Naslovna Avijacija Dronovi na bazi Su-57

Dronovi na bazi Su-57

0
google news

Ruski lovac pete generacije Su-57 sadrži niz tehnologija po kojima se svrstava među najbolje lovce na svetu poput američkog F-22 Raptor ili kineskog Chengdu J-20.

Suhoi Ohotnik

Ovde govorimo o dronovima koji dele dizajn i tehnologije sa lovačkim avionom Su-57.

Konstrukcija „letećeg krila“

Jedan od najvećih izazova prilikom konstruisanja lovaca pete generacije generalno je bilo traganje za odgovarajućim načinom njihovog maskiranja i skrivanja od savremenih sistema PVO.

Da bi to postigli na avionu Su-57, inženjeri su morali da premeste kompletno naoružanje (vođene i nevođene rakete, a takođe bombe) u unutrašnjost aviona, i da u konstrukciji koriste najnovije i najskuplje kompozitne materijale.

Ti zadaci su izuzetno teški zbog opterećenja kome je lovački avion izložen kada leti maksimalnom brzinom i manevrisanja koje mora da vrši za vreme vazdušnog boja.

Pa ipak, ruski inženjeri su postigli postavljeni cilj i kasnije su tehnologiju prilagodili dronovima, na bazi aviona Su-57.

Stelt bespilotna letelica „Ohotnik“ (lovac)

Ovaj dron je težak 20 tona, razvija nadzvučnu brzinu (1.000 km/h) i jedna je od prvih letelica sa kompjuterom koji radi sve umesto operatora, izuzev donošenja odluke o primeni oružja.

„Ohotnik“ je preuzeo većinu tehnologije od aviona Su-57, kao i njegovu municiju, mada može da nosi i manje naoružanje.
Što se tiče arsenala, dron koristi gravitacione bombe, kao i „pametne“ bombe i rakete „vazduh-zemlja“. Sve je to sakriveno u trupu letelice kako bi dron mogao biti nevidljiv za neprijateljske radare. Između ostalog, on nosi fugasno-rasprskavajuću zapaljivu avionsku bombu OFZAB-500 i termobaričnu avionsku bombu ODAB-500PMV. Obe su korišćene tokom vojne kampanje u Siriji.

„Ohotnik“ se testira od početka 2019. godine, a u arsenalu ruske armije će se pojaviti uskoro. Ovaj dron spada u klasu „teških“ bespilotnih letelica. Ruska armija ima i ultra laki dron pod nazivom „Eleron“.

Eleron

Ovo je jedna od najmanjih bespilotnih letelica koje koristi ruska armija. Teška je samo 3.400 grama, a raspon krila iznosi 1,5 metara. Pomoću grupe električnih propelera može da razvije brzinu preko 100 km/č i da leti 75 minuta. Dron može da funkcioniše i kada je udaljen 50 kilometara od operatora (i da pri tome prenosi video-signal).

Opšti dizajn letilice uključuje kombinovani oblik tela krila sa vertikalnim ravnima koje se nalaze duž zadnje ivice planote zakrenutog krila. Nos drona je zaobljen i ima podvučenu optičku jedinicu sa punim okretom od 360 stepeni, dok se u zadnjem delu trupa nalazi pogonska jedinica koja pokreće propeler sa dve lopatice (lopatice su u početku presavijene, pokrećući se po lansiranju).

Jednostavan za korišćenje i rukovanje, Eleron nije konstruisan da nosi oružje i municiju, nego da vrši osmatranje iz vazduha u urbanim i ratom zahvaćenim zonama na dnevnoj svetlosti i po mraku. Danas ruska vojska i policija koriste sve varijacije dronova iz porodice „Eleron“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version