine, ovaj tip aviona je pretrpeo najmanje gubitaka. Čak i zapadni izvori tvrde kako su oborena samo tri ili četiri aviona, od kojih su minimum jedan ili dva nastradali od „prijateljske vatre“.

Ruski Su-35S oboren prijateljskom vatrom u regionu Zaporožja

U noći 29. septembra ruski Su-35S srušio se na jugu Ukrajine. Prema izveštajima sa fronta, letelica je oborena prijateljskom vatrom.

Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ruska PVO kao posledica greške, prijateljskom vatrom. Pilot je poginuo. Letelica se srušila u polju u blizini sela Novonikolajevka kod Tokmaka u Zaporoškoj oblasti. Incident se dogodio na više od 35 kilometara od fronta kod Rabotina.

Navodno je olupinu snimila ukrajinska izviđačka bespilotna letelica Shark, kojoj je zauzvrat dozvoljeno da uđe u pozadinu Rusije i ruske snage nisu je oborile.

navodni snimak oborenog su 35s
navodni snimak oborenog su 35s

U pitanju je najmanje 4. zabeleženi slučaj kada je ruska PVO oborila sopstvenu letelicu. U leto 2022. godine, SU-34 i SU-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oboreni su za dva dana, verovatno od ruske PVO.

Smrt pilota nagovestio je respektabilni Telegram kanal Fighter Bomber, gde se pojavila fotografija Suhoj Su-35 sa tekstom „Večni let, brate“. Međutim, mesto gde se tragedija dogodila nije precizirano. Rusija nije zvanično potvrdila gubitak.

Telegram nalog Fighter Bomber prikazuje najsavremeniji Suhoj Su-35, ali ovo je ilustrativna fotografija, tako da još uvek nije sigurno koji tip aviona je zaista oboren.

Su-35 ostaje najsavremeniji avion koji Rusi koriste na teritoriji Ukrajine

Su-35S je glavni borbeni avion u zoni specijalnih operacija kako u Ukrajini tako i u Siriji zajedno sa Su-30SM.

Su-35S je supermanevarski višenamenski lovac generacije 4++, namenjen za presretanje i uništavanje u borbi na bliskim i velikim dometima svih klasa vazdušnih ciljeva, za borbu za prevlast u vazduhu, kao i za uništavanje kopnenih i površinskih vojnih ciljeva. 

Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je i najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

12 KOMENTARA

  1. Aparati 4++ generacije nisu dovoljni za Ruske pretenzije. Kad vodite ovako agresivne ratove morate imati bolje od protivnika. Amerikanci i Kinezi prave aparate 5 generacije na stotine komada i predstaviće i 6. Gen. Pokazuje se da Ruje nisu trenutno u mogućnost da prave savremenije aparate i da trenutno mogu da izbacuju samo sredstva starijeg tehnološkog nivoa. Naravno da u Ukrajni nema pravog takmaca jer “vidi dalje i puca dalje” od svega što tamo leti. Takodje su se Rusi opametili nakon prve faze rata pa danas samo koriste rakete dugog dometa kojim gadjaju protivnika iz zone bezbednosti svoje PVO . Zbog toga i ne trpe gubitke. Zapad mora Ukrajnu bolje naoružati naročito PVO većeg dometa i novijim aparatima ako želi da Ukr ostane u igri i ne doživi slom.

  2. Kad su za dve godine obalili dva za ovi 108+ trebaće im još pedeset godina,šta uradi zapad dva brata zavadi,a braća kad se biju to je najgori boj

    • Amerika i rusija su bog i šeširđija…koja rusija koji bakraći…ja neznam št vide u tu korumpiranu do bola vukoebinu?!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version