NaslovnaNovostiHuti: Naša nova hipersonična raketa brzinom od preko 8 maha udarila centralni...

Huti: Naša nova hipersonična raketa brzinom od preko 8 maha udarila centralni Izrael izazivajući panku [VIDEO]

Huti (Ansar Alah) u Jemenu preuzeli su odgovornost za raketni napad koji je ciljao centralni Izrael 15. septembra ujutro.

U saopštenju, portparol vojske grupe Huti brigadni general Jahja Sarea saopštio je da je grupa lansirala novi tip hipersonične balističke rakete na „vojni cilj“ u blizini grada Tel Aviva u znak podrške palestinskoj enklavi u Pojasu Gaze, napominjući da je izraelska PVO nije uspela da presretne projektil.

“Projektil je prešao razdaljinu od 2.040 kilometara za 11 minuta i 30 sekundi”, rekao je portparol, dodajući da je napad „izazvao stanje straha i panike među cionistima, pošto je više od dva miliona cionista prvi put u istorija izraelskog neprijatelja.”

Na osnovu podataka koje je naveo general Sarea, projektil je putovao brzinom od 10.643 kilometra na sat, ili nešto više od 8,6 maha.

„Ova operacija dolazi u okviru pete faze i bila je kulminacija napora heroja raketnih snaga koji su uložili ogromne napore u razvoju raketne tehnologije kako bi odgovorili na zahteve bitke i njene izazove sa cionističkim neprijateljima i uspeli su da postignu svoje ciljeve i prevaziđu sve prepreke i sisteme presretanja na kopnu i moru, uključujući američke, izraelske i druge“, reče portparol u jednoj rečenici.

„Geografske prepreke, američko-britanska agresija, kao i sistemi nadzora, špijuniranja i presretanja neće sprečiti dragi Jemen da izvrši svoju versku, moralnu i humanitarnu dužnost u pobedi palestinskog naroda. Izraelski neprijatelj mora da očekuje još udara i kvalitativnih operacija budući da smo na pragu prve godišnjice blagoslovene operacije 7. oktobra, uključujući odgovor na njegovu zločinačku agresiju na grad Hodejdu, i nastavak operacija podrške za potlačeni palestinski narod“, dodao je on.

Projektil koji su lansirali Huti izazvao je aktiviranje sirena širom centralnog Izraela oko 6.30 po lokalnom vremenu, uz upozorenje istočno od Tel Aviva do naselja Modin.

Spasilačka služba Magen David Adom saopštila je da je zbrinula devet osoba zbog lakših povreda koje su zadobili dok su trčali u sklonište kada su se oglasile sirene.

Hebrejski mediji javili su da je projektil pogodio otvoreno područje u šumi Ben Šemen, izazvavši požar u blizini Kfar Danijela, nekoliko kilometara jugoistočno od aerodroma Ben Gurion.

Oštećenje gelera prijavljeno je i na železničkoj stanici na periferiji Modina, oko 25 kilometara istočno od Tel Aviva, kao i na industrijskom objektu u blizini naselja Ramla, koje se nalazi oko 16 kilometara jugoistočno od grad.

Iz IDF su prvobitno izvestili da je projektil pogodio otvoreno područje, ali je kasnije su rekli da istražuju i rezultate raketa presretača ispaljenih na projektil.

Takođe je pokrenuta vojna istraga kako bi se utvrdilo zašto projektil nije presretnut pre nego što je stigao do izraelskog vazdušnog prostora, ili da li je zaista presretnut, bilo potpuno ili delimično.

Od izbijanja izraelskog rata u Gazi prošlog oktobra, Huti su vodili vojnu kampanju protiv Izraela, gađajući trgovačka plovila povezana sa zemljom i izvodeći direktne udare na njenu teritoriju koristeći bespilotne letelice i rakete.

U julu je kamikaza dron koji su lansirali Huti iz Jemena pogodio Tel Aviv, ubivši jednog čoveka i ranivši još nekoliko ljudi. Izrael je odgovorio na julski napad dronovima izvodeći smrtonosne napade na jemensku luku Al Hodejda na Crvenom moru koju kontrolišu Huti.

Izrael će verovatno odgovoriti na novi raketni napad Huta. Međutim, malo je verovatno da će predstojeći udari odvratiti ovu grupu.

I Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su stotine napada protiv Huta u poslednjih deset meseci. Ipak, sposobnosti grupe čini se kao da nisu umanjene, a o njihovim dejstvima stižu vesti skoro svakodnevno.

Podsetimo, Huti su prikazali sopstvenu hipersoničnu raketu Hatem-2 korišćenu u napadu na brod povezan sa Izraelom, u junu ove godine.

Brigadni general Jahja Sarea, vojni portparol grupe, rekao je tada u kratkom saopštenju da je projektil, nazvan Hatem-2, „hipersonična raketa domaće izrade koja poseduje naprednu tehnologiju, precizna je u pogađanju i dostiže velike domete“.

fattah u letu
iranska raketa fattah u letu

Hipersonična balistička raketa Hatem-2 je treće oružje koje su Huti predstavili poslednjih meseci. Grupa je 6. juna predstavila balističku raketu na čvrsto gorivo simbolično nazvanu Palestina, potvrđujući da njihove sposobnosti zapravo rastu uprkos direktnom sukobu sa SAD.

Prošlog marta je ruska novinska agencija Sputnjik izvestila da su Huti uspešno testirali hipersoničnu balističku raketu na čvrsto gorivo koja može da dostigne brzinu do 8 maha.

Dana 21. juna grupa iz Jemena je predstavila samoubilački čamac bez posade nazvan Tufan-1.  Čamac je jasno dobio ime po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, pod kodnim nazivom Operacija ‘Poplava Al-Akse’ (Al-Aqsa Flood), činu koji je i započeo rat u Gazi.

7 KOMENTARA

  1. Ови Хути све у сандалама бију ли бију: већ су уништили 13 америчких дронова MQ-9 Reaper (сваки вредан по 30 млн УСА долара, укупно 390 млн зелембаћа). Више изгледа амери неће слати скупе им дронове у мисије изнад Јемена. Сада лансирају на далеки Израел ове хиперсоничне ракете са убојитом бојевом главом. Да имају цокуле на ногама шта би тек чинили богцати!? Хути прикочите – мање рипујте “трбосеке”!

  2. Ispade Huti ,raketna sila.Za neku godinu ,iskrcaju Coveka na Mesec.Pre SAD,Kine ,Rusije.Ovi zaostaju za njima u raketnoj tehnici.

    8
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave