Naslovna Novosti Rusima napeto na jugu: čuvena 76. vadušno-desantna divizija stiže na osovinu Rabotino-Melitopolj...

Rusima napeto na jugu: čuvena 76. vadušno-desantna divizija stiže na osovinu Rabotino-Melitopolj da odbije napad OSU

0
76. vazdusno desantna divizija
76. vazdusno desantna divizija
google news

Kremlj žuri da pojača odbranu u južnom ukrajinskom regionu Zaporožja u jednoj od nekoliko preostalih opcija da spreči ukrajinski prodor duž kritične ose.

Kao i u drugim situacijama kada je zatrebalo, pojačanja dolaze iz 76. vazdušno-desantne divizije, koja je „verovatno najbolja ruska divizija, a relativno je i sveža“, smatra istaknuti tviteraš Rob Li, analitičar Instituta za spoljnu politiku u Filadelfiji.

Nedavno je divizija ranije ove godine napala oko Kremine, gde Rusi i dalje održavaju ofanzivu.

Činjenica da Rusi premeštaju 76. jurišnu diviziju pokazuje da ukrajinska ofanziva 2023. godine, započeta istovremenim oklopnim napadima duž više pravca u južnoj i istočnoj Ukrajini, vrši nešto veći pritisak na rusku odbranu.

Podsetimo, ukrajinska kontraofanziva se prvenstveno u zapadnim medijima prvo zvala prolećna, zatim letnja, na kraju je postala samo ofanziva 2023.

Samo u protekle dve nedelje, ukrajinske kopnene i vazdušne snage oslobodile su Rabotino u Zaporožju, dok su brigade pešadije potisnule ruske trupe na obod Urožajnog, oko 80 kilometara istočno od Rabotina u dolini reke Mokri Jali.

i pored 7.500 zrtava za 10 dana kijev ne odustaje kontraofanziva u punom jeku tek predstoji

Ove male ukrajinske pobede dovode kijevske snage nekoliko stotina metara bliže njihovim dva glavna cilja na jugu zemlje. Ukrajinci imaju za cilj da “oslobode” gradove Melitopolj i Mariupolj, dok ruske trupe moraju da kontrolišu gradove kako bi zaštitili svoje kopnene rute snabdevanja Krimom.

Čini se da uspeh ruske odbrane sada zavisi samo od toga koliko dobro koristi svoje rezerve

Nakon što je ukrajinska operativna komanda „Jug“ rasporedila oko Rabotina jednu od najbolje opremljenih brigada koje ima i jednu od svojih velikih borbenih jedinica u strateškoj rezervi, 82. vazdušno-jurišnu brigadu (vazdušno-desantne trupe), Kremlj je odlučio da dovede jednu njegovih nekoliko rezervnih formacija u oblast redom.

Ukrajinski tviteraš, rezervni oficir i propagandista pod imenom Tatarigami_UA bio je jedan od prvih koji je prijavio premeštaj ruske 76. divizije iz sektora Kremena na severoistoku Ukrajine na osovinu Rabotino-Tokmak-Melitopolj.

„Prema ruskoj vojnoj doktrini, barem na papiru, 76. divizija je deo njihovih strateških rezervi, što naglašava ozbiljnost tog poteza“, primetio je on u subotu.

t 90ms sa nakidka kamuflazom
t 90ms sa nakidka kamuflazom

Pominjanje da je 76. vazdušno-desantna divizija na papiru rezervna jedinica vrlo je verovatno opravdano činjenicom da je ta velika jedinica, koja ima tri pešadijska puka, svaki sa po nekoliko hiljada vojnika, tokom 19 meseci rata bila na prvoj liniji fronta.

Divizija se borila oko Kijeva u prvim nedeljama rata te zapadna propagandna mašinerija pokušava da ih poveže sa idalje sumnjivim masakrom ukrajinskih civila u Buči u proleće 2022.

Nakon povlačenja iz severno-centralne oblasti Ukrajine, divizija opremljena tenkovima T-90, T-72 i borbenim vozilima BMP-2 i BMD prešla je na istočni front.

Šest meseci kasnije, u avgustu 2022, 76. divizija je privremeno premestila nekoliko bataljona u Hersonsku oblast na jugu Ukrajine te se povuka usled pretnje od rušenja brane, a što je Ukrajina iskoristila te pokrenula kontranapad i “oslobodila” desnu obalu reke Dnjepar.

Rušenje brane se, kao što znamo ipak obistinilo, te je još tada opreznost ruskih trupa, pokazalo se, taktički opravdana odluka.

vdv na aerodromu antonov
vdv na aerodromu antonov

Prilikom ukrajinskog “oslobađanja” usled povlačenja, ruske trupe su naterale Ukrajince da plate svaki pređen kilometar. Krajem oktobra, kod mesta Kostromka, topnici 76. divizije su praktično uništili čitavu kolonu borbenih vozila 35. odvojene brigade marinaca Ukrajine.

Time, po drugi put angažovanjem 76. vazdušno-desantne divizije da zaustavi ukrajinsku ofanzivu na jugu zemlje, Kremlj pokazuje da trenutna situacija nije naivna.

Svaki budući pokušaj jačanja odbrane u jednom sektoru mogao bi teoretski da izazove od slabljenja ruske odbrane u drugom sektoru.

„Nedostatak značajnih operativnih rezervi primorao bi rusku komandu da ubuduće vrši bočna preraspoređivanja i donosi odluke o tome koji sektori fronta će biti tretirani kao prioritetni“, navodi Institut za proučavanje rata u Vašingtonu (ISW).

kontraofanziva ilustracija

Suština je u tome da bi Ukrajinci, ako budu mogli da održe korak na jugu, mogli da nateraju Ruse da donesu težak izbor oko toga na kom boku će odlučiti da održe jaku odbranu, južnom ili istočnom, jer čini se, sve je teže podržati oba.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version