Naslovna Novosti Pentagon: Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 mogla bi da potraje...

Pentagon: Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 mogla bi da potraje između pet i devet meseci

3
norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
F-16
google news

Portparol Pentagona Pat Rajder rekao je da će period obuke ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima F-16 trajati 5 pa čak i do devet meseci, u zavisnosti od toga kako napreduju.

Prema rečima predstavnika Ministarstva odbrane SAD, obuka ukrajinskih pilota na F-16 može trajati između pet i devet meseci. Istovremeno, period obuke će trajati u zavisnosti od individualnih veština svakog pilota, rekao je Rajder, a prenosi Ukrajinska pravda.

Prošle nedelje, SAD su potvrdile početak perioda obuke – letačke obuke – za ukrajinske pilote koji će upravljati avionom F-16.

Nedavno je Jurij Ignat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, izjavio da će ukrajinski piloti uskoro leteti pravim lovcima F-16 pod vođstvom instruktora. Ignat je tada naveo da su “zapadni partneri Ukrajine primetili da ukrajinski piloti uče dosta brzo u programu obuke”.

„Očekujemo da će prva grupa pilota koji se trenutno obučavaju na simulatorima letenja sa kokpitom uskoro leteti pravim avionima F-16 pod vođstvom instruktora. To bi trebalo da se desi u bliskoj budućnosti“, izjavio je tada ovaj govornik. Ignat je takođe izjavio kako za odbranu Ukrajini treba barem 150 lovaca F-16.

Ukoliko niste znali, ovde možete pročitati kako ukrajinski piloti koji ne odu u SAD na obuku za upravljanje lovcem F-16, vežbaju na simulatorima.

Trenutno su piloti u fazi prelaska u pravu letelicu, prvo sa instruktorom, a potom i samostalno nakon ove faze obuke.

„U Belgiji je na obuci učestvovala prva grupa pilota koja je dobila prelaznu ocenu na ispitu iz engleskog jezika. Morali smo da smislimo i vazduhoplovnu terminologiju jer su sve komande u F-16 na engleskom“, rekao je on.

Holandija i Danska su se dogovorile da isporuče borbene avione F-16 Ukrajini kada se ispune određeni “uslovi”. Avioni F-16 koje je donirala Holandija treba da stignu uskoro u centar za obuku ukrajinskih pilota u Rumuniji.

Sa druge strane, Belgija će u Ukrajinu prebaciti lovce F-16 ali se isporuke ne očekuju pre 2025. godine. Sa druge strane, belgijski F-16 avioni možda i nisu u najboljem tehničkom stanju.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Pre dva meseca, Zelenski, dok je pozirao u avionu, najavio koliko će desetina F-16 Ukrajina dobiti u prvoj fazi. Ukrajina će dobiti oko 61 avion F-16 Fighting Falcon. Od toga će 42 donirati Holandija, a 19 će doći iz Danske. Norveška je takođe najavila da će navodno pokloniti avione Ukrajini.

Danci su vremenom kupili 77 aviona F-16A/B od kojih je 48 modernizovano kroz program MLU. Kopenhagen je planirao da avioni ostanu u upotrebi do 2025. godine.

Kada prvi F-16 konačno stignu u Ukrajinu, a očekuje se njih oko 6 do 12, verovatno neće biti korišćene na prvoj liniji fronta, već će služiti kao ispomoć u jačanju PVO Ukrajine.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona koga gledamo preko 40 godina

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

3 KOMENTARA

  1. Kako su prošli sa Leopard tenkovima,USA se nada da će Rusi zauzeti celu Ukrajinu do tada. Pa se neće saznati da je i F16 samo običan avion kao i svi drugi…

    • Sa ovim avionima unistice rusiju(ko je poverovao da ce leopardima rasturiti ruse u kontraofazivi poverovace i meni da ce ovim avionima unistiti celu rusiju.)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version