Naslovna Novosti Australijski kartonski dronovi SYPAQ prvi put upotrebljeni za masovni napad na rusku...

Australijski kartonski dronovi SYPAQ prvi put upotrebljeni za masovni napad na rusku teritoriju

14
sypaq ppds
sypaq ppds
google news

Ukrajinske oružane snage su prvi put upotrebile bespilotne letelice (UAV) australijske kompanije „SYPAQ” za napad na aerodrom, javljaju ruski mediji.

Ovaj tip bespilotne letelice ima niz neobičnih karakteristika, uključujući mogućnost transporta 4-5 kg tereta u režimu “kamikaze”. Motor drona može biti električni.

Prema brojnim izvorima, ove bespilotne letelice su korišćene za napad na Kursku oblast i sam Kursk, međutim, uprkos činjenici da je ranije objavljeno da je jedan od dronova pao u stambenu zgradu u Kursku, tip nije precizno imenovan.

Jedna od značajnih karakteristika ovih dronova je njihova modularnost i mogućnost jednokratne upotrebe. Većina konstrukcija je napravljena od papira i gumenih delova impregniranih voskom, što ih čini praktično nevidljivim za radar.

Koristi GPS navođenje tamo gde je dostupno, ali ako je GPS nedostupan, kontrolni softver može odrediti njegovu poziciju na osnovu brzine i smera drona.

Znači da bespilotne letelice mogu da izvršavaju misije čak i pod jakim ometanjem signala, što je suštinski faktor u sukobu u Ukrajini gde su se Rusi, kako smo ranije pisali, pokazali veoma efikasno u obaranju ukrajinskih dronova.

origami dron
origami dron

Zanimljiv je i sam način njihove upotrebe: u napadu su učestvovali ne samo dronovi sa municijom, već i mamci – prazni dronovi dizajnirani da uništavaju PVO vatru i skreću pažnju.

Istovremeno, ranije su se pojavile informacije da su takvi dronovi korišćeni u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, međutim nije prijavljena njihova masovna upotreba.

SYPAQ kartonski dronovi

Poznati kao Corvo Precision Payload Delivery System (Corvo PPDS), ove dronove isporučuje kompanija sa sedištem u Melburnu u okviru inicijative koju je pokrenula australijska vlada u julu 2022, piše Forbs.

SYPAQ je razvio Corvo PPDS prema vladinom ugovoru od 1,1 milion australijskih dolara i predstavio ga australijskoj vojsci kao jeftin logistički dron za jednokratnu upotrebu za isporuku malih, hitnih zaliha.

Kompanija još nije otkrila tačne specifikacije ili detalje o broju dronova koji se isporučuju u Ukrajinu niti vreme isporuke.

Međutim, prema javno dostupnim informacijama, dronovi se isporučuju u tankom ravnom pakovanju, sa telom od voštanog kartona. Lako se sklapaju koristeći samo pištolj za lepak, nož, olovku i lepljivu traku. Ključ je potreban za pričvršćivanje propelera. Ovo je svojevremeno otkrila grupa australijskih vojnika, dok je 2019. sastavljala Corvo PPDS.

„Corvo PPDS je bilo lako sastaviti“, rekao je kaplar Vil Kojer za blog Grounded Curiosity. „Određeni delovi zahtevali su pažnju na detalje, ali precizna proizvodnja kompleta ravnog pakovanja učinila je to jednostavnim.

img 0961 scaled.jpg copy
SYPAQ

Dizajn tankog pakovanja olakšava isporuku ovih dronova, sa 24 komada upakovanih u kutije veličine pice postavljene na paletu. Ove kutije takođe sadrže materijale za sklapanje dronova, alate, motore i baterije.

Kompanija takođe nije objavila cenu ovih dronova. Međutim, prema određenim medijskim izveštajima, svaki dron košta od 680 do 3.400 dolara.

Primetno je da je PPDS, uprkos tome što je jednostavan i osnovni za konstruisanje, mnogo sofisticiraniji od nekih dronova domaće radinosti koje su ukrajinske snage koristile za bombardovanje ruskih položaja.

Aussie company SYPAQ develops cardboard drones for defence of Ukraine | 7NEWS
Kartonski dronovi iz Australije

14 KOMENTARA

  1. Srbija je puna oruzija U privatnim rukama,a sta ce to oruzije❓mogu sa njima samo da ubiju nekokig komsiju ili clana porodice ili nekog nevinog da bi ga opljackali.A ko ima oruzije samo opasne psihopate i kriminalci,normalnom coveku netreba to zlo U kuci.A Ukrajina se brani od agresora koji je mnogo jaci i godinama se pripremao za rat.Celo vreme su Rusi one pare koje nisu pokrali ulagali su U ratnu industriju,a civilna industrija fakticki ni nepostoji.I Rusi koriste sva sretstva u napadu pa je normalno da da i Ukrajinci kojih ima tri puta manje za odbranu koriste sve eto imaju.

    • Nemoj da govoris za Rusiju da je agresor!
      Oni brane svoj narod koji godinama trpi zlo od ukrajinaca i njihovog azova posebno.
      Agresija je bila bombardovanje Srbije i Crne Gore. Sto pre shvatite ko je pravi opresor i agresor pre ce mo se svi opametiti i stai im na put, nadam se bez ratova.

  2. Super ideja i dron, ali zasto toliko kosta ?
    Bive zanimljivo kada krenu da se vracaju kuci dronovi ovih specijalaca. Dozvolili su svakojakim zaludjenicima da prave naprednu i opasnu tehniku samo da imaju sa cim da napadaju Ruse. Doci ce trenutak kada ameri i evropa nece kupovati sve to ko ludi pa ce prodavati raznim “sumnjivim likovima” a onda ce se svaki koristiti kako mu odgovara.

  3. Ubijen prigozin,ludi ruski vagner napasce inskanderom skladiste uraniuma i plutoniuma ruske vojske,putin mora hitno da se sam penzionise,

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version