Naslovna Novosti Naoružan do zuba: Ruski Su-34M ispalio krstareću raketu dugog dometa prvi put...

Naoružan do zuba: Ruski Su-34M ispalio krstareću raketu dugog dometa prvi put u Ukrajini

0
su 34m2
su 34m2
google news

Ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) su navodno opremile svoj najnoviji Su-34M krstarećim raketama dugog dometa.

Ovo je objavljeno samo nekoliko dana nakon što je frontalni bombarder bio naoružan hipersoničnim projektilima Kinžal.

Krstareće rakete dugog dometa opremljene Su-34M, već su ispaljene u takozvanoj „zoni specijalne vojne operacije“ unutar Ukrajine, javili su ruski državni mediji RIA Novosti, pozivajući se na izvore.

„U okviru SVO testirana je krstareća raketa dugog dometa sa Su-34, koja ranije nije korišćena na ovim avionima. Raketa nije nova, kao ni avion. Ipak, do sada nisu korišćeni u jednom kompleksu, a novo rešenje povećava varijabilnost upotrebe kao rakete i aviona“, rekao je sagovornik agencije.

Državni mediji ni rusko Ministarstvo odbrane nisu precizirali tip krstareće rakete dugog dometa postavljene na Su-34.

Prema ograničenim informacijama koje su informisani izvori dali medijima, Su-34 je uspešno pogodio ukrajinski vojni objekat koristeći takvu raketu. Pošto Su-34 ranije nisu bili opremljeni krstarećim raketama dugog dometa, VKS je izabrala najnoviju varijantu aviona da testira kako će avionski kompleks funkcionisati sa raketom.

Isporučujući prvu seriju ovih naprednih lovaca Su-34M, Rusija je primetila da „modernizovani Su-34 ima proširene borbene sposobnosti, omogućavajući upotrebu naprednog vazduhoplovnog naoružanja, što će povećati domet uništavanja kopnenih i površinskih ciljeva, proširiti uslove i preciznost bombardovanja“.

Što je još interesantnije, ovaj razvoj događaja mogao bi biti alarmantan za zemlje NATO-a koje se graniče sa Ukrajinom i koje su izložene povećanom riziku da budu napadnute od strane Rusije u slučaju da se rat prelije.

Neimenovani izvor je rekao: „Su-34 kao nosioci sistema krstarećih raketa mogu biti potrebni, na primer, u slučaju sukoba sa zemljama NATO-a za izvršavanje strateških zadataka“, objasnio je sagovornik RIA Novosti.

Međutim, Rusija je u velikoj meri rasporedila svoje strateške bombardere koji su ispalili konvencionalne krstareće rakete dugog dometa na ciljeve unutar Ukrajine. Primera radi, bilo je nekoliko slučajeva da su ruski strateški bombarderi ispalili H-55 i H-101 na ukrajinske ciljeve.

h 55
h 55

Oružane snage Ukrajine su ranije navele da je rakete H-55, prvobitno dizajnirane kao nosači nuklearnih bojevih glava tokom sovjetske ere, Rusija postavljala bez eksplozivnih bojevih glava. Međutim, oni i dalje predstavljaju pretnju zbog svoje kinetičke energije i opasnosti od eksplozije ostataka goriva.

Pored H-55, Rusija nemilosrdno ispaljuje H-101 na Ukrajinu, krstareću raketu dugog dometa, koja se lansira iz vazduha, poznata po svojim sposobnostima izuzetno preciznog udara.

Veruje se da ova raketa ima domet od preko 2.500 kilometara, što je čini jednim od ruskih vazduhoplovnih oružja najvećeg dometa koje se generalno ispaljuju iz njihovih strateških bombardera.

Neke druge varijante krstarećih raketa sa vazdušnim lansiranjem gore navedenih raketa sa proširenim dometom su takođe navodno korišćene u borbi od strane ruskih snaga. Međutim, opremanjem lovca-bombardera Su-34, koji čuva i cilja sa prve linije fronta, napadi krstarećim raketama bi mogli da se povećaju u narednim danima.

Sa ukrajinskim napadom zapadnim raketama i bespilotnim letelicama koje su potresle rusku infrastrukturu i trupe proteklih nedelja, Moskva će intenzivirati svoje vazduhoplovne napade, kojima često dominiraju krstareće rakete.

Su-34 naoružan do zuba

Su-34 Fullback je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga.

kindzal
kindzal u letu

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su sada počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru.

Početkom septembra otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

U to vreme, obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kindžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobiće državna priznanja.

Zanimljivo, šef pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Ruske Federacije (Ruske Oružane snage) Sergej Žibinski takođe je izvestio na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Ruske Federacije o dva vazdušna udara na mesto akumulacije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Kupjanskom pravcu.

su 30sm, su 35s i su 34
Su-30SM, Su-35S i Su-34

Razvoj je primljen sa intrigom jer je hipersoničnu raketu ranije nosio samo avion lovac-presretač MiG-31K posebno dizajniran za nošenje ovih projektila. Ovo je otvorilo put za diskusiju oko povećanja upotrebe Kindžala sada kada Su-34 mogu da ih nose.

Raketa Kindžal je svakako jedno od najvećih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

U drugom slučaju, VKS su ispalili svoje prve klizne FAB-1500 M54 visokoeksplozivne fragmentacione bombe na metu koristeći upravo bombarder Su-34. Bomba je navodno pogodila metu tačno nakon nekoliko meseci testiranja.

Prema tvrdnjama na društvenim mrežama, lovac bi mogao da nosi najmanje dve modifikovane klizne bombe FAB-1500 M54, što bi u budućnosti bilo povećano na tri. Sa tri takve bombe, Su-34 je mogao da ispali jednu po jednu ili da ispali tri bombe istovremeno usmerene na tri različita cilja.

Kako ovi lovci bombarderi nastavljaju da dobijaju smrtonosnije i najsavremenije oružje, VKS su takođe izgleda svesni pretnje Su-34 parkiranim u vazduhoplovnim bazama. Dakle, da bi se zaštitli od ukrajinskog napada, letelica je prekrivena gumama i točkovima, kao što se vidi na najnovijim satelitskim snimcima.

image 2023 09 11 115451
image 2023 09 11 115451

Pored ovih, do sada nikad viđenih rešenja, Rusi će izgraditi nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi avione sačuvali od ukrajinskih napada dronovima. Naime, Rusi su razvili novu improvizovanu mrežu za svoje avione, u cilju zaštite od dronova. Nekoliko slika koje prikazuju ove sisteme zaštite objavio je ruski bloger i pilot.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version