Naslovna Novosti Kada F-16 stigne u Ukrajinu, neće biti na prvoj liniji fronta; Američki...

Kada F-16 stigne u Ukrajinu, neće biti na prvoj liniji fronta; Američki lovci će obarati rakete Kalibar i avione Su-34

16
f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon
google news

Prvi F-16 stižu u Ukrajinu, ali ih nećemo videti na prvoj liniji fronta. Avioni će igrati ključnu ulogu u još jednoj velikoj misiji

Do kraja ove godine Ukrajina bi mogla da dobije prve borbene avione F-16 od zapadnih država. Ove letelice, oko 6 do 12, verovatno neće biti korišćene na prvoj liniji fronta, ali će igrati izuzetno važnu ulogu u jačanju PVO Ukrajine.

kalibar ispaljen sa brodova
kalibar ispaljen sa brodova

F-16 će navodno presretati projektile Kalibar, H-101, H-555, koji prave haos u Ukrajini te idalje zaobilaze prvi i drugi štit protivvazdušne odbrane.

U intervjuu ukrajinskom dnevnom listu OBOZREVATEL, Pjotr Černik, vojni stručnjak i pukovnik rezervista, optimistično je naveo da će F-16 moći da obaraju i avione Su-34 koje ruske Vazdušno-kosmičke snage uveliko koriste za bombardovanje Ukrajine.

„Ovi avioni su zaista veoma vredni za neprijatelja. Ako se ova flota aviona može „prorediti“ uz pomoć F-16, to će biti kolosalan vojni uspeh za Ukrajinu i ogroman udar na imidž Kremlja“, rekao je ukrajinski pukovnik za ukrajinski dnevnik.

Koliki je uticaj vremenskih prilika na vojne operacije?

Upitan šta ukrajinske snage treba da imaju vremena da urade pre početka „kišne sezone“, Pjotr Černik je rekao da je uticaj vremenskih uslova na vojne operacije ogroman.

„Zapadna oprema je veoma teška. Tenk je težak do 75 tona. Ako je tlo mokro, tenk se ne može pomeriti. To se odnosi i na borbena vozila pešadije – kako zapadnog tipa, koja mogu da teže do 30 tona, tako i stare sovjetske modele, koji mogu da teže između 10 i 13 tona“, naglasio je Černik.

Ukrajinci su svesni da će predstojeća kišna sezona sigurno uticati na kontraofanzivu. Zbog toga je zadatak za sušni period, pre svega, da se razbije mostobran sa juga da bi se stigao do severa Azovskog regiona.

lepoard 2 u blatu ilustracija
lepoard 2 u blatu

„Moramo shvatiti da se neprijatelj bori do smrti i da ne odustaje. Svesni su da od sadašnje „Surovikinove linije” do Perekopske prevlake više nema utvrđenja. Stoga će se žestoke borbe nastaviti“, rekao je vojni ekspert.

Ukrajinski pukovnik je upitan da li postoji rizik da ruske okupacione snage povrate određene izgubljene teritorije?

„Za sada ne vidim znak da imaju potencijal da bilo šta povrate, da preuzmu kontrolu nad bilo kojom od naših teritorija u meri i brzini kojom su to činili na početku invazije velikih razmera“, rekao je on.

Belgija odbija da prebaci u Ukrajinu lovce F-16

Belgijsko rukovodstvo odlučilo je da odbije prebacivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, navodeći njihovo nezadovoljavajuće tehničko stanje.

Kako se saznaje iz materijala La Libre Belgique, belgijski vojni resor tvrdi da su avioni F-16 u takvom stanju da ne mogu biti prebačeni čak ni kao vojna pomoć.

Pored problema sa avionima, Belgija je bila suočena sa potrebom da popuni svoje zalihe municije, koje su nakon brojnih donacija Ukrajini opet primetno iscrpljene. Prema podacima, za ovu namenu biće potrebno najmanje 7 milijardi evra.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f-16 u formaciji

General-potpukovnik Frederik Gotink, načelnik odeljenja za logistiku belgijske vojske, prokomentarisao je situaciju:

„Došli smo do granice onoga što možemo da damo Ukrajini. Ponovno snabdevanje municijom je noćna mora. Za to su potrebne godine.

Ova odluka može postati dodatni pritisak na NATO i druge zemlje Unije, jer pitanja vojne podrške Ukrajini ostaju prioritet Zapada.

