NaslovnaNovostiHuti zapalili "vatru" na Bliskom istoku: lansirali novu raketu "Palestina" koja je...

Huti zapalili “vatru” na Bliskom istoku: lansirali novu raketu “Palestina” koja je uplašila Zapad [VIDEO]

Jemenski Huti su u svom arsenalu predstavili novu raketu na čvrsto gorivo, sličnu onoj koju je prethodno demonstrirao Iran, a za koju Teheran kaže da može da se kreće hipersoničnom brzinom.

Huti, koji su novu raketu sa bojevom glavom „obojenu kao palestinski karirani šal“ nazvali „Palestina“, prvi su napad izveli prošlog ponedeljka, 3. juna 2024.

Na snimku objavljenom kasno u sredu vidi se kako se “palestinska raketa” lansira i brzo se diže u vazduh, ostavljajući oblake belog dima.

Jemenski pobunjenici predstavljaju projektil kao domaći. Međutim, nije sigurno da imaju sposobnost da izgrade složene raketne sisteme i sisteme za navođenje lokalno u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta, koja je ponovo pogođena ratom otkako su pobunjenici zauzeli prestonicu Sanu pre skoro godinu dana.

Međutim, Huti su u više navrata naoružavani od strane Irana tokom rata, uprkos embargu na oružje, uprkos iranskom poricanju. Ono što samo potkrepljuje tvrdnju je da su brodovi koje su zaplenile SAD i njihovi saveznici pronašli iransko oružje, raketno gorivo i komponente na brodu.

Karakteristike projektila podsećaju na druge rakete koje je razvila iranska Revolucionarna garda, tačnije na projektil pod nazivom Fatah, ili „osvajač“ na farsiju. Iran je predstavio raketu prošle godine i tvrdi da može dostići 10 maha – ili 10 puta brže od zvuka.

Iranicu su takođe naglasili značajan domet projektila do čak 1.400 kilometara. Udaljenost od Eilata od područja Jemena pod kontrolom pokreta Huti je veća (od Sane do Eliata ima 1800 km), ali projektili se navodno mogu rekonfigurisati kako bi se povećao njihov domet.

„Iako ne možemo sa sigurnošću da kažemo kojoj tačnoj verziji „Palestina“ odgovara, možemo sa velikom sigurnošću reći da je to napredna i precizno vođena raketa na čvrsto gorivo koju je isporučio Iran“, napisao je Fabijan Hinc ekspert za rakete i istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Raketa na čvrsto gorivo je naprednija od nevođenih raketa na tečno gorivo koje su Huti do sada koristili.

Još nije jasno koliko je lansiranje palestinske rakete bilo uspešno, ali ono što je sigurno jeste da je u trenutku kada se pojavila, uz eskalaciju tenzija na izraelsko-libanskoj granici, izazvala strahove na Zapadu, preneo je AP.

raketa palestina
raketa palestina

Posebno je dodato da su „rakete na čvrsto gorivo pretvorene u rakete na tečno gorivo novi izvor zabrinutosti za SAD i zapadne partnere“.

Podsetimo, Iran je po prvi put predstavio novu hipersoničnu balističku raketu Fatah-2 – u prevodu sa farsi „Osvajač“ u novembru 2023. godine. Fatah-2 je zapravo razvoj Fataha-1, ali sa novom i modernom hipersoničnom bojevom glavom.

Iranci su tada tvrdili da će projektil ući u opremu oružanih snaga, što se verovatno već i dogodilo, te da leti na malim visinama, razvijajući brzinu od oko 10 maha (12.250 km/h). Međutim, zapad tvrdi da nema dokaza o karakteristikama nove rakete koju su predstavili Iranci.

Domet Fatah-2 idalje nije dokazan, ali iranski izvori su još u junu 2023. godine izvestili, a mi preneli da Fatah-1 može da pogodi ciljeve na udaljenosti do 1.400 kilometara, a očekuje se da će se, ukoliko informacije budu tačne, razviti Fatah-2 veći radijus.

Teheran tvrdi da bi Fatah-2 mogao da prođe kroz bilo koji odbrambeni raketni sistem, dok zapad ponavlja da nisu pruženi nikakvi dokazi koji podržavaju ovu tvrdnju.

Fatah projektil koristi čvrsto gorivo, što mu omogućava da dostigne velike brzine i „izvodi različite manevre unutar i van Zemljine atmosfere“. Podsetimo, još 2022. godine, komandant iranskih vazdušno-kosmičkih snaga, brigadni general Amir-Ali Hadžizadeh, tvrdio je da je Iran razvio novu hipersoničnu raketu koja bi mogla da stigne do Izraela za 4 minuta.

U to vreme, iranski list Sobh-e-Sadegh objavio je pretnju na naslovnoj strani na hebrejskom, koja je glasila „400 sekundi: general Amir Ali Hadžizadeh, komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde Islamske revolucije, rekao je da je Iran nabavio tehnologiju za hipersonične rakete“.

fattah u letu
fattah u letu

Zanimljivo je da SAD, koje uvode sankcije zemljama po svetu, idalje nemaju upotrebnu ni zvaničnu hipersoničnu raketu i pored brojnih aktuelnih razvojnih programa i testova.

„Dok se Sjedinjene Države i dalje muče sa svojim programom hipersoničnih projektila, iznenada, Iran je razvio svoju prvu hipersoničnu raketu koja menja ravnotežu snaga“, prokomentarisala je Marina Miron, naučni saradnik sa King’s Univerziteta London.

Miron smatra da će iranski novi projektil imati ozbiljne implikacije i da će “promeniti odnos snaga, ne samo na Bliskom istoku već i u svetu”. Pentagon je odbio da komentariše.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave