Naslovna Novosti Zelenski pozirao u avionu pa najavio koliko će desetina F-16 Ukrajina dobiti...

Zelenski pozirao u avionu pa najavio koliko će desetina F-16 Ukrajina dobiti u prvoj fazi

1
zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16
google news

Posle posete Švedskoj, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je u nedelju Holandiju u nastojanju da ojača ukrajinske vazdušne snage, nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguće raspoređivanje američkih borbenih aviona F-16 od strane Holandije i Danske u Kijevu.

Holandija je, zajedno sa Danskom, prednjčila u odnosu na ostale zemlje zapada u ideji da obuče ukrajinske pilote da lete na F-16 i da prosledi američke avione Kijevu.

Obuka pilota će se odvijati u Danskoj i Rumuniji i trajaće najmanje šest meseci.

Ukrajini su potrebni snažniji avioni, tvrdi i komandant Vazduhoplovstva ukrajinske vojske Mikola Oleščuk:

„Ruski Su-35 može da udari na više od 200 km, dok MiG-29 i Su-27 (ukrajinski) imaju radijus udara 20-40 km. Nemamo vremena ni da se podignemo sa zemlje, a naš avion je već u zoni uništenja neprijateljskog aviona“, rekao je Olesciuk lokalnoj TV stanici Rada.

Zelenski saopštio koliko će Ukrajina imati F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovao je u Holandiju, gde se sastao sa premijerom Markom Ruteom.

„Glavni cilj Ukrajine su avioni F-16 da zaštite naš narod od ruskog terora. Postajemo jači“, objavio je Zelenski na Telegramu.

Iako je holandski premijer odbio da kaže koliko će aviona njegova zemlja isporučiti Ukrajini i kada (rekavši samo da će avion biti isporučen „što je pre moguće”), Zelenski je optimistično izjavio da će Ukrajina kupiti ukupno 42 lovca F-16 američke proizvodnje.

„Danas preduzimamo još jedan korak da ojačamo protivvazdušnu odbranu Ukrajine. F-16 avioni koje ćemo koristiti da ruske teroriste držimo dalje od ukrajinskih gradova i sela. 42 borbena aviona. I ovo je samo početak“, napisao je Zelenski u drugoj poruci na Tviteru.

Danska je najavila da će se rešiti ukupno 19 ovih aviona. Danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će njena zemlja isporučiti Ukrajini svoj prvi F-16 do kraja godine.

rdaf f 16 u formaciji
Danski F-16 u formaciji

Zelenski se sastao sa holandskim premijerom Markom Ruteom u vojnoj vazduhoplovnoj bazi u Ajndhovenu, saopštila je Ruteova kancelarija bez detaljnijeg objašnjenja.

Holandija i Danska saopštile su u petak da su im SAD dozvolile da isporuče Ukrajini avione američke proizvodnje F-16. Sporazum u Vašingtonu se tumači kao još jedan vid podrške Kijevu, iako lovci neće imati uticaja na razvoj skoro 18-mesečnog rata u bliskoj budućnosti, piše AP.

Zelenski nastavlja svoju evropsku turneju te je stigao u Dansku. „Razvijamo saradnju. Pripremamo dodatne dobre vesti za ukrajinsku vojsku. Napredujemo po pitanju F-16“, saopštio je on.

1 KOMENTAR

  1. Не би ме чудило да по окончању ове несреће у Украјини глумац буде оптужен за комадање и губитак половине земље и да после тога ако уопште буде стигао да утекне из државе пре него заврши на букагијама. И ако утекне имаће ко да га прими наравно са све оних милиона које је већ сигурно пребацио на сигурно. Вероватно и ужи број људи блиских њему то зна и сутра у евентуалном суђењу можда неко од њих и пропева. Пише се да је породицу пребацио у неку од страних земаља док у земљи обичан народ макар онај који је остао из ко зана којих разлога чека да му се нека од руских ракета стропошта на главу. Да ли ће да се онда кези као на овој слици да сачекамо.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version