Naslovna Novosti Ukrajina već traži modernizaciju obećanih F-16: Dati nam avion sa radarom od...

Ukrajina već traži modernizaciju obećanih F-16: Dati nam avion sa radarom od 60 km ko na MiG-u, nema smisla

4
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Ukrajina već traži rešenja za modernizaciju borbenih aviona F-16 koju je obećalo nekoliko zapadnih država. Ovu informaciju je saopštila ukrajinska poslanica Oleksandra Ustinova u intervjuu ukrajinskom izdanju časopisa Evropska Pravda.

Ustinova je rekla da ukrajinski zvaničnici, uključujući i one u Ministarstvu odbrane, intenzivno razgovaraju sa međunarodnim partnerima o modernizaciji lovaca koji su obećani Ukrajini.

„Dogovaramo se o modernizaciji F-16 koje nam je obećano da ćemo dobiti. Zato što su nam potrebni snažniji radari i bolje rakete za njih. Samo da nam date avion koji će imati radar (sa dometom dejstva) od 60 km, kakav imaju MiG-ovi, nema smisla“, rekla je ukrajinska parlamentarka.

Ustinova tvrdi da će samo modernizovani avioni moći da se suprotstave ruskim avionima na liniji fronta, ali i da utiču na tok rata.

„Samo tako ćemo moći da otkrijemo njihove avione koji bacaju bombe od 500 kg na naše vojnike na prvoj liniji fronta. U ovom trenutku oni (verovatno ruski piloti) poleću, lansiraju vođenu bombu, a mi to ne vidimo“, kaže Ustinova.

Ukrajinska zvaničnica nije otkrila detalje pregovora sa njenim zapadnim partnerima. Ono što je, međutim, sasvim jasno je da će za modernizaciju aviona biti potrebna saradnja sa američkom industrijom.

Prema rečima Ustinove, novi avion se može očekivati u najboljem slučaju do kraja proleća. Navodno zbog dugog perioda obuke pilota, za koje se planira da će, ukoliko sve prođe kako treba, biti spremni do kraja prve polovine 2024. godine.

Teoretski, vreme utrošeno na obuku pilota mogli bi da bude dovoljno i za paralelnu modernizaciju nekih aviona predviđenih za prebacivanje u Ukrajinu.

U čemu bi mogla da se sastoji modernizacija ukrajinskih F-16?

Kao deo vojne pomoći, Ukrajina će od svojih evropskih partnera dobiti lovce F-16 Block 20 MLU, koji su poslednji put nadograđeni u okviru programa Mid-Life Update početkom 2000-ih. Međutim, svi znamo da opšte stanje evropskih aviona u kontekstu savremenih modernizacija ne odgovara u aktuelnim zahtevima.

Modernizacija ovih aviona ugradnjom modernog radara AN/APG-83 može biti opcija za ukrajinski F-16. Novi radar bi povećao domet otkrivanja ciljeva i obezbedio veću verovatnoću detekcije projektila i malih, niskoletećih aviona.

f 16 block 70
F-16 block 70, najnovija modernizacija aviona starog preko 40 godina

Nova nadogradnja bi takođe mogla da uključi adaptaciju za korišćenje naprednijih raketa vazduh-vazduh kratkog dometa AIM-9X, kao i novih američkih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120D sa dometom od preko stotinu kilometara. O ovim raketama smo već naširoko pisali.

Održavanje lovaca će se obavljati u Poljskoj

Novi ukrajinski borbeni avioni F-16, kada budu raspoređeni u borbu, biće podvrgnuti velikom održavanju u Poljskoj, članici NATO-a, izjavio je u utorak visoki zvaničnik američke vlade.

Holandija, Danska i Norveška rekle su da će poslati F-16 u Ukrajinu, od kojih bi neki mogli stići na proleće 2024. Bill LaPlante, pomoćnik američkog ministra odbrane za nabavku i logistiku, saopštenje povodom ove tebe izneo je na samitu odbrane koji je u Vašingtonu organizovao list Politiko.

„Plan je da u Evropi izvršimo složeno održavanje, koliko možemo, a Poljska je jedno od tih mesta, dok se druga organizuju“, rekao je LaPlante odgovarajući na pitanje da li postoje planovi za sprovođenje kompleksnog održavanja na ovim F-16 u Poljskoj.

F-16 ne rešava ukrajinske probleme

Ministar odbrane Lojd Ostin posetio je Kijev 20. novembra 2023. kako bi pokazao podršku Ukrajini, doduše skromniju nego ikad pre. Ostinova nenajavljena poseta je služila da ohrabri Ukrajinu iako su finansijska pomoć i oružje Ukrajini utanjili. Ostin je takođe ponovio činjenicu da lovci F-16 nisu lek Ukrajincima.

“Više puta sam rekao da u takvom sukobu nema srebrnog metka. Zaista se svodi na obezbeđivanje pravih sposobnosti i njihovu integraciju na pravi način da bi se stvorili pravi efekti na bojnom polju. I tako, bilo da se radi o F-16 ili HIMARS-u ili nečemu drugom, radi se o određenom načinu korišćenja tih sposobnosti i njihovom integraciji, sinhronizovanju sposobnosti da bi se stvorio pravi efekat na bojnom polju“, rekao je on.

Sa svoje strane, ukrajinski vojni analitičari iz publikacije Defense Ekpress pokušali su da smanje očekivanja od zapadne propagande i pomoći te naveli da u ukrajinskom društvu postoji pogrešna percepcija prema kojoj nabavka raketa ATACAMS znači da će pobeda biti „sutra“ i da će F-16 biti isporučen „do ručka“.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

Takođe su istakli da, pored naziva i taktičko-tehničkih karakteristika svake vrste naoružanja, od velikog značaja je i količina naoružanja, a najvažnije je da sva oružja rade zajedno.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
F-16

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

4 KOMENTARA

  1. Britanija nema F-16 u svom RV,a UAE su primili blok 70/72.Ukrajina će vjerovatno dobiti avione F-16MLU(F-16A blok 20/25 Holandije,Belgije,Danske,Norveške,Portugala,krajem 90’modifikovan u verziju MLU).

  2. Bice vam sa tim avionima kao i sa svime ostalim. Sjetimo se samo Javelina kako ce to preokrenuti tok rata, pa himarsa, pa Storm shadow, pa leopardi, pa Bradly, pa abrams itd itd.
    Putin covjek rekao da ce ih krckati kao orase i to radi. Cijeli nato naoruzava ukrajince i opet dzaba..
    Zamislite ovaj avion kad dodje na megdan su35, su34, su31, mig 35, awacsu a-100 i da ne pricamo o PVO.
    Kako su Leopardi zavrsili po njivama ista sudbina ceka i ove nesretne f-16.

  3. Dati vam f 16 sa tom opremom nema smisla zaista, ali ima smisla da KUPITE moderniji f 16,aaaali vi nemate pare ni za kvasac, a kamoli hleb

  4. Odmah sam znao ,da kada se laickoj javnosti, pomene F16, pomisli se na njegove mogucnosti iz serije blok 70, a tom opremom tek su se opremili neki primerci u SAD- u, eventualno Izraelci, pa tek na red Englezi , pa ostali za 10- tak godina. Turci ne mogu da dobiju modifikaciju ni blok 60, na njihovim F 16, . E sto se Ukraine tice dobice najvise blok 40/42, koi ima Spanija, poljska, skandinavske zemlje itd. A to je rang Mig-a 29 , pre modifikacije na verziju SM, koja je dvostruko naprednija . Ovo sto zapad radi krajnje je neposteno prema ukraincima, i obicno ispiranje usta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version