16 KOMENTARA

  1. Pero ne da smiju nego ce to da urade zato sto to druga daleka strana zeli. Sve je to mnogo daleko od njih ,a to i jeste plan. Kada ukapiraju to na starom kontinentu rat ce prestati.

  2. Ne kaže se “F16 će obarati SU34”! Kaže se: “Avioni F16 će POKUŠATI da obore avione SU34”! Da li će uspeti, to je već pitanje? Prva stvar? Do zime? Hoće li Ukrajina do zime uopšte postojati? Drugo! Rusi nisu naivni, i uz SU34, koji samostalno može da se nosi protiv F16, stalno će leteti i SU27, što je dovoljno! Nisu ni potrebni SU35! Sledeće. Rusi će izbombardovati sve moguće piste, hangare i puteve, odakle mogu poleteti F16! Pojačaće satelitski nadzor, kao i dejstvo PVO sistema S300 i S400! Poslednja stvar: Zar stvarno nisu snimili i primetili, da je Rusija masovno napunila silose interkontinentalnim balističkim raketama? Čak su i “Vojvode” zamenuli “Sarmatima”! Velika je verovatnoća da će pre zime, Ukrajina biti razrušena do kapitulacije, taktičkim nuklearnim udarima, po infrastrukturi, pa čak i po gradovima, uglavnom nuklearkama ispaljenim “Kinžalima”!??? Rusija NEMA NAMERU da se mesecima, i godinama bakće i za** bava Ukrajinom, i nihovim saveznicima! Samo je bilo u pitanju vreme, za pripremu strateškog nuklearnog arsenala za odvraćanje! Mislim da su sa tim pri kraju!!!

    • Ala ga ti Dule nalupeta. Koje nuklearke, sta ce poslati, ko ce poslati, kome ce poslati… Ovo ce da traje jos 3 do 4 godine. Izginuce cca milon ljudi, raselice se 20 do 25 miliona. Ukrajina ce postati deponija osiromasenog uranijuma, kasetnih bombi, minskih polja i hiljade kvadratnih km pustosi.
      Napaljeni majmuncici (obe strane)ce se busati u grudi kako su pobedili.
      Jedini pobednici ce biti USA, Rusija, Kina i Indija. Ostali gubitnici, ukljucujuci EU i UK. Zasto, pa obicni ljudi ce im losije ziveti. Milioneri ce postati milijarderi a milijarderi Bog te pitao sta. E to je rat u Ukrajini.
      A mi se mozemo sresti negde za jedno 3.4 godine pa popricati. Moj komentar u vezi UKR je zavrsen za naredni period. Hvala

  3. Rusi imaju savremenije avione nego što je izvikani F-16. A tu su i PVO sistemi velikog dometa. Pa da vidimo kako će biti. Znači, istorija se ponavlja: F-16 treba da obara ruske krstareće rakete, kao britanski lovci Hitlerove “fau” rakete. Traženje igle u plastu sena.

  4. Да сачекамо и видимо ту представу ко ће кога обарати.
    Мада, ти F 16 никада неће бити кориштени у Украјини, јер Амери немају много образа али себи неће дозволити ту бруку да им извикани авиони падају као крушке, јер после тога ће у очима светске-западне јавности бити војниом смислу бити нико и ништа.

  5. Сад им ‘верујемо’ , али нека следећи пут измисле и нешто уверљивије ! Читали смо о томе и у “Јеж”- у ! Све о чему Американци и Украјинци маштају , оствариће им се у сновима !!!

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  6. Omg…F-16 nece videti suhoje.,ti avioni su 50 godina stari,mozes da nasminkas babu ali to je i dalje baba…Gde ce ih cuvati kad su na zemlji,puniti gorivom,municijom,gde ce naci pilote za rotaciju patole ako budu leteli 2/3 vremena i koliko ce trajato do remonta cak i da ih Rusi ne obore?Kakve gluposti papir trpi….

  7. F16 ce obarati SU34?? Kako da ne, ali samo u video igricama. Očekujem pad potraznje za F16 u svetu, kao i pad cene istog. Kao i za F117 posle Buđanovaca.

  8. Stvara se fama o f-16 kao nepobedivom čudu iako je to daleko od istine.Mig-21 indijskog vazduhoplovstva je proletos oboriof-16.Priča da će iz pozadine obarati su-34 je račun bez krčmara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version