Naslovna Novosti Šta Ruska vojska sprema za 2022?

Šta Ruska vojska sprema za 2022?

0
Šta Ruska vojska sprema za 2022?
Šta Ruska vojska sprema za 2022?
google news

Ruska armija je 2018. godine potpisala ugovor od 300 milijardi dolara sa proizvođačima oružja o izgradnji i razvoju visokotehnološkog naoružanja do 2027. Svake godine Ruska vojska dobija nove avione, tenkove, brodove, podmornice i 2022. neće biti izuzetak od toga.

Pre svega, vojska će dobiti borbene avione naoružane hipersoničnim raketama. To je krajem novembra 2021. otkrio general-potpukovnik Andrej Judin, komandant ruskog vazduhoplovstva.

Evo liste najistaknutijih akvizicija u narednoj godini.

Sistem Kindžal

Kindžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-А-7660 (Х-47М2). Avioni i rakete o kojima je general govorio su borbeni avioni MiG-31 naoružani hipersoničnim raketama  9-S-7760. Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta starijeg Iskandera 9К720. Kindžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31 (Foxhound).

Sistem Kinžal 
Šta Ruska vojska sprema za 2022?

„MiG-31 je borbeni avion iz sovjetske ere koji je izabran kao nosač novog naoružanja. Ovaj avion je odabran jer može da poleti brže i da dostigne veće visine od drugih mlaznjaka“, kaže Ivan Konovalov, direktor razvoja Fondacije za promociju tehnologija 21. veka.

Kako napominje, prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

„Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara“, navodi ekspert.

Prema njegovim rečima, „Kinžal“ može da dostigne brzinu i od 10 maha (oko 12.240 km/h) i nedodirljiv je za savremene protivraketne sisteme.

„Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini“, dodaje on. „Kinžal“ nije jedina hipersonična raketa koja će biti isporučena vojsci 2022. godine.

Raketa Cirkon

Što se tiče protivbrodske hipersonične rakete sa krilima „Cirkon’’ 3M22, ona ima sposobnost da ostvari krstareću brzinu veću od 8 maha (6000—10.200 km/h) a ima maksimalni  domet preko 500 km. 

Raketa Cirkon
Šta Ruska vojska sprema za 2022?

Ovim tipom rakete će biti naoružani površinski ratni brodovi i podmornice, kako budući, tako i oni koji se već nalaze u operativnoj funkciji. Treba napomenuti i da je ruski predsednik Vladimir Putin po prvi put spomenuo mogućnost razvoja i kopnene verzije hiperzvučnog raketnog sistema „Cirkon“. 

Prema različitim informacijama dužina rakete je 8-19,5 metara, dok će masa bojeve glave dostiže 400 kg.Poseduje inercijalni navigacioni sistem (inertial navigation system, Инерциальная навигация, INS) i aktivno radiolokacijsko samonavođenje(Active radar homing, Активное радиолокационное самонаведение, ARLGSN)

Krajem novembra 2021. godine ruska vojska je izvela uspešna testiranja hipersonične rakete. Počev od januara 2022. godine, brodovi će početi da dobijaju ovo naoružanje. Ipak, upotreba sa podmornica je iz nepoznatih razloga odložena do 2025. godine.

Tenk T-14 „Armata“ 

Tenk T-14 (Объект 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode u Rusiji. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor А-85-3А (12N360). Njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2А82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu. Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

Tenk T-14 „Armata“
Šta Ruska vojska sprema za 2022?

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih ”Afganit” i dinamičkih ”Malahit” zaštitnih sistema. Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita ”Afganit” i ”Malahit”.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version