Naslovna Novosti F-16 za Kijev: Održavanje lovaca će se obavljati u Poljskoj, rezervni delovi...

F-16 za Kijev: Održavanje lovaca će se obavljati u Poljskoj, rezervni delovi stižu iz SAD

3
motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije
motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije
google news

Novi ukrajinski borbeni avioni F-16, kada budu raspoređeni u borbu, biće podvrgnuti velikom održavanju u Poljskoj, članici NATO-a, izjavio je u utorak visoki zvaničnik američke vlade.

Holandija, Danska i Norveška rekle su da će poslati F-16 u Ukrajinu, od kojih bi neki mogli stići na proleće 2024.

Bill LaPlante, pomoćnik američkog ministra odbrane za nabavku i logistiku, saopštenje povodom ove tebe izneo je na samitu odbrane koji je u Vašingtonu organizovao list Politiko.

Ministarstvo odbrane SAD poslaće rezervne delove u Kijev kako bi osiguralo da avioni F-16 koje će Ukrajina dobiti mogu biti pravilno održavani, izvestilo je Ministarstvo odbrane 16. novembra, pozivajući se na komentare zvaničnika Pentagona početkom nedelje.

„Plan je da u Evropi izvršimo složeno održavanje, koliko možemo, a Poljska je jedno od tih mesta, dok se druga organizuju“, rekao je LaPlante odgovarajući na pitanje da li postoje planovi za sprovođenje kompleksnog održavanja na ovim F-16 u Poljskoj, navodi ukrajinski KijevPost.

Vilijam LaPlante, američki podsekretar odbrane za nabavku, rekao je da su svi F-16 koje će Ukrajina dobiti procenjeni na skoro milijardu dolara, tako da je od vitalnog značaja imati rezervne delove pri ruci kako bi se osiguralo da avioni nastave da rade.

Američki zvaničnik je želeo da precizira da su SAD prvobitno nameravale da obezbede rezervne delove za svu vojnu opremu isporučenu Ukrajini i da će oni biti dovoljni za period od 90 dana. Prema LaPlanteu, bez rezervnih delova, F-16 koje dobijaju Ukrajinci mogli bi da budu prizemljeni za samo nekoliko meseci.

„Nećemo dozvoliti da se to dogodi“, rekao je američki zvaničnik. „I samo zato što druge zemlje isporučuju svoje avione, moramo da se postaramo da ako one ne isporuče rezervne delove, mi pronađemo rezervne delove i isporučimo ih. Snabdevanje F-16 treba da bude održivo, rekao je LaPlante.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

U međuvremenu, zapadne zemlje obučavaju ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima. Centar za obuku F-16 u Rumuniji otvoren je 13. novembra.

Holandija će obezbediti 12 do 18 lovaca F-16 za potrebe obuke, ali će avioni ostati u vlasništvu Holandije i leteće samo na teritoriji NATO-a, saopštilo je holandsko ministarstvo odbrane.

Obuka ukrajinskih pilota počela je u Danskoj u avgustu ove godine, u partnerstvu sa drugim nacijama „koalicije lovaca“. Vašington je kasnije najavio da će u oktobru pokrenuti sopstvene treninge za ukrajinske avijatičare.

„Koalicija lovaca“ prvobitno je formirana u julu sa ciljem da se resursi i objekti ukrajinskih saveznika koriste za pomoć u obuci ukrajinskih pilota. Iako je tempo nabavke i obuke F-16 ubrzan, očekuje se da će prvi ukrajinski piloti koji su prošli obuku za lovce F-16 biti spremni da lete na njima tek na leto 2024. godine.

Da li ste znali da je za svaki sat leta F-16 potrebno oko 17 radnih sati održavanja?

F-16 Fighting Falcon je u svoje vreme bio veoma impresivan aparat, koju idalje koristi duga lista zemalja po celom svetu. Međutim, iako je znatno manje složen i nije skup kao F-35, F-16 zahteva dosta održavanja.

Ovo je bitna stavka za sve oružane snage koje su odlučile da koriste ove avione. Međutim, iako postoje lovci koji se snalaze sa manje održavanja, ovaj broj čak i nije toliko iznenađujući.

F-16: Specifičnosti tehničkog održavanja

Kako je opravdao korisnik Quore Mike Predko, to je zato što F-16 izvršavaju svoje zadatke u prilično teškim okruženjima koja stavljaju veliko opterećenje na različite delove i sisteme. Svi ovi brzi usponi, figure i manevri u vazduhu, teško sletanje, itd. stvaraju stres na avionu i rezultiraju habanjem koje treba rešiti.

inspekcija izduvnog sistema f 16 fighting falcon
inspekcija izduvnog sistema f 16 fighting falcon

F-16 treba da bude operativan i da može dobro da obavlja svoje zadatke. Ako se ne održava pravilno, možda neće biti spreman da krene u akciju kada zatreba.

Takođe, postoje neki jednostavni rutinski zadaci koji zahtevaju vreme. Na primer, mlazne lovce treba napuniti gorivom, očistiti, a pilotske boce kiseonika treba da se pune. Kao i svuda, treba da zamenite gume i promenite ulje.

A neki poslovi su malo važniji. Na motorima je potrebno povremeno raditi zbog zamene creva ili nekih drugih potrošnih delova. Ukoliko usled kvara treva ukloniti motor F-16, potrebno je daleko više vremena.

Dok je 17 radnih sati treba u proseku za jedan sat leta, redovno održavanje ne traje toliko dugo. Samo spomenute veće popravke podižu ovaj prosek. Štaviše, to nisu „sati“ – to su „norma čas“. Što više tehničara istovremeno radi na avionu, on se brze može pripremiti za sledeću misiju.

F-16 je veoma složeno oružje, koga cene i piloti i tehničari. Povremeno mu je potrebna ljubav i briga, ali je generalno pouzdan.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

grčki f 16
grčki f 16

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

3 KOMENTARA

  1. Ti Holandski F-16 su prvobitno(kada su kupljeni)bili A/B verzije,pa su tokom 90-ih modernizovanih na MLU standard.Učestvovali su i u napadu na SRJ,gdje su zabilježili i jedno obaranje Jugoslovenskog MiG-29,raketom AIM-120.

  2. Po svemu sudeći zapad se odlučio na treći svetski rat, upotrebu nuklearnih arsenala, i kraj jedine civilizacije u univerzumu, koliko mi znamo, koji se naziva čovečanstvo! Malobrojni koji prežive biće degenerici! Verovatno to i zaslužujemo, ali takvu sudbinu nije zaslužio ni biljni, a kamoli životinjski svet!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version