Naslovna Novosti Nova noćna mora za Ukrajinu: Ruske teške bombe FAB-1500 dobile modul za...

Nova noćna mora za Ukrajinu: Ruske teške bombe FAB-1500 dobile modul za planiranje i korekciju

0
su 34
su 34
google news

Prema ruskim vojnim izvorima, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) počeli su da koristi teške bombe FAB-1500M 54 sa ažuriranim univerzalnim modulom za planiranje i korekciju u borbenim dejstvima u Ukrajini.

VKS Ruske Federacije raspolažu velikim brojem bombi slobodnog pada i njihovo opremanje univerzalnim modulima za planiranje i korekciju postala je jedan od aduta ruske vojske u Ukrajini.

FAB-500/1000 i druge teške bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju već se masovno koriste protiv ukrajinske vojske, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da presretne te ciljeve.

Modernizovane FAB bombe se često koriste na južnim linijama fronta, gde ukrajinske trupe pokušavaju da konsoliduju snage u nedavno osvojenim naseljima i gde stoga postaju potencijalno lakše mete za ruske vazdušne napade.

Ruski piloti su nedavno podelili nekoliko video snimaka koji pokazuju lansiranje bombi FAB-500 sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju:

Bombe se bacaju sa tačaka vešanja aviona. U trenutku im se otvaraju krila koja im omogućavaju da krstare nekoliko desetina kilometara. Kao rezultat toga, ruski avion ne ulazi direktno u zonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga.

Istaknuta 82. brigade OSU koja je juče izgubila svoj prvi tenk Challenger 2, ali i druge ukrajinske jedinice raspoređene u rejonu Rabotina redovno su gađane ruskim bombama FAB-500:

Međutim, FAB-500 je najslabija bomba u ovoj porodici koja se često koristi za uništavanje ukrajinskih položaja. Novi izveštaji su tvrdili da je ruska vojska konačno prilagodila univerzalne module za planiranje i korekciju mnogo moćnijim bombama FAB-1500 M54.

„Posle višemesečnih pokušaja i grešaka, pre nekoliko dana, prvi FAB-1500 M54 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju precizno je pronašao svoj borbeni cilj direktnim pogotkom“, tvrdili su ruski vojni izvori.

Prema izveštajima, ruski konstruktori nisu mogli jednostavno da povećaju modul za planiranje i korekciju koji se koristi na FAB-500/250 da bi ga jednostavno prilagodili tipu 1500. Zbog toga su ruski stručnjaci bili primorani da modifikuju sistem i promene dizajn i mehanizme modula. To je potrajalo i konačno je modul dobro funkcionisao.

Udari sa FAB-500 na ukrajinsku grupaciju u Urožajnu:

Kao rezultat toga, domet pada FAB-1500 M54 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju je nekoliko puta povećan u odnosu na slične uređaje u manjim bombama. Sada je to navodno avionska bomba najvećeg dometa sa modulom za planiranje i korekciju u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Njihova preciznost je 5 metara, krater eksplozije je prečnika 15 metara, a zahvaćeno područje prelazi 2 kvadratna kilometra.

Kao što je potvrđeno gornjim snimkom, lovci-bombarderi Su-34 mogu da nose dve teške FAB bombe odjednom. Uskoro je planirano da se avion modernizuje kako bi mogao istovremeno da izbaci tri tako moćne municije.

Modernizovani FAB-500 takođe uništavaju ukrajinska uporišta na zapadnoj obali reke Dnjepar:

„Ima još mnogo toga da se uradi, mnogo toga da se poboljša, da se prođe kroz neizbežni proces skupljanja infromacija i prilagođavanja, ali uspešan borbeni rad sa FAB-1500 je počeo“, navodi se u ruskim vojnim izveštajima.

Za razliku od FAB-500, upotreba FAB-1500 M54 sa specijalnim modulom i dalje je retka, ali se očekuje da će ruski vojno-industrijski kompleks pokrenuti masovnu proizvodnju u roku od mesec dana.

Uskoro će se proširiti i lista aviona sposobnih da nose ove bombe. Novi video snimci koji prikazuju uništavanje velikih ukrajinskih uporišta sa FAB-1500 će verovatno biti široko rasprostranjeni na internetu u bliskoj budućnosti, ako do tada bude ukrajinskih ciljeva blizu linija fronta.

Sličnost sa američkim JDAM

Prva poznata borbena upotreba ruskih vođenih bombi, ekvivalentnih američkoj municiji JDAM, dogodila se 12. marta, kada je ova vazdušna bomba pala na severozapadni deo grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, navodi ukrajinsko izdanje Defens ekspres.

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko seta upravljivih repnih peraja.

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM-Extended Range (JDAM-ER) klase od 500 funti sa kompletom krila može da pogodi mete na dometu do oko 64 kilometra.

Poznato je da je ruska kompanija GNPP Bazalt razvila komplete krila za različite tipove nevođenih bombi, uključujući FAB-500M-62, sa i bez pridruženih sistema za navođenje [MPK].

fab 1500 spomenik
FAB-1500 ima i svoj spomenik

Operativno gledano, ovo oružje je najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi ponudilo što veći domet usled jedrenja.

Ovo je omogućilo ruskim pilotima da lansiraju oružje na desetine kilometara od svojih ciljeva, nudeći im određenu dozu bezbedne udaljenosti koja do sada nije moguća bez precizne municije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version