Naslovna Avijacija Prvi svemirski dron na svetu? Rusi tvrde da S-70 Ohotnik doseže te...

Prvi svemirski dron na svetu? Rusi tvrde da S-70 Ohotnik doseže te visine, Amerikanci skeptični

7
s 70 ohotnik
s 70 ohotnik
google news

Ruska bespilotna borbena letelica S-70 Ohotnik [srb. lovac, eng. hunter], koja takođe može da funkcioniše kao „krilo“ lovcu Su-57, ima funkcije veštačke inteligencije i može da stigne do svemira kada je opremljena odgovarajućim motorima.

Sjedinjene Države su pokušale da razviju bespilotnu letelicu sa sličnim karakteristikama i performansama, ali su odustale od projekta nakon što njeni inženjeri nisu mogli da prevaziđu tehničke prepreke. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane Jurij Knutov, a prenelo je portal Izvestija.

s 70
S-70

„Ovaj dron mnogo elemenata bespilotnih letelica šeste generacije. Pored niske vidljivosti i nadzvučne brzine, može da dostigne velike visine i, u budućnosti, može dosegnuti do svemira. To, međutim, zavisi od motora koji tek treba da se naprave“, rekao je ekspert Knutov.

„Su-57 može da kontroliše gomilu dronova Ohotnik, a ova kombinacija otvara velike mogućnosti za rešavanje strateških borbenih zadataka. „Hunter“ je napravljen na isti način kao i Su-57. A u Ukrajini su avioni Su-57 rešavali borbene zadatke i vraćali se neprimećeno“, dodao je Knutov. Inače Rusija je nedavno formirala prvu eskadrilu Su-57.

Ovo ukazuje da bi Su-57 i grupa Ohotnika ili uništili velike strateške ciljeve kao što su komandni centri Severnoatlantskog saveza (NATO) i civilno-vojne ciljeve ili bi olakšali put velikim bombarderima kao što su Tupoljev Tu-160, Tu-22 ili MiG-31 koji mogu da nose krstareću raketu Kh-101 ili hipersoničnu raketu Kindžal.

S-70 Ohotnik pokreće turbomlazni motor AL-31 i leti brzinom od 1.000 kilometara na sat i dometom od 6.000 kilometara. Bespilotna letelica je opremljena elektro-optičkim nišanima, radio-vezom i „drugim vrstama opreme za izviđanje“, navodi rusko Ministarstvo odbrane. Dron je svoj prvi let izveo 7. avgusta 2019. godine.

S-70 Ohotnik je mnogo veći od svojih zapadnih kolega. Sa rasponom krila od 20 metara i dužinom od 14 metara, masa drona je navodno oko 20 tona (u poređenju sa 4,9 za Dassault nEUROn i 6,3 za Northrop Grumman Ks-47B). U dva unutrašnja odeljka bespilotne letelice trebalo bi da se ukrca do 2,8 tona oružja.

Prvi jurišni dron S-70 Ohotnik bi trebao biti isporučen ruskim oružanim snagama 2024. godine, međutim Ministarstvo odbrane je očigledno zahtevalo da se ubrza eksperimentalni rad, tako da su već primećene dve verzije na satelitskim snimcima. Na našoj listi naboljih borbenih dronova na svetu nalazi se na drugom mestu.

Američki stručnjak za bespilotne letelice i rusko-vojnu tehnologiju, iako je skeptičan u pogledu sposobnosti S-70 Ohotnik u svemiru, rekao je da je prvobitno dizajniran za „prodor protivvazdušne odbrane“.

„Tvrdnja o sposobnosti S-70 da leti u svemiru dolazi od ljudi koji nisu direktno uključeni u projekat i stoga se moraju uzeti sa malo opreza. Mnoge od njegovih predloženih funkcija zasnovane su na ulozi prodora protivvazdušne odbrane za koju je prvobitno dizajniran“, rekao je američki stručnjak.

„Uklanjanje pilota pojednostavljuje rad na tom nivou, ali opet, moramo da vidimo dokaz o najmanje jednom takvom testu pre nego što zaključimo da je to moguće“, dodao je on.

Meet The S-70 Okhotnik-B | The Most Advanced Russian Stealth Heavy Combat Drone

7 KOMENTARA

  1. Motte ,verovatno nisi bio rodjen ali su davno obleteli mesec i to sa Moskvic tehnologijom tako da razmislu malo…

  2. Nemogu da naprave moderan avto,pa prave miskvica iz 50-tih
    bez ikakve elektronike.Bajke su za decu a ne za ljude koji su informisani i znaju sta se desava U svetu.To neverujem da pali cak ni kod gledalaca Pinka,koliko covek mora biti glup da U to poveruje.

  3. “Moći će da dosegne svemir kada dobije adekvatne motore”, a onda će Rusi naići na problem na koji su naišli i američki inženjeri tako da je ova priča “šupla”.

    • Kako da ne. Ameri kad se usude da šalju nešto u svemir sa svoje teritorije kupuju ruske motore. Inače većinu šalju iz kazahstan

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version