Naslovna Novosti Rusi razvili novu improvizovanu mrežu za svoje avione, u cilju zaštite od...

Rusi razvili novu improvizovanu mrežu za svoje avione, u cilju zaštite od ukrajinskih dronova

0
Zičana Zastita na avionima
Zičana zaštita na avionima
google news

Rusi će izgraditi nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi avione sačuvali od ukrajinskih napada dronovima. Nekoliko slika koje prikazuju ove takozvane sisteme zaštite objavio je ruski pilot Fighterbomber (Ilja Tumanov).

On navodi da je ovo rešenje razvijeno za nekoliko dana i da se može koristiti za skoro sve vrste taktičkih aviona i za neke tipove helikoptera.

Ovo rešenje je hitno razvijeno i bukvalno za par dana postavljeno je na jednom aerodromu za zaštitu aviona od dronova. Dimenzije omogućavaju da se ovo rešenje koristi za skoro sve taktičke avione i neke tipove helikoptera. Ako je potrebno, ispred i iza se dodaju ceradne zavese impregnirane vatrootpornim jedinjenjima.

Vredi napomenuti da takav „pokrivač“ košta oko 10 miliona rubalja (102 hiljade dolara), a jedna od ruskih oružarskih kompanija poklonila je ruskim oružanim snagama takav sistem zaštite.

Najverovatnije, takva zaštitna mreža neće moći da zaustavi dronove sa eksplozivnim bojevim glavama, bez dodatne zaštite za letelice stacionirane na aerodromima.

U noći 27. avgusta, ukrajinska vojna kontraobaveštajna služba napala je vojni aerodrom u Kursku koristeći „kartonske“ dronove opremljene eksplozivnom bojevom glavom.

Ruski bloger Ilja Tumanov tvrdi da ovo rešenje nije još zvanično dogovoreno i da bi upravljanje takvim „sistemima zaštite“ bez odgovarajuće odluke Moskve moglo da dovede do pravne odgovornosti.

,,Zato što je potpuno nejasno kako i na osnovu čega će se odobravati tehnička dokumentacija za takve objekte, kako će biti stavljeni na bilans stanja i ko će platiti milione ili jednostavno otići u zatvor ako greda padne tokom rada i ošteti skupi deo aviona ili ozbiljno povređuje vojsku“, rekao je Tumanov.

Rusi uvode još inovacija

Ranije smo pisali da Rusi pokušavaju da zaštite strateške bombardere Tu-95 automobilskim gumama.

bombarderi tu 95 prekriveni automobilskim gumama
bombarderi tu-95 navodno prekriveni nečim što liči na automobilske gume

U ruskoj vazduhoplovnoj bazi „Engels” u Saratovskoj oblasti Rusi pokušavaju da zaštite strateške bombardere automobilskim gumama. Ovo je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter, izjavilo nekoliko zapadnih propagandista koji su objavili i nekoliko satelitskih snimaka.

Ruska vazdušna baza Engels je mesto odakle poleću ruski strateški bombarderi da bi lansirali rakete na Ukrajinu. Ovde su se Rusi pobrinuli da zaštite avione Tu-95 od ukrajinskih jurišnih dronova, pribegavši interesantnoj inovaciji.

Pored ovih novih rešenja, a u cilju suprotstavljanja ukrajinskim napadima dronovima, ruske oružane snage grade i objekte protivvazdušne odbrane oko Moskve, ulažući značajna sredstva u stvaranje takozvanog „Flakturma“ (utvrđenih protivvazdušnih odbrambenih tornjeva izgrađenih za vreme nacističke Nemačke). 

pvo kula prikazana na rusija 1 kanalu
pvo kula prikazana na rusija 1 kanalu

Kao što se vidi iz nekoliko slika objavljenih koje dele ukrajinski izvori na društvenim mrežama, ruska vojska je postavila protivvazdušne odbrambene sisteme Pancir na metalne konstrukcije u obliku kule oko Moskve.

Žičana mreža protiv drona-samoubice u cilju zaštite aritljerijskih i oklopnih sistema se koristi odavno već u sukobu u Ukrajini koji je u toku. Aktivno je koriste obe strane.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version