Naslovna Novosti U Rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na F-16A: Obuka bi...

U Rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na F-16A: Obuka bi trebalo da počne početkom 2024

1
u rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na f 16a
u rumuniji otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota na f 16a
google news

U Rumuniji je otvoren centar za obuku u kojem će se ukrajinski i rumunski piloti obučavati za upravljanje američkim lovcima F-16A koje je isporučila Holandija.

Izveštava se da će Holandija poslati između 12 i 18 letelica u Rumuniju. Prvih pet lovaca već je isporučeno našem susedu pre nedelju dana. Sa druge strane, Evropski centar za obuku je stvoren da podrži razvoj veština kako za rumunske tako i za ukrajinske pilote, tvrde rumunski izvori.

Centar se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Fetesti, 150 kilometara istočno od Bukurešta. Nastao je u saradnji sa rumunskim NATO saveznicima i Lockheed Martinom, koji je proizvođač ovih američkih aviona. Centar ispunjava uslove za obuku pilota NATO-a.

Lokid Martin je obezbedio instruktore i tehničko osoblje za ovaj centar. U oktobru je otkriveno da će ukrajinski piloti biti deo „prvog talasa“ obuke F-16 u novom centru za obuku u Rumuniji.

Dakle ovaj centar za obuku će istovremeno, ubrzati obuku rumunskih pilota za upravljanje avionom F-16 koji je Rumunija kupila od Norveške i koji će uskoro ući u naoružanje rumunskog ratnog vazduhoplovstva.

Prema rečima načelnika odbrane Oružanih snaga Holandije generala Onoa Ajhelshajma, obuka ukrajinskih pilota počeće početkom sledeće godine.

Dan ranije, šef CIA Dejvid Petreus je primetio da bi Ukrajina mogla da dobije F-16 ove zime. Prema njegovom mišljenju, ukrajinski piloti će nakon odgovarajuće obuke moći da pređu sa aviona Mikojan-Gurevič i Suhoj na američke lovce.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

Zvanični predstavnik ukrajinskog Vazduhoplovstva Jurij Ignat saopštio je da se neki ukrajinski piloti već obučavaju za upravljanje F-16 praktično, u letu sa instruktorima. Ignat je takođe uverio da se proces obuke odvija po planu. Ukoliko niste znali, ovde možete pročitati kako ukrajinski piloti vežbaju na simulatorima.

Pored toga, mogu se pojaviti dodatne poteškoće prilikom podučavanja pilota engleskom jeziku i edukacije stručnjaka koji će biti uključeni u održavanje ove zapadne opreme.

„U Belgiji je na obuci učestvovala prva grupa pilota koja je dobila prelaznu ocenu na ispitu iz engleskog jezika. Morali smo da smislimo i vazduhoplovnu terminologiju jer su sve komande u F-16 na engleskom“, rekao je Ignat.

Ranije je magazin Ekonomist pisao da upotreba lovaca F-16 od strane Kijeva najverovatnije neće promeniti situaciju u Ukrajini, pošto ruska strana ima efikasnije naoružanje. U ovom slučaju, piloti će morati da koriste samo municiju kratkog dometa, pošto SAD ukrajinskoj strani neće obezbediti krstareće rakete JASSM.

Kada prvi F-16 konačno stignu u Ukrajinu, a očekuje se njih oko 6 do 12, verovatno neće biti korišćene na prvoj liniji fronta, već će služiti kao ispomoć u jačanju PVO Ukrajine.

Portparol Pentagona Pat Rajder rekao je da će period obuke ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima F-16 trajati 5 pa čak i do devet meseci, u zavisnosti od toga kako napreduju.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Pre dva meseca, Zelenski, dok je pozirao u avionu, najavio koliko će desetina F-16 Ukrajina dobiti u prvoj fazi. Ukrajina će dobiti oko 61 avion F-16 Fighting Falcon. Od toga će 42 donirati Holandija, a 19 će doći iz Danske. Norveška je takođe najavila da će navodno pokloniti avione Ukrajini.

Sa druge strane, Belgija će u Ukrajinu prebaciti lovce F-16 ali se isporuke ne očekuju pre 2025. godine. Međutim, čini se da belgijski F-16 avioni možda i nisu u najboljem tehničkom stanju.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona koga gledamo preko 40 godina

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

1 KOMENTAR

  1. Па шта је проблем да се све што се тиче ознака, софтвера, техничке документације преведе на украјински. Брадоња је изразио жељу да по завршетку рата његова (тада ће вероватно да буде бивша) држава “купи” 200 комада ове америчке “аждаје”. Локид ће ту да поприлично заради, вероватно ће да препоруче да би требало, односно друга реч за мораће, се сви ти примерци надоградње на виши ниво. Па одржавање, што софтверско што, редовно, ванредно и какво све не, трљаће руке у Локиду само тако.
    Само ће да буде пре те куповине један мали проблемчић. Разваљена држава по свим питањима тешко да ће да завуче руку у џеп у коме неће да буде ничега. Ево ових дана је и Словачка, пре ње Мађарска, неки дан и Макрон изјавише да више неће да трпају оружје у буре без дна. Продаја да, поклањање не, већ да се то купује из “заједничке касице-прасице” коју опет треба сви они да пуне. А и томе ће да дође крај, само нека се једна држава побуни и ето белаја.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version