Naslovna Novosti Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije stigli novi bombarderi Su-34, od nedavno naoružani i Kindžalima

Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije stigli novi bombarderi Su-34, od nedavno naoružani i Kindžalima

5
su 34 i kindzal
su 34 i kindzal
google news

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su dodatne frontalne bombardere od NAPO, deo ruske Ujedinjene avijacije.

Fabrika Novosibirskog udruženja za proizvodnju aviona (NAPO), deo Ujedinjene avio korporacije (UAC) u okviru Državne korporacije Rostec, završila je proizvodnju i isporuku još jedne serije bombardera Su-34 ruskom Ministarstvu odbrane, potvrdila je pres služba korporacije.

„Najnovija serija novih frontalnih bombardera Su-34 predata je Ministarstvu odbrane Rusije u okviru ispunjenja državnog naloga odbrane. Ovi avioni su uspešno prošli niz zemaljskih i letnih testova“, naveli su predstavnici Rosteha.

Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora Rosteca, istakao je brzo i potpuno ispunjenje isporuka Su-34 Oružanim snagama ove korporacije.

„Fabrika u Novosibirsku je ključni izvršilac odbrambenog naloga države u okviru strukture UAC. Preduzeće je već počelo sa realizacijom programa za narednu godinu, sa značajno proširenim obimima. Neophodna osnova za proizvodnju je uspostavljena“, dodao je Jurij Slusar, generalni direktor UAC-a, prenela je pres služba.

Međutim, vredi napomenuti da je među objavljenim snimcima samo jedan novi avion vidljivo prebačen ruskoj vojsci. Su-34 je bio jedan od najčešće korišćenih borbenih aviona sa fiksnim krilima u operacijama Kremlja u Ukrajini.

Ovaj avion, poznat po svojoj modernizaciji i sposobnosti unutar ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, pokazao se kao ključna prednost, ali je njegovo raspoređivanje donelo i određene gubitke. Zapadni izvori tvrde uništenje i do 22 aviona Su-34 od početka eksalacije sukoba u Ukrajini.

Što se tiče najnovije isporuke, u pitanju je treća serija frontalnih bombardera Su-34M isporučenih Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije 2023. godine, a koje je izgradio Novosibirski avio-zavod pod imenom V.P. Čkalov (NAZ).

Prva serija je predata 1. juna, a druga nedavno, 9. oktobra. 2023. godine. Počev od 2022. godine, na zvaničnim fotografijama koje je distribuirao UAC, retuširani su bočni i registarski brojevi aviona prenetih ruskom Ministarstvu odbrane.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

Bombarderi, isporučeni u svim serijama 2023. godine, očigledno su postali konačni po trogodišnjem ugovoru koji je u junu 2020. zaključilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije sa UAC za izgradnju 24 modernizovana bombardera Su-34M (Su-34NVO).

Dvomotorni, dvosed, supersonični “frontalni bombarder Su-34

Su-34 je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga. 

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su sada počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru. Početkom septembra otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

U to vreme, obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kindžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobiće državna priznanja.

Zanimljivo, šef pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Ruske Federacije (Ruske Oružane snage) Sergej Žibinski takođe je izvestio na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Ruske Federacije o dva vazdušna udara na mesto akumulacije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Kupjanskom pravcu.

su 34 nosi kindzal
su 34 nosi kindzal

Razvoj je primljen sa intrigom jer je hipersoničnu raketu ranije nosio samo avion lovac-presretač MiG-31K posebno dizajniran za nošenje ovih projektila. Ovo je otvorilo put za diskusiju oko povećanja upotrebe Kindžala sada kada Su-34 mogu da ih nose.

Raketa Kindžal je svakako jedno od najvećih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

U drugom slučaju, VKS su ispalili svoje prve klizne FAB-1500 M54 visokoeksplozivne fragmentacione bombe na metu koristeći upravo bombarder Su-34. Bomba je navodno pogodila metu tačno nakon nekoliko meseci testiranja.

Prema tvrdnjama na društvenim mrežama, lovac bi mogao da nosi najmanje dve modifikovane klizne bombe FAB-1500 M54, što bi u budućnosti bilo povećano na tri. Sa tri takve bombe, Su-34 je mogao da ispali jednu po jednu ili da ispali tri bombe istovremeno usmerene na tri različita cilja.

Kako ovi lovci bombarderi nastavljaju da dobijaju smrtonosnije i najsavremenije oružje, VKS su takođe izgleda svesni pretnje Su-34 parkiranim u vazduhoplovnim bazama. Dakle, da bi se zaštitli od ukrajinskog napada, letelica je prekrivena gumama i točkovima, kao što se vidi na najnovijim satelitskim snimcima.

suhoi su 34m2
suhoi su 34m2

Pored ovih, do sada nikad viđenih rešenja, Rusi će izgraditi nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi ih sačuvali od ukrajinskih napada dronovima. Naime, Rusi su razvili novu improvizovanu mrežu za svoje avione, u cilju zaštite od dronova.

5 KOMENTARA

  1. Tvrdnje o gubicima od 22 Su-34 su pretjerane i neozbiljne!Pa da su koristili stare IL-2:Šturmovike,ne bi ih toliko izgubili!Klasična propaganda namjenjena ljudima koji se uopšte ne razumiju u datu tematiku.

  2. Odlično za Kinžal na SU 34/ M.. 🙂 Imaju snimci na telegramu udari Ruskom kasetnom municijom – STRAŠNO. A čitao sam tekst ( ako bude istinit ) da Rusi takodje planiraju SU 35S/ SM i SU 30 SM/ SM2 da nose KINŽALE . Pa uskoro cemo saznati.. ☝️🙂😉 Živela Rusija

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version