Naslovna Novosti U tandemu sa stelt lovcem Su-57, Rusija udarila na ukrajinske trupe sa...

U tandemu sa stelt lovcem Su-57, Rusija udarila na ukrajinske trupe sa teškim dronom S-70 Ohotnik?

4
navodna fotografija drona ohotnik iznad ukrajine
ohotnik iznad ukrajine
google news

Rusija je možda počela da koristi svoje udarne bespilotne letelice S-70 Ohotnik protiv Ukrajine. Ovo tumačenje je zasnovano na slikama drona koji leti iznad Ukrajine, koje su objavili ukrajinski telegram kanali i preneli brojni mediji.

Rusi navode da je S-70 Ohotnik kreiran da deluje pod kontrolom pilota stelt lovca Su-57. Su-57 može da kontroliše gomilu dronova Ohotnik. „Ohotnik“ je napravljen na isti način kao i Su-57. U Ukrajini su do sada avioni Su-57 rešavali borbene zadatke i vraćali se neprimećeno.

Špekuliše se da je dron pogodio vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u Sumskoj oblasti. Ukrajinski mediji su 27. juna popodne izvestili o eksplozijama u Sumi i Kremenčuku, Poltavskoj oblasti.

Fotografija, navodno drona koji leti iznad Ukrajine, postavljena na Mash Telegram nalogu, zaista odgovara obliku i veličini Ohotnika (Lovca).

U junu 2022, Džejns izveštava, citirajući RIA Novosti, da je S-70B Okhotnik izveo svoje prvo probno lansiranje precizno navođene municije na zemaljske ciljeve 28. maja 2022. Dron je lansirao rakete vazduh-zemlja razvijene za Suhoj Su-57 sa posadom.

Džejns je izvestio da je raketa verovatno bila krstareća raketa “Kh-59Mk2” (H-59 verzije 2), novi razvoj teške taktičke rakete serije H-59 koja je ušla u upotrebu početkom 1980-ih.

s 70
S-70

Procene dometa i nosivosti H-59Mk2 uveliko variraju, ali je verovatno da može da pogodi ciljeve udaljene najmanje 250 kilometra dok nosi bojevu glavu od 220 kilograma. Modularna priroda dizajna može omogućiti da se višestruke konfiguracije, kao što su veće sekcije goriva, zamene manjim delovima bojeve glave.

Izvestija je u februaru 2020. pisala da je klizna bomba Grom 9-A-7759 integrisana sa Ohotnikom. Dron može da nosi četiri Groma u svom unutrašnjem odeljku za bombe. Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ovaj izveštaj.

Znalo se za samo dva prototipa

Prema informacijama dostupnih Zapadu, dva prototipa ruskih dronova Ohotnik prolaze kroz testiranje leta, a još dva su u fazi izrade/letnog testiranja. Prvi prototip poleteo je prvi put u avgustu 2019.

U februaru 2021, izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa rekao je za RIA Novosti da Novosibirski avio-zavod Čkalov (NAZ) gradi još tri prototipa teškog dronova S-70 Ohotnik.

s 70 ohotnik
s 70 ohotnik

„NAZ pravi još tri prototipa bespilotne letelice S-70 – drugi, treći i četvrti. Prema planu, oni bi trebalo da budu dosledno povezani sa letnim testovima 2022-2023“, rekao je tada izvor.

Drugi prototip je uneo izmene u aerodinamiku i elektroniku na osnovu operativnog iskustva sa prvim Ohotnikom. „Treći i četvrti dron „odgovaraće proizvodnoj verziji Ohotnika“, rekao je izvor.

U martu 2021. objavljeno je da je u toku proizvodnja drugog prototipa S-70 Ohotnik. Pored poboljšane elektronike i softvera, dron bi imao oblikovanu mlaznicu za poboljšanu nevidljivost zadnjeg aspekta.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko je 14. decembra 2021. navodno rekao TV kanalu Rusija-24 da će serijski ugovor za nabavku S-70 „Ohotnik” biti zaključen u roku od šest meseci. Za najnoviji dron Ohotnik pravi se poseban kontrolni centar. Letno testiranje drugog prototipa počelo je u julu 2022.

