Naslovna Analitika MiG-31 je najbolji avion koji Rusija koristi u Ukrajini

MiG-31 je najbolji avion koji Rusija koristi u Ukrajini

0
mig-31 kinžal
mig-31 kinžal
google news

Rusija će očigledno naučiti lekcije o efikasnosti svojih boraca na najbolji način – kroz rat. Dugo hvaljeni Su-27, Su-30, Su-34 i Su-35 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga [VKS] podelili su mišljenja stručnjaka, pogotovo zapadnih, u pogledu svoje superiornosti.

Odnos u vazduhu je 10:1 u korist Rusije. Novi avioni sa modernom avionikom i raketama vazduh-vazduh i zemlja-zemlja trebalo je da zatvore ukrajinsko nebo. Nažalost, Kijev je “odbio” da preda svoje nebo i počeo je da se suprotstavlja dostupnim i doniranim, od zapadnih partnera, raketnim sistemima zemlja-vazduh.

MiG-31

Preostali mali broj Su-27, MiG-29 i Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pruža sporadičan otpor, ali ne može da istera ruske avione iz svog vazdušnog prostora. Jedan od glavnih razloga za to nisu ruski „supermoderni lovci Suhoj“, već zastareli supersonični avion presretač. MiG-31 se pokazao kao najbolji avion koji Rusija trenutno koristi u Ukrajini.

Džastin Bronk, Nik Rejnolds i dr Džek Votling objavili su svoj izveštaj „Ruski vazdušni rat i ukrajinski zahtevi za protivvazdušnu odbranu“ u Britanskom “Kraljevskom institutu za ujedinjene službe alijas RUSI” 7. novembra. Mesec dana pre toga, oružjeonline.com objavio je izveštaj „Na sreću Ukrajine, MiG-25BM odavno penzionisan“.

MiG-31 kokpit

Neki ljudi kažu da biste danas uspeli, morate naučiti istoriju. MiG-31 Foxhound je razvijen da zameni MiG-25 Foxbat. Prema izveštaju RUSI, MiG-31 nadmašuje ukrajinske lovce u pogledu brzine, dometa i visine. Razlog tome je činjenica da je MiG-31 nasledio brzinu svog prethodnika, MiG-25. Podsetimo naše čitaoce da je MiG-25BM i dalje rekorder za najbrži let vojnog aviona.

MiG-25BM je mogao da napadne velikom brzinom – 3+ Maha. Danas MiG-31 Foxhound može da leti brzinom od 2,5 maha. Prema izveštaju RUSI, ova letelica može ubrzati ovom brzinom za kratke periode i uzdići se do 60.000 stopa do 450 milja.

MiG-31 Foxhound je avion sa dva sedišta. Rusko vazduhoplovstvo ga često koristi u patrolama u paru sa Su-35. Upravo se ovaj par pokazao kao pobednik za Ruse. MiG-31 može da ispali raketu R-37M na ciljeve na udaljenosti od 300 km. Primera radi, ukrajinski Su-27 lansira svoju raketu Vimpel R-27 na daljini do 50 km.

MIG-31E Foxhound

Postoje izveštaji da je MiG-31 oborio nekoliko ukrajinskih borbenih aviona svojim raketama R-37M. Dizajn ovog presretača omogućava da se u njega integrišu različite vrste raketa, uključujući i antiradarske. To je takođe nasleđe od MiG-25BM koji je posebno dizajniran za suzbijanje protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Još jedna prednost koju ističu u izveštaj RUSI je sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata, za devet meseci, prijavljen je samo jedan pali MiG-31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara. Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

Od kraja avgusta do danas Ukrajina je, prema “zapadnim analitičarima”, izgubila četiri MiG-a 29, šest Su-25, jedan Su-24 i jedan Su-27. Od kraja avgusta do danas, MiG-31 vrši noćne patrole uparene sa Su-35. Nekoliko parova patrolira u osam zona iznad Ukrajine. Njihov glavni cilj je, kako se navodi u izveštaju RUSI, otkrivanje i eliminisanje ukrajinskih aviona Su-25, Su-24 i MiG-29.

Brzina, domet i visina leta, kao i nesposobnost ukrajinske PVO da se izbori sa MiG-31, razlog su zašto je Zapad zabrinut zbog razmeštanja MiG-a-31. Oruzjeonline.com podseća da su MiG-31 sa hipersoničnim balističkim raketama Kinžal raspoređeni u Belorusiji. Trenutno, prisustvo MiG-ova 31 na ukrajinskom nebu doprinosi apsolutnom nadmoći Rusije u vazduhu.

Želimo da čujemo Vaše mišljenje

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde. Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

MiG-31K with "Kinzhal" missile conducted a flight over the Mediterranean Sea

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version