Naslovna Novosti Danska objavila kada će prvih 6 od 19 lovaca F-16 stići u...

Danska objavila kada će prvih 6 od 19 lovaca F-16 stići u Ukrajinu, ali navodno postavlja uslov

2
f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon
google news

Danska će Ukrajini isporučiti 19 F-16 Fighting Falcon-a, ali uz jedan uslov. Istovremeno, Kopenhagen je potvrdio i trenutak kada će prvi avioni F-16 stići u Ukrajinu. Čini se da će se prvi transfer sastojati od 6 borbenih aviona.

Ukrajinci su već započeli obuku pilota u nekoliko država. Međutim paralelno s obukom, bitna će biti infrastruktura i obuka tehničara na terenu.

Ukrajina će dobiti ukupno 61 avion F-16 Fighting Falcon. Od toga će 42 donirati Holandija (Holandija), a 19 će doći iz Danske. Saopštenje u vezi sa brojem aviona koje će Ukrajina dobiti zvanično je potvrđeno.

Danci su svojevremeno kupili 77 aviona F-16A/B od kojih je 48 modernizovano kroz program MLU. Kopenhagen je planirao da avioni ostanu u upotrebi do 2025. godine.

Nordijske zemlje koje su nekada koristile slične verzije F-16 zamenjuju ove preko četrdeset godina stare avione sa stelt lovcima pete generacije F-35.

Kopenhagen je objavio kada će prvih 6 aviona F-16 od 19 stići u Ukrajinu, međutim, Danci su postavili uslov

Ukrajinsko glasilo Militarnyi, pozivajući se na dansku štampu, citira izjavu danskog ministra odbrane Jakoba Elleman-Jensena u vezi sa prebacivanjem aviona F-16 Ukrajini.

rdaf f 16 u formaciji
Danski F-16 u formaciji

Tako danski zvaničnik potvrđuje da bi do kraja godine, negde oko Nove godine, u Ukrajinu trebalo da stignu prvi F-16. Reč je o 6 aviona, a obuku pilota i tehničara vrši se ubrzano.

Danski plan je da u početku prebaci 6 aviona, a sledeće godine u Ukrajinu stiže još 8 aviona F-16. Poslednji lot će se sastojati od 5 aviona.

Danska je, međutim, potvrdila da će isporuka biti izvršena uz veliki uslov: avioni će se koristiti u borbenim dejstvima protiv Rusije, ali samo na teritoriji Ukrajine. Tako će se Ukrajinci navodno obavezati da neće koristiti avione F-16 Fighting Falcon za udar na rusku teritoriju. Očekuje se da će sličnu odluku doneti Holandija, koja će Ukrajini prebaciti 42 aviona F-16.

„Nudimo oružje pod uslovom da se njime oslobodi Ukrajina i odbije neprijatelj. To je to i ništa više“, rekao je, prema citiranom izvoru, Jakob Eleman-Jensen, ministar odbrane Danske.

Za Ukrajinu bi glavni borbeni avion bio F-16, ali to neće biti jedini avion svoje klase u sastavu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, jer je još jedan tip aviona koji bi branio ukrajinski vazdušni prostor „švedski“ JAS 39 Gripen.

f 16 vs gripen
F-16 i Gripen

Portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva Juri Ignat rekao je ovih dana da se Švedska pridružuje naporima da pomogne Ukrajini da ima savremenije borbene avione.

Ukrajinski zvaničnik je naveo da u opremi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva neće biti „mnogo aviona tipa Gripen, dok će F-16 biti glavni tip aviona i postepeno će zameniti stare sovjetske avione.

Zelenski saopštio koliko će ukupno Ukrajina imati F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovao je u Holandiju, gde se sastao sa premijerom Markom Ruteom.

„Glavni cilj Ukrajine su avioni F-16 da zaštite naš narod od ruskog terora. Postajemo jači“, objavio je Zelenski na Telegramu.

Iako je holandski premijer odbio da kaže koliko će aviona njegova zemlja isporučiti Ukrajini i kada (rekavši samo da će avion biti isporučen „što je pre moguće”), Zelenski je optimistično izjavio da će Ukrajina kupiti ukupno 42 lovca F-16 američke proizvodnje.

„Danas preduzimamo još jedan korak da ojačamo protivvazdušnu odbranu Ukrajine. F-16 avioni koje ćemo koristiti da ruske teroriste držimo dalje od ukrajinskih gradova i sela. 42 borbena aviona. I ovo je samo početak“, napisao je Zelenski u drugoj poruci na Tviteru.

Danska je najavila da će se rešiti ukupno 19 ovih aviona. Danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će njena zemlja isporučiti Ukrajini svoj prvi F-16 do kraja godine.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Zelenski se sastao sa holandskim premijerom Markom Ruteom u vojnoj vazduhoplovnoj bazi u Ajndhovenu, saopštila je Ruteova kancelarija bez detaljnijeg objašnjenja.

Holandija i Danska saopštile su u petak da su im SAD dozvolile da isporuče Ukrajini avione američke proizvodnje F-16. Sporazum u Vašingtonu se tumači kao još jedan vid podrške Kijevu, iako lovci neće imati uticaja na razvoj skoro 18-mesečnog rata u bliskoj budućnosti, piše AP.

Zelenski nastavlja svoju evropsku turneju te je stigao u Dansku. „Razvijamo saradnju. Pripremamo dodatne dobre vesti za ukrajinsku vojsku. Napredujemo po pitanju F-16“, saopštio je on.

2 KOMENTARA

  1. Једва чекам да их коначно испоруче и да почну да их руше. И ми смо их скидали 1999, а тек како ће браћа 2023/2024.
    Које је ово по реду чудо оружје које ће промјенити ток СВО у Украјини?
    Бојим се да ће тачка бити стављена тек када у игру уђе тактичко нуклеарно науружање ако прије тога не нестану војноспособни украјинци.

  2. Ovaj tzv. uslov će se poštovati isto kao da vuku poveriš ovce na čuvanje – pa kolektivni zapad prvi želi nuklearne napade na Rusiju. Nije važno, ima Rusija nuklearnog potencijala da sravni i celu evropu, sa sve naci okrajinom i ndh

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version