Naslovna Novosti Stigla nova isporuka Su-57 i Su-35S Vazdušno-komsičkim snagama Ruske Federacije

Stigla nova isporuka Su-57 i Su-35S Vazdušno-komsičkim snagama Ruske Federacije

9
su 57 i su 35
su 57 i su 35
google news

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su popunjene novim avionima četvrte i pete generacije, a isporuka lovaca Su-35S i Su-57 obavljena je u Komsomolsku na Amuru, saopštila je pres-služba Ujedinjene avio-kompanije [UAC].

Isporuka novih aviona za vojsku obavljen je na aerodromu fabrike aviona Gagarin, koja proizvodi ove modele lovaca. Ne saopštava se koliko su aviona primile Vazdušno-kosmičke snage, ali se ističe da isporuka lovaca pete generacije Su-57 ove godine nije poslednja, kompanija se sprema da isporuči još jednu seriju aviona do kraja godine.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su seriju Su-57 u okviru plana za ispunjavanje državnog odbrambenog naloga za tekuću godinu. Preostali lovci pete generacije, predviđeni za isporuku ove godine, nalaze se na završnoj montaži i takođe se testiraju na stanici za letna ispitivanja, izjavio je šef UAC Jurij Sljusar.

Napominje i da je vojsci ove godine isporučena treća serija lovaca Su-35S, a ni ove nije u pitanju poslednja isporuka. Sledeća serija aviona je u visokom stepenu pripravnosti, ali se još ne zna kada će biti predata vojsci, te se VKS nadaju da će se to desiti ove godine.

su 57 ispaljuje k 77m
su 57 ispaljuje H77m

Kako je izjavio ministar industrije i trgovine Denis Manturov, ruske fabrike aviona su postigle visoki tempo proizvodnje, obezbeđujući Vazdušno-kosmičkim snagama RF nove avione u okviru državne odbrambene potražnje.

Su-35S je glavni borbeni avion u zoni specijalnih operacija kako u Ukrajini tako i u Siriji zajedno sa Su-30SM. Izvesno je da Su-57 takođe učestvuje prvenstveno u protivvazdušnoj odbrani, ali se to slabo promoviše. Naime, potvrđena je upotreba ovog lovca u specijalnoj operaciji, ali bez naročitih detalja.

Rusija je do sada koristila svoj vrhunski lovac Su-57 uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

su 57
su 57

Ako Ukrajina rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16, ali i ostale zapadne avione za koje postoji mogućnost da dođu u ukrajinske ruke.

Ruski kopneni radar će moći da koriguje projektile Su-57 u maksimalnom dometu (200 km) ne samo raketama dugog dometa, već i 110 km srednjeg dometa, a da pilot u F-16 ni ne zna za postojanje pretnje od Su-57 ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Sa druge strane, Rusija je poslednji put isporučila seriju Su-35S početkom jula meseca, vojsci. Tada je napomenuto da se proizvodnja Su-30, Su-34 i Su-35 udvostručila. Kao ni sada, ruski predstavnici ni tada nisu precizirali broj isporučenih borbenih aviona, niti su naveli više detalja o isporučenim lovcima.

suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013
suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013

Su-35S je supermanevarski višenamenski lovac generacije 4++, namenjen za presretanje i uništavanje u borbi na bliskim i velikim dometima svih klasa vazdušnih ciljeva, za borbu za prevlast u vazduhu, kao i za uništavanje kopnenih i površinskih vojnih ciljeva. 

Naoružan je protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat i ima autonomiju od 3.400 kilometara.

Verovatno će do kraja tekuće godine biti izvršene još najmanje dve-tri isporuke, sa povećanim brojem aviona (zapadni stučnjaci sugerišu na tri do četiri).

Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije su 2022. godine dobile sedam lovaca Su-35S, od kojih su tri isporučena u septembru, a četiri u decembru. Zaključen je 2021. godine i predviđa isporuku 24 ili 30 aviona (datumi se razlikuju u zavisnosti od izvora) do 2024. godine. Prva tri ugovora, zaključena 2009, 2015. i 2020. godine, obuhvatala su isporuku, u periodu 2012-2022, od ukupno 104 serijska lovca Su-35S.

su 35sm
su 35sm

Suhoj Su-35 (NATO kodno ime Flanker-E) je najbolji i najuspešniji ruski lovac trenutno u upotrebi u ukrajinskom sukobu. U pitanju je isplativa i efikasna alternativa savremenim američkim lovcima i opisuje se kao tip „4++ generacije“.

Lovci Su-35 vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

9 KOMENTARA

  1. Prva slika u ovoj objavi je SU 35 s,a ne SU 57
    Druga slika je rep SU 57.
    Kad već objavljujete totalno ne proverene informacije naučite koji je avion na slici.
    Informacije niko ne može da dobije o broju i vrsti isporučenih aviona. Ovo su samo nagađanja zapadnih ,,stručnjaka”.

  2. Што више таквих испорука Су-57 и Су- 35С авионе-ловце добију Ваздушно – космичке снаге Руске Федерације – то ће рат(Специјална војна операција) против НАТО-а(и неонациста) краће трајати ! А, Украјинска ‘војска’ може само да се слика са застарелим и с’пуно рупа ловцима Ф-16(‘Летећи мртвачки сандук’ или ‘Мртвачки ковчег који лети’) ! Летење на Ф-16 ловцу није опасно – само падање !

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version