Naslovna Novosti Novi ruski stelt lovac Su-57 primećen na aerodromu Tolmačevo u Novosibirsku

Novi ruski stelt lovac Su-57 primećen na aerodromu Tolmačevo u Novosibirsku

9
su 57
su 57
google news

Novi lovac pete generacije Su-57 sa repnim brojem 11 nedavno je primećen na aerodromu Tolmačevo u Novosibirsku, u južnom Sibiru.

Pojava ovog naprednog ruskog aviona izazvala je interesovanje kako lokalnih entuzijasta avijacije, tako i posmatrača dostignuća u oblasti odbrane.

Su-57, takođe poznat kao PAK FA (Prospektivni avijacijski kompleks frontalne avijacije), predstavlja ruski stelt lovac pete generacije. Razvijen od strane renomiranog Konstruktorskog biroa Suhoj, ovaj najsavremeniji avion je ključna komponenta tekućih napora Rusije da modernizuje i unapredi svoje vazduhoplovne sposobnosti.

Nedavni izveštaji ruskih medija rasvetlili su ruski program nabavke borbenih aviona Su-57.

Ministarstvo odbrane Rusije, u saradnji sa kompanijom PJSC Suhoj, sklopilo je sveobuhvatan sporazum o nabavci ukupno 76 serijskih borbenih aviona Su-57. Očekuje se da će ovaj sporazum, koji uključuje prva dva aviona pojedinačno ugovorena 2018. godine, biti ispunjen najkasnije do 2027. godine.

Do kraja 2022. godine ostvaren je napredak po ovom ugovoru, što je rezultiralo proizvodnjom 11 serijskih borbenih aviona Su-57.

U 2023. rusko vazduhoplovstvo očekuje prijem ukupno sedam ili osam aviona Su-57, sa početnom serijom već isporučenih. Prema dostupnim informacijama, nedavno primećeni avion verovatno pripada proizvodnoj seriji za ovu godinu.

Su-57 je dizajniran sa naprednim stelt mogućnostima, što ga čini manje uočljivim od strane radarskih sistema. Njegov premaz koji apsorbuje radar i aerodinamički oblik značajno smanjuju njegov radarski poprečni presek, pružajući značajnu prednost u borbenim scenarijima.

Rusija je do sada koristila svoj vrhunski lovac Su-57 uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Ako Ukrajina rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16, ali i ostale zapadne avione za koje postoji mogućnost da dođu u ukrajinske ruke.

su 57
su 57

Ruski kopneni radar će moći da koriguje projektile Su-57 u maksimalnom dometu (200 km) ne samo raketama dugog dometa, već i 110 km srednjeg dometa, a da pilot u F-16 ni ne zna za postojanje pretnje od Su-57 ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Prisustvo novog Su-57 na aerodromu Tolmačevo naglašava stalna ulaganja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u naprednu tehnologiju vojne avijacije. Kombinacija prikrivenosti, nadzvučne brzine, manevrisanja i najsavremenije avionike Su-57 čini ga bitnim sredstvom za buduće sukobe.

9 KOMENTARA

  1. Rat se ne dobija strašnim i neviđenim oružjem, nego solidnom ekonomijom, koja može da izdrži taj rat na duže vremena od druge strane. Rusija nije u toj poziciji, niti će ikada biti. Već je dva puta (1.svetski rat i rat u Afganistznu) gubila ratove i raspadala se na istom problemu.

    • Šta bi se onda tek moglo reći za F117a, koji je oborila raketa bar 30 godina stara (što konstruktorski što proizvodno)… NATOfilski bot…

  2. F 22 je promasaj potpuni. Mocna masaina ali kada uzmete u obzir da je potrebno vreme na stajanci 7 do 8 puta vece od potrebnog vremena f 15, f16, ili 4 do 5 puta od f 35, to je masina za otpad. Strasan promasaj. Inace je tacno da je to avion 5+generacije ali on dobiti rat nece.

  3. Što ne proba da se takmiči sa F22 Raptorom? F16 je lovac 4+ generacije. Nije 5. A F22 je skoro pa 6. generacije, iako je zvanicno 5.te, ali daleko daleko napredniji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version