Naslovna Novosti Ruski stelt lovac pete generacije Su-57 postaje lovac sa dva sedišta, prema...

Ruski stelt lovac pete generacije Su-57 postaje lovac sa dva sedišta, prema najnovijim patentima

0
su 57
su 57
google news

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) Rusije dobila je patent za razvoj multifunkcionalnog dvoseda stelt taktičkog aviona, koji je modifikacija lovca pete generacije Su-57.

Prema informacijama objavljenim na Telegramu i na osnovu izvora unutar korporacije, novi avion će se proizvoditi u tri verzije: borbena trenažna verzija, verzija sa operaterom naoružanja i kao vođa grupe bespilotnih letelica (UAV).

Jedna od ključnih karakteristika Su-57 sa dva sedišta je njegova sposobnost da služi kao komandno mesto za „mrežno orijentisane operacije mešovitih grupa aviona“. To znači da lovac može da koordinira dejstva drugih aviona, obezbeđujući efektivnu kontrolu i povećavajući borbenu efikasnost.

Pored toga, navodi se da će nova modifikacija Su-57 biti opremljena većim rezervoarima za gorivo, što će povećati domet i trajanje leta u vazduhu za 10%. Ova inovacija značajno proširuje operativne mogućnosti aviona, čineći ga fleksibilnijim i prilagodljivijim različitim borbenim misijama.

Očekuje se da će novi lovac sa dva sedišta igrati važnu ulogu u ruskim vazduhoplovnim snagama, pružajući naprednu tehnologiju i poboljšane performanse za obavljanje širokog spektra misija.

Nedavno je najavljen i početak testiranja sa motorom drugog stepena za lovac Su-57. Kako je saopštila pres služba Rostec-a, isporuka aviona sa novim pogonom planirana je prema postojećem ugovoru.

Lovac Su-57 nastavlja da povećava svoje borbene sposobnosti, avion je već dobio novo naoružanje, a sada je na redu motor drugog stepena (proizvod 30). Kako su naveli u državnoj korporaciji, juče je avion već počeo sa letnim testovima sa novim motorom, a planirano je da se ažurirani lovac isporuči trupama prema sadašnjem ugovoru.

Što se tiče pogona, avion Su-57 je prilagođen da koristi i motore prvog i drugog stepena. Čak i sa motorom prve faze, lovac ispunjava osnovne zahteve za avion pete generacije, citiraju RIA Novosti poruku Rostec-a.

U okviru prvog ugovora, Vazdušno-kosmičke snage Rusije trebalo bi da dobiju 76 lovaca Su-57, od kojih će neki ući u upotrebu sa motorom prvog stepena AL-41F1, a neki sa motorom drugog stepena (proizvod 30). Prema izjavama datim u 2019-2020, Su-57 bi trebalo da dobije novi pogon u periodu od 2023. do 2025. godine.

Do kraja 2022. godine ostvaren je napredak po ovom ugovoru, što je rezultiralo proizvodnjom 11 serijskih borbenih aviona Su-57. Do kraja 2023. rusko vazduhoplovstvo očekuje prijem ukupno osam aviona Su-57, sa početnom serijom već isporučenih. Prema dostupnim informacijama, nedavno primećeni avion verovatno pripada proizvodnoj seriji za ovu godinu.

Rusija je do sada ograničeno koristila svoj lovac Su-57, uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Su-57 ukratko

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, napravljen korišćenjem stelt tehnologija u Konstruktorskom birou Suhoj. Lovac je dizajniran za uništavanje vazdušnih, kopnenih i površinskih ciljeva pomoću sistema protivvazdušne odbrane, izviđanja dugog dometa, kao i za uništavanje sistema kontrole avijacije neprijatelja. 

Su-57, takođe poznat kao PAK FA (Prospektivni avijacijski kompleks frontalne avijacije) je ključna komponenta tekućih napora Rusije da modernizuje i unapredi svoje vazduhoplovne sposobnosti.

Avion je dizajniran da zameni teški lovac Su-27 u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Može se boriti sam i u okviru koncepta „jedinstvenog polja“. Ugrađeni kontrolni sistem prati do 60 ciljeva, istovremeno pucajući na njih 16.

Po rasponu krila i dužini, Su-57 je veći od F-22, ali manji od Su-27. Po masi spada, kao i Su-27, u klasu teških lovaca. Avion u potpunosti ispunjava sve zahteve za lovce pete generacije zahvaljujući kombinaciji stelt tehnologija i elektronskog ratovanja. Ima supersoničnu brzinu krstarenja, sposoban je za manevrisanje pri velikim G silama, opremljen je naprednom elektronikom, i multifunkcionalan je.

su 57 ispaljuje raketu iz svog bočnog odeljka za oružje po prvi put
su 57 ispaljuje raketu iz svog bočnog odeljka za oružje

Su-57 ima mogućnost da kontroliše veštačku inteligenciju (ili operater) u bespilotnom režimu na velikim udaljenostima od baze. Ovo uklanja fiziološka ograničenja brzine i manevara (G-sila više neće igrati ulogu u taktici borbe). 

Lovac je sposoban da izvršava zadatke u integraciji sa najnovijom bespilotnom letelicom Ohotnik. U interakciji sa lovcem 5. generacije, stelt udarni dron može postati ključna prednost u oblasti borbene upotrebe. 

Lovac je opremljen topom od 30 mm. Top su razvili stručnjaci iz Tulskog dizajnerskog biroa. Novi top je modernizovana verzija avionskog topa GSH-30 kalibra 30 mm, koji se proizvodi od 1980-ih za lovce MiG-29, Su-27 i njihove modifikacije.

Pored sredstava za uništavanje, na avion se mogu pričvrstiti rezervoari za gorivo PTB-2000, PTB-3400, pomoćni rezervoari za gorivo VTB-M i VTB-B, kao i nišanski nosač 101KS-N.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Brzina: Maha 2 (2,135 km/h; 1,327 mph) na nadmorskoj visini
Maha 1.3 (1,400 km/h; 870 mph) pri niskom letu
Dolet:3,500 km subsonično, 
4.500 km sa 2 dodata rezervoara
1,500 km supersonično
Visina leta:20,000 m
Borbeni radijus2700-2750 km
Karakteristike Su-57

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version