Rusija je možda operativno rasporedila dve bespilotne letelice Okhotnik. Takođe, moguće je da će dva dodatna prototipa, u izgradnji od 2021. godine, biti dostupna ruskim snagama. Moguće je čak i da su već operativno raspoređeni.

S-70 Ohotnik, prvi svemirski dron na svetu

Ruska bespilotna borbena letelica S-70 Ohotnik [Lovac], koja takođe može da funkcioniše kao „krilo“ lovcu Su-57, ima funkcije veštačke inteligencije i može da stigne do svemira kada je opremljena odgovarajućim motorima.

Sjedinjene Države su pokušale da razviju bespilotnu letelicu sa sličnim karakteristikama i performansama, ali su odustale od projekta nakon što njeni inženjeri nisu mogli da prevaziđu tehničke prepreke. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Jurij Knutov, a prenelo je portal Izvestija.

TEŠKA BPL Su-8 ''LOVAC'' (OHOTNIK)
TEŠKA BPL Su-8 ”LOVAC” (OHOTNIK)

S-70 Ohotnik pokreće turbomlazni motor AL-31 i leti brzinom od 1.000 kilometara na sat i dometom od 6.000 kilometara. Bespilotna letelica je opremljena elektro-optičkim nišanima, radio-vezom i „drugim vrstama opreme za izviđanje“, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

S-70 Ohotnik je mnogo veći od svojih zapadnih kolega. Sa rasponom krila od 20 metara i dužinom od 14 metara, masa drona je navodno oko 20 tona (u poređenju sa 4,9 za Dassault nEUROn i 6,3 tona kod X-47B od Northrop Grumman-a). U dva unutrašnja odeljka bespilotne letelice trebalo bi da se ukrca do 2,8 tona oružja.

Prvi jurišni dron S-70 Ohotnik bi trebao biti isporučen ruskim oružanim snagama 2024. godine, međutim Ministarstvo odbrane je očigledno zahtevalo da se ubrza eksperimentalni rad, tako da su već odavno primećene dve verzije na satelitskim snimcima. 

satelitski snimak otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice s 70 ohotnik
satelitski snimak otkriva najnoviju verziju ruske bespilotne letelice S-70 Ohotnik

Američki stručnjak za bespilotne letelice i rusko-vojnu tehnologiju, iako je skeptičan u pogledu sposobnosti S-70 Ohotnik u svemiru, rekao je da je prvobitno dizajniran za „prodor neprijateljskog PVO“.

„Tvrdnja o sposobnosti S-70 da leti u svemiru dolazi od ljudi koji nisu direktno uključeni u projekat i stoga se moraju uzeti sa malo opreza. Mnoge od njegovih predloženih funkcija zasnovane su na ulozi prodora neprijateljskog PVO za koju je prvobitno dizajniran“, rekao je američki stručnjak.

Ovo ukazuje da je osnovna ideja da Su-57 i grupa Ohotnika uništi velike strateške ciljeve kao što su komandni centri ili PVO kompleksi kako bi olakšali put velikim bombarderima kao što su Tu-160, Tu-22 ili MiG-31 koji nose krstareću raketu H-101 ili hipersoničnu raketu Kindžal.

„Uklanjanje pilota pojednostavljuje rad na tom nivou, ali opet, moramo da vidimo dokaz o najmanje jednom takvom testu pre nego što zaključimo da je to moguće“, dodao je on.

https://youtube.com/watch?v=ScLS6fvcu2I%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent
Teški dron Ohotnik S-70

Na našoj listi naboljih borbenih dronova na svetu nalazi se na drugom mestu.

4 KOMENTARA

  1. Pa da poverujemo ? da rusi koji nemogu da naprave moderan avtomolil jer nemaju eloktroniku prave najmodernijet dronove na svetu.Ko laze prvo laze sebe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version