NaslovnaNovostiNeverovatno! Huti prikazali sopstvenu hipersoničnu raketu Hatem-2 korišćenu u napadu na brod...

Neverovatno! Huti prikazali sopstvenu hipersoničnu raketu Hatem-2 korišćenu u napadu na brod povezan sa Izraelom

Huti (Ansar Alah) su 26. juna predstavili novu balističku raketu koja je korišćena dva dana ranije za gađanje trgovačkog broda MSC Sarah V koji je nosio liberijsku zastavu, a koji je navodno povezan sa Izraelom u Arapskom moru.

Brigadni general Jahja Sarea, vojni portparol grupe, rekao je u kratkom saopštenju da je projektil, nazvan Hatem-2, „hipersonična raketa domaće izrade koja poseduje naprednu tehnologiju, precizna je u pogađanju i dostiže velike domete“.

Video snimak koji su objavili Huti pokazuje lansiranje projektila. Tekst snimka tvrdi da se radi o raketi na čvrsto gorivo sa inteligentnim sistemom kontrole i da postoji više generacija projektila sa različitim efektivnim dometima.

Napad na MSC Sarah V potvrdio je odred Britanske pomorske trgovine, odred Kraljevske mornarice, koji je saopštio da je brod napadnut 24. juna, ali da je njegova posada bezbedna nakon eksplozije u blizini trupa.

Lokacija napada ukazuje da je to jedan od najdaljih protivbrodskih udara koje su Huti izveli do sada.

Hipersonične rakete putuju i manevrišu najmanje pet puta brže od brzine zvuka (5 Maha) na malim visinama u atmosferi, što ih čini izuzetno teškim za praćenje i presretanje.

Čini se da projektil koji su Huti otkrili podseća na iransku proizvodnju Fatah-1, za koju Teheran tvrdi da može da putuje efikasnom brzinom do 15 maha, ili 15 puta većom od brzine zvuka. Raketa ima domet od 1.400 kilometara.

Hipersonične rakete se obično definišu ne samo sposobnošću da dostignu brzine veće od 5 maha, već i sposobnošću da se te brzine održe kroz značajne manevre u atmosferi tokom leta.

Prošlog marta je novinska agencija Sputnjik izvestila da su Huti uspešno testirali hipersoničnu balističku raketu na čvrsto gorivo koja može da dostigne brzinu do 8 maha.

Iako iranski projektil Fatah može odgovarati ovom opisu, on je sam u svojoj klasi u pogledu načina na koji to postiže. Da pojasnimo, dva glavna tipa hipersoničnih raketa u razvoju širom sveta su hipersonična klizna vozila i hipersonične krstareće rakete, a Fatah, balistička raketa sa dodatnim motorom na čvrsto gorivo u glavi, ne važi ni za jednu od njih.

Fatah-1 raketa se sastoji od velikog raketnog pojačivača na čvrstom pogonu (razvijenog prema dizajnu Kheibar Shekan) plus malog raketnog motora na čvrsto gorivo koji se nalazi unutar vozila za ponovno ulazak za terminalno manevrisanje.

fattah u letu
fattah u letu

Potonji je sistem oporavka nakon ubrzanja i oni se tradicionalno ne smatraju „etapama“. Na primer, Minuteman III se smatra trostepenom raketom, iako se sastoji od tri čvrsta raketna motora plus tečno gorivo. Dakle, Fatah se može smatrati jednostepenom raketom.

Huti, koje podržava Iran, napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu Sjedinjenih Država i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru od novembra prošle godine kao odgovor na izraelski rat i opsadu palestinske enklave u pojasu Gaze.

Pored toga, jemenska grupa je lansirala desetine dronova i projektila u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu i oborila čak šest borbenih dronova MQ-9 Reaper američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

Od januara, SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu u pokušaju da odvrate grupu i smanje njene ofanzivne sposobnosti, ali bezuspešno.

Hipersonična balistička raketa Hatem-2 je treće oružje koje su Huti predstavili poslednjih nedelja. Grupa je 6. juna predstavila balističku raketu na čvrsto gorivo simbolično nazvanu Palestina, potvrđujući da njihove sposobnosti zapravo rastu uprkos direktnom sukobu sa SAD.

Dana 21. juna grupa iz Jemena je predstavila samoubilački čamac bez posade nazvan Tufan-1.  Čamac je jasno dobio ime po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, pod kodnim nazivom Operacija ‘Poplava Al-Akse’ (Al-Aqsa Flood), činu koji je i započeo rat u Gazi.

11 KOMENTARA

 1. Дајте нешто озбиљно. Ево ја у свом подруму направио пројектил средњег домета

 2. Cirkus jos malo Arapi glavni komentatori,ili njihovi saborci na Balkanu,kakvi crni Huti.Sad navodno protiv Izraela,SAD,osamdesetih protiv Sovjeta,kao saborci Bin Ladena u mudzahedinima.Tesko Rusi da to zaboravljaju ,i da im isporucuju oruzje.Glavni snabdevac im Iran.

 3. Huti kad zavrse sa Izrael,da smeste negde ove rakete na Balkan,da podrze saveznike tamo na kosovo,sandzak,Bosna ko 90 g.Ispaljene odatle,pokriva vece gradove na Balkan ,mora i deo centr.Europa.

  3
  1
  • Pa hajde! Vi imate celu terorističku NATO organizaciju iza sebe!
   Pa što nas već jednom ne napadnete?!
   Zato što vaše gazde znaju da će izgubiti protiv Vojske Srbije.
   Pa ložite se raspale NATO botine…

 4. samo potapaj gusare sa Zapada, al ne samo trgovačke nego i nosače, da uživamo kako tone Ajzenhauer i ostale kante

  22
 5. Ispada Huti tehnoloska sila ,a oskudevaju u osnovnim zivotnim namernicama ,licnoj higijeni.Mornare sto pobili vecinom Indijci ,Filipinci ,Tajlandjani itd,ce navuku i Indiju protiv sebe,blizu Crvenog mora imaju 4 razaraca,jos neke brodove u pripravnosti.Indija ima odlicne odnose sa Izraelom,pogotovo vojne ,bolje nego sa Kinom,Kina joj protivnik,naoruzava Pakistan

  2
  11
  • Osnovne životne namirnice i osobna higiena? Pa o tome ste još nedavno pisali posprdno i za Sjevernu Koreju da umiru milionima od gladi kao da ih Kim štanca samo zato da bi umirali od gladi pred kamerama BBC a gde su danas ohladili strasti Vašingtona

   16
 6. Па како сад то? И Хути дођоше до хиперзвучних ракета, а Американци још муку муче око тога. Све нешто сумњам да им је неко нешто наврачао, чим им тако лоше иде. 😄😄

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave