Naslovna Novosti Rusi prikazali misteriozne klizne bombe sa iskačućim krilima na bombarderima Su-34; Čak...

Rusi prikazali misteriozne klizne bombe sa iskačućim krilima na bombarderima Su-34; Čak i Patriot nemoćan protiv njih

0
rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
google news

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je zvanične snimke na kojima se prikazuju bombarderi Su-34 koji se pripremaju za borbene letove sa modifikovanim bombama FAB-500M-62 sa kompletom iskačućih krila.

Ruska klizna bomba, koja se u americi naziva „municija za direktan napad“ (Joint Direct Attack Munition), je modifikovana bomba opremljena UMPK (Уникальный модуль планирования и коррекции), što je skraćenica za jedinstveni modul paniranja i korekcije.

Oružane snage Rusije koriste ove modifikovane bombe za gađanje ukrajinskih vojnih sredstava sa značajnih udaljenosti, smanjujući rizik za avione u dometu ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane.

Iako poređenja sa JDAM-om mogu imati ograničenja, integracija krila i sistema za navođenje u bombu opšte namene postala je zastrašujuće oruđe za ruske vazduhoplovne snage u tekućem sukobu, što predstavlja možda čak i nerešiv izazov za Ukrajinu.

Ukrajna je prvi put prijavila upotrebu ovih novih, modifikovanih bombi u izveštaju Jurija Ignata iz marta meseca 2023. godine, gde on priznaje izazov za Oružane snage Ukrajine (OSU).

Jurij Ignat, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, takođe je naglasio da „presretanje takvih granata nema smisla“. Oružane snage Ukrajine smatraju da je najracionalniji pristup rešavanju ovih bombi neutralisanje neprijateljskih aviona.

Rusija je zvanično priznala upotrebu takvih bombi prvi put u saopštenju iz 8. maja 2023, navodeći da je „lovac-bombarder Su-34 sa modularnim UMPK bombama pogodio lokaciju stranih plaćenika u blizini sela Ivanovka kod Harkova“.

Iako su slike ovih bombi već odavno društvenim mrežama, spoljašnji izgled UMPK kompleta nije zvanično demonstriran sve do nedavnog objavljivanja snimka.

Slike FAB-500M-62 sa kompletom iskačućih krila već kružile društvenim mrežama

Prema ukrajinskoj vojsci, ruski borbeni avioni Su-24 i Su-34 opremljeni bombama navođenim UMPK mogu sa velikom preciznošću gađati ciljeve na udaljenosti do 50 km.

Ovi kompleti krila omogućavaju ruskim avionima da izvode misije indirektnog napada na ciljeve koji bi inače predstavljali značajan rizik.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34

Slike su se prvi put pojavile još 4. januara. Na osnovu slika, rep bombe sastoji od dva glavna krila koja se mogu ukloniti i par horizontalnih stabilizatora postavljenih na izduženi metalni sklop pričvršćen za bombu.

Bomba sa fotografije je FAB-500M-62, visokoeksplozivna bomba opšte namene težine 500 kilograma. Komplet krila je tada izgledo grubo napravljen, dakle u pitanju je bila eksperimentalna varijanta. Osim toga, može se videti žica koja prolazi između zadnjeg dela krila i stuba za koji je pričvršćena bomba. Žica bi na neki način mogla da pokrene oslobađanje krila.

Sličnost sa američkim JDAM

Korisnici interneta su odmah uporedili municiju koja se vidi na slici sa američkom precizno navođenom bombom JDAM, koje su ukrajinske oružane snage dobile od Sjedinjenih Država, a za koje su takođe dostupna proširena krila.

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko seta upravljivih repnih peraja.

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM-Extended Range (JDAM-ER) klase od 500 funti sa kompletom krila može da pogodi mete na dometu do oko 64 kilometra.

jdam er bomba u letu
jdam-er bomba u letu

Poznato je da je ruska kompanija GNPP Bazalt razvila komplete krila za različite tipove nevođenih bombi, uključujući FAB-500M-62, sa i bez pridruženih sistema za navođenje.

Operativno gledano, ovo oružje je najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi ponudilo što veći domet usled jedrenja. Ovo je omogućilo ruskim pilotima da lansiraju oružje na desetine kilometara od svojih ciljeva, nudeći im bezbednu udaljenost koja do sada nije bila moguća bez precizne municije.

PVO raketni sistem Patriot na mukama i sa kliznim bombama

Sistem protivvazdušne odbrane Patriot, najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji su Kijevu obezbedile zapadne zemlje, namenjen je da pomogne Ukrajini u odbrani. Odlikuje se radarskim sistemima koji se mogu pohvaliti otprilike tri puta većim dometom drugih sistema protivvazdušne odbrane isporučenih sa Zapada kao što su NASAMS i IRIS-T.

Jedna baterija Patriot može da zaštite područje do 100 kilometara i da gađa avione, krstareće i balističke rakete. Međutim, nedavni izveštaj Biznis Insajdera, koji se poziva na Aleksija Melnika iz Kijevskog istraživačkog Razumkov centra, sugeriše da PVO sistem Patriot pokazuje ograničenu efikasnost u suprotstavljanju bombama bačenim iz vazduha.

U izveštaju se navodi da je presretanje visokoeksplozivnih vazdušnih bombi, koje ruske oružane snage od ove godine koriste u Ukrajini, predstavljalo značajan izazov za Oružane snage Ukrajine (OSU).

patriot
patriot

Ove projektile, su prvi put koristili pre 30-50 godina u SSSR-u. Rusija ih je modifikovala, sada imaju GPS module i klizne elise, čime se povećava njihova preciznost navođenja. Za razliku od raketa dugog dometa, ove bombe provode samo kratko vreme u vazduhu, nešto više od jednog minuta, čineći njihovo presretanje dosta složenijim.

Ekspert sa sedištem u Kijevu tvrdi da vodeći zapadni protivraketni sistemi, poput raketnog odbrambenog sistema Patriot, nisu u osnovi dizajnirani da se suprotstave takvim projektilima, što ih čini manje efikasnim protiv visokoeksplozivnih vazdušnih bombi.

Modifikacija FAB bombi jeftina, a skladišta puna

Ove bombe takođe nude izuzetno isplativo rešenje za ruske vojne stratege. Prema izveštajima, komplet za navođenje za ove bombe košta manje od 20.000 evra, dok FAB bombi imaju u enormnim količinama već odavno u skladištima. Poređenja radi, jedna ruska krstareća raketa Kalibar košta skoro 6 miliona evra, prema zapadnim izvorima.

Međutim, preciznost udara nevođenih bombi sa dodatim krilima ostaje upitna, tako da se takvo oružje uglavnom koristi protiv ciljeva u oblasti kao što su linije rovova i neke mreže fortifikacija, dakle područja sa velikim koncentracijama prisutnih neprijateljskih snaga.

fab 250 ispred su 25tm
fab 250 ispred su 25tm

Što se tiče naseljenih područja, za efikasno dejstvo po vojnim ciljevima od značaja se idalje koristi isključivo visokoprecizna municija, ipak Rusi nisu Izraelci..

